Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno budowy - która "stała" 15 lat?? - od czego z

hufal

Recommended Posts

Mam na oku zakup "budowy" - która "stała" bez ruchu z 15 lat. Brak wpisów do dziennika; istalacje: gaz na ścianie, prąd podłączony, wodnej tam/i z powrotem nie ma :-) Od czego należy ruszyć ten temat w przypadku zakupu przeze mnie domu w takim stanie. Na pewno bedzie też wymagał przebudowy - dom to typowa kostka.

Działka jest położona w terenie miejskim - w ulicy wszystkie media.

Ok - tylko czy może się okazać, że kupię "budowę" - a dotychczasowy inwestor wsadzi mnie na minę - bo, np. nie działał zgodnie z wymogami pozwolenia? Co się dzieje, jeżeli dziennik budowy jest od 15 lat czysty. Czy trzeba to wszystko zinwentaryzowac PRZED KUPNEM!!! DLA SWOJEGO BEZPIECZEŃSTWA, a co zrobić z instalacjami "zakrytymi" - tynki wewnętrzne są - prąd?.

Tak na oko widać, że ganek "wychodzi" poza linię zabudowy!! Wolalbym najpier "sprawdzic" - a potem kupić - czy ktoś ma doświadczenie z takim przypadkiem!!!!

Napisales, ze kupujesz - czyli kwestie formalno- prawne uwazalem za sprawdzone.

To co napisales jest mozliwe. Popros o pozwolenie na budowe, dokumentacje budowy, pozwolenie na uzytkowanie. Przede wszystkim sprawdzic czy budynek nie jest samowola, jesli jest to czy mozna go zalegalizowac i jakim kosztem. W ktorym robu byl oddany do uzytku. Jesli przed 1970 to problemu raczej nie bedzie - wystarczy oswiadczenie, jesli po tym roku to sprawa jest bradziej skomplikowana.

Mozna dla tej dzialki wziasc wypis z planu miejscowego i sprawdzic czy ewentualnie to co jest wpisuje sie wydane warunki w przypadku gdyby go trzeba bylo na "nowo zaprojektowac".

• 1 month później...

Ponieważ inni forumowicze mogą być w podobnej sytuacji - przedstawiam raport z ostatniego miesiąca :lol:

1. W najbliższym tygodniu spisujemy umowe u notariusza - :D - i tu pierwsza pozytywna niespodzianka - albo moje "talenta" negocjacyjne :wink: - 25% zostaje w kieszeni - bedzie na wakacje :oops: :p (kosztowało mnie to pół dnia chodzenia po kilku notariuszach- ale się opłacało)

2. Przed decyzją ostateczną o zakupie - na budowie zagościł na chwilę budowlaniec i konstruktor (2 osoby), które dokonały wstępnego przeglądu budynku - i cena poszła w dół o naście procent :D (to II pozytywna niespodzianka - poprawki nie będą tyle kosztowały i część mogę zrobić sam - wzmocniło to moją pozycję negocjacyjną i umęczyłem gościa :evil: )

3. W tzw. międzyczasie rozpoznałem "temat" w "urbanistyce" gdzie do tematu wznowienia budowy podchodzą w rozsądny sposób.

4. Podanko o WZ już złożone (dziś) i mapka do celów projektowych zamówiona 2 tygodnie temu (wogóle szybkość działania starostwa to expres - wszystkie papierki do WZ to niecała godzina) :D

(Prąd i gaz już jest - a w wodzie też poszło szybko)

Mapka do celów projektowych oczywiście prywatnie - będzie za jakieś 2 tygodnie (koszt 400 pln - ciekawe jakie ceny macie wy?)

5. W najbliższym czasie jestem umówiony na dokładną inwentaryzację całego budynku - przyjdzie ekipa (2 osobowa), która potem zrobi projekt budowlany .

6. Cały czas zastanawiam się na projektem dachu - w tej chwili to klasyczy 4 spadowiec wyciągnięty dosyć ostro w górę (40 stopni?) - a ja chcę optycznie obnizyć budynek i będę przerabiał go na pewno (stąd też ta cena w dół - ktoś kiedyś s.... dach - konstrukcyjnie też)

7. Macie jakieś pomysły jak obniżyc budynek/dach? Może jakieś fotki? Albo realizacje macie w okolicy - "zapodajcie" parę pomysłów. :wink:

8. Przypominam, że dom to typowa kostka - prawie kwadrat - wysokie suteryny - 9 schodków - ale lokalizacja i cena ok! - dlatego się zdecydowałem.