Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam Pytanie :

Zrobiliśmy przyłącze energetyczne, skrzynka jest 25 m od domu.

Formalności związane z założeniem prądu z słupa do skrzynki załatwiła Energetyka. My wkopaliśmy kabel od skrzynki do domu. I tu mam pytanie:

Jakie formalności musimy zrobić aby "zarejestrować" ten kabel ?

Czy nanieść na jakieś mapki, czy gdzieś zgłosić? Co robić, żeby formalności stało się zadość?

https://forum.murator.pl/topic/77297-kabel-energrtyczny/

Jeśli masz pozwolenie na budowe wrazz instalacją elektryczną i w projekcie zagospodarowania działki uprawniony projektant wrysował ten kabel i został on teraz ułożony zgodnie z tym projektem to pozostaje tylko inwentaryzacja powykonawcza do zrobienia. A jeśli nie masz w pozwoleniu wzmianki o instalacji elektrycznej bo wielu twierdzi ,że nie trzeba lub nie był wrysowany ten kabel w projekt zagospodarowania kabla to dla mnie jest to zwykłas samowola budowlana i co z tym robić ? legalizować.

Jeśli wszystko by grało a tylk trasa by się np nie zgdzała to można by to uznać za nieistotne odstępstwo od zatwierdzonego projektu budowlanego i poprawia sięto w dokumentacji i inwentaryzacji powykonawczej.

Jak był robiony ZUD a trasę ktoś zmieni to powinno się robić ZUD jeszcze raz.

Opisałem różne przypadki. Zakładam ,że u ciebie jest wszystko legal i zostaje tylko inwentaryzacja powykonawcza do zrobienia zazwyczaj na koniec budowy aby wszystko razem zrobic a nie na raty każdą rurę osobno.

Pominąłem tu kwestie wynikające z pracy elektryka jako oddzielny temat "odbiór instalacji elektrycznej" Na ten temat jest już wiele napisane

https://forum.murator.pl/topic/77297-kabel-energrtyczny/#findComment-1745488