jakow 10.12.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 A to nie żona kochana co dba o Twoje zdrowie? ... Tak poważnie to robię schody ... Po ile u Was drzewo? U mnie 140 pocięte i porąbane. Buk. He, he.... toż to właśnie moja żona kochana próbuje mnie zaganiać do roboty...(najgorsze są sposoby "na ambicję") Tak poważnie to.... ja też robię schody Jutro przyjeżdża stolarz na ostateczny montaż elementów na gotowo. Galeria... wiem, wiem... uzupełnię i schody też tam wlepię Brzoza u nas po 140 w balach z transportem. Okolice W-wy to niestety tylko brzoza (dąb występuje rzadko i jest wykupywany od razu) więc trzeba się rozglądać po okolicach. Ja w marcu tego roku kupiłem sobie spory zapas. Przywiozłem z kieleckich lasów grab po 100zł w balach. Doliczając transport wyszło po 140 ale... grab! Jakow jaki kolor jest twoich okien? Czy brama garażowa jest tego samego koloru co okna? Hmmm... z tymi kolorami to jest tak... okna to jest "ciemny orzech" ale nie pamiętam według jakiego wzornika. Brama garażowa to jest kolor "orzech" (okleina renolit - to robi jakaś firma niemiecka a w Polsce tym oklejane są bramy garażowe). Generalnie braliśmy pod uwagę różne odcienie orzecha. W praktyce to wyglądało tak.... zamówiliśmy okna a kolor wybraliśmy na podstawie próbek. Poprosiliśmy o wypożyczenie tych próbek i pojechaliśmy dobierać kolor okleiny bramy garażowej. Oczywiście te same nazwy kolorów na oknach i na bramie w rzeczywistości różniły się znacznie (!!) odcieniami. Trzeba było dobierać indywidualnie do konkretnej próbki. Nam udało się dobrać prawie dokładnie ten sam odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 14.12.2008 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Znów mnie nie powiadamiało Czyli co do drzewa to mam lepiej Tylko nie wiem ile mi tego pójdzie w tym sezonie. Chciałoby sie zrobić zapas ale znów problem ze złożeniem tego i tak w kółko. Kupiłem w sumie 15 m3 i złożyłem w szopce specjalnie na ten cel "tymczasowo" postawionej, ale kupka się kurczy dość szybko..... A zimy jeszcze nie ma (na szczęście). Ile i czy zostanie do wiosny Czekam na uzupełnienie galerii. Swoje jak zrobię to też pokażę Kupiłem same stopnie, balustrady, słupki i podesty nie malowane. Resztę robię sam: dopasowuję, lakieruję, obrabiam tynkiem mozaikowym itd. Roboty trochę jest, ale 5 tys. do przodu.... A mam jeszcze na co wydawać.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 30.12.2008 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 CICHO SIĘ ZNÓW ZROBIŁO... ale cóż, w końcu to okres "Cichej nocy". Po raz kolejny mam przyjemność składać życzenia bratnim duszom z forum. To juz trzeci raz.... Latka lecą... Ale domek stoi Życzę wszystkim żeby się darzyło w tym Nowym roku! Żeby domki rosły a ceny spadały, fachowcy mieli większą wiedzę i umiejętności a mniej zachłanności, żeby kierbud był sumienny a Nadzór miłosierny, żeby było więcej takich jak ja wtej chwili... Po 14 miesiącach od wbicia łopaty mieszkam i jest mi dobrze... Czego i WAM życzę !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 30.12.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 CICHO SIĘ ZNÓW ZROBIŁO... ale cóż, w końcu to okres "Cichej nocy". Po raz kolejny mam przyjemność składać życzenia bratnim duszom z forum. To juz trzeci raz.... Latka lecą... Ale domek stoi Życzę wszystkim żeby się darzyło w tym Nowym roku! Żeby domki rosły a ceny spadały, fachowcy mieli większą wiedzę i umiejętności a mniej zachłanności, żeby kierbud był sumienny a Nadzór miłosierny, żeby było więcej takich jak ja wtej chwili... Po 14 miesiącach od wbicia łopaty mieszkam i jest mi dobrze... Czego i WAM życzę !!!! Marek graulacje!! Czyli świąteczne obżarstwo na własnych śmieciach Mi się jeszcze udało wymigać, ale w przyszłym roku czeka mnie Wigilia na milion osob. Oby nam sie darzyło i w zimę ciepło było U mnie nad wodą teraz -14... A mówili, że najzimniej na nizinach -12... Dobrze, że chociaż autka w garażu Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 31.12.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Lhea, 12marek dzięki za życzenia, a ode mnie... dla tych co zbudowali: Mnóstwo zadowolenia i samych radości Ze swojej chaty i przyległych włości dla tych co budują Solidnych ekip, materiałów tanich Dużo cierpliwości i nerwów ze stali dla tych co będą budowali Łatwych decyzji, przyjaznych urzędów Dużo pieniędzy, trafionych projektów a dla wszystkich Dużo zdrowia, szczęścia i uśmiechu Spełnienia marzeń, życia bez pośpiechu tego życzę Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.01.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Odbiór budynku i płaszcz wodny. U mnie nie było żadnego problemu z odbiorem. W tej chwili mam kominek z płaszczem jako jedyne żródło ciepła w domu. W Nadzorze Budowlanym nikt o to nie pytał. W zgłoszeniu zakończenia budowy zaznaczyłem tylko, że "CO jest". Przecież ten kominek z płaszczem możesz potraktować tak jakbyś miał "klasyczny" piec na paliwo stałe tylko, że u siebie drzwiczki wrzutowe masz szklane zamiast metalowych - a przecież dużo ludzi ma taki klasyczny piec jako jedyne źródło ciepła. Z "Warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki" wynika : § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Z innych punktów tych "Warunków ..." wynka, że kocioł może być instalowany w pomieszczeniu nieprzeznaczonym na stały pobyt ludzi. Trudno więc byłoby kominek z płaszczem wodnym potraktować jako kocioł, no chyba, że byłby w odrębnym pomieszczeniu, ale chyba nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.01.2009 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Odbiór budynku i płaszcz wodny. U mnie nie było żadnego problemu z odbiorem. W tej chwili mam kominek z płaszczem jako jedyne żródło ciepła w domu. W Nadzorze Budowlanym nikt o to nie pytał. W zgłoszeniu zakończenia budowy zaznaczyłem tylko, że "CO jest". Przecież ten kominek z płaszczem możesz potraktować tak jakbyś miał "klasyczny" piec na paliwo stałe tylko, że u siebie drzwiczki wrzutowe masz szklane zamiast metalowych - a przecież dużo ludzi ma taki klasyczny piec jako jedyne źródło ciepła. Z "Warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki" wynika : § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Z innych punktów tych "Warunków ..." wynka, że kocioł może być instalowany w pomieszczeniu nieprzeznaczonym na stały pobyt ludzi. Trudno więc byłoby kominek z płaszczem wodnym potraktować jako kocioł, no chyba, że byłby w odrębnym pomieszczeniu, ale chyba nie o to chodzi. No to chwila, bo ja już znów nic nie rozumiem. Chcesz dowieść, że kominek nie może być jedynym źródłem ciepła? Tak jakoś dawno było to pisane, że wątek mi uciekł. HenoK - możesz tak normalnie napisać o co Ci chodzi Pozdrawiam P.S. jakow - jak schody? Możesz już pokazać? Moje prawie zrobiłem tylko kamyczków mi zabrakło - czekam na dostawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.01.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 No to chwila, bo ja już znów nic nie rozumiem. Chcesz dowieść, że kominek nie może być jedynym źródłem ciepła? Tak jakoś dawno było to pisane, że wątek mi uciekł. HenoK - możesz tak normalnie napisać o co Ci chodzi Ja tylko cytuję aktualnie obowiązujące przepisy. Nie ja je wymyśliłem. Podobnie jak przepisu, że drzwi do pomieszczeń sanitarnych muszą otwierać się nie mogą otwierać się do wewnątrz (§ 79. 1 Warunków technicznych). Z tych przepisów wynikają takie wnioski jak napisałem - kominek nie może być jedynym źródłem ciepła w domu, bo nie jest, zgodnie z cytowanymi przepisami instalacją ogrzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.01.2009 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Cóż, znów jest ciekawie jakow - co Ty na to? Też masz wzywać saperów, bo coś co działa i się sprawdza nie ma umocowania w przepisach Znów jakiś spisek przeciwko mnie Zatem pomimo działającego (jak na razie) bez zarzutu systemu CO z kominkiem z płaszczem mam zamontować piec na gaz (bo na inny nie mam miejsca) aby był. Nie ważne, że nie będę go używał. MA BYĆ!!! kominek nie może być jedynym źródłem ciepła w domu, bo nie jest, zgodnie z cytowanymi przepisami instalacją ogrzewczą Ciekawe czy kominek o tym wie? Muszę to przed nim ukrywać, bo jeszcze sie obrazi..... On tu z siebie wszystko daje a ja mu, że on nie jest instalacją Na mój chłopski rozum kominek jest źródłem ciepła w domu, co jest udowodnione empirycznie i to nie tylko tego odczuwanego fizycznie. Jeżeli jest tak jak piszesz to może te 460+100 zajęłoby się dostosowaniem przepisów do rzeczywistości a nie jakimis dyrdymałami. WIĘCEJ PALIKOTÓW!!! A swoją drogą czy to nie moja sprawa czy mi w d.... bedzie zimno w MOIM domu na MOJEJ ziemi? Właśnie dlatego wyniosłem się z ładnego mieszkania na swoje błota aby być sobie panem a nie wspólnotą. Jeżeli ONO chce tak dla mojego dobra to niech mi ONO da na to albo się ode mnie ........ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 15.01.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 jakow - jak schody?Moje są tu:http://picasaweb.google.com/12Marek2/Domek# pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 19.01.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 12marek Schody mam jeszcze niedokończone. Pochorowaliśmy się wszyscy w domu i roboty stanęły w miejscu. Na fotkach poniżej jest stan "roboczy". http://lh6.ggpht.com/_4KOOUpJukek/SXTj4Ww0y7I/AAAAAAAACJw/zuorwULJFLk/s144/schody2.JPG http://lh6.ggpht.com/_4KOOUpJukek/SXTj5CSFknI/AAAAAAAACJ4/zn91h4tHAD4/s144/schody3.JPG http://lh3.ggpht.com/_4KOOUpJukek/SXTj6Z8RG-I/AAAAAAAACKA/Mf4nNY8r_oQ/s144/schody1.JPG Jeśli chodzi o informacje na temat kominka jako jedynego źródła ciepła to niestety ale kolega HenoK ma rację. Poszukałem, poszperałem no i wychodzi, że nasze prawo nie przewiduje czegoś takiego jak ogrzewanie domu przy użyciu wyłącznie kominka. Kocioł... owszem, proszę bardzo... ale kominek nie jest kotłem w myśl przepisów. Nawet jakby był to musiałby stać w osobnym pomieszczeniu (w myśl przepisów). Wychodzi na to, że ustawodawca wie lepiej niż Ty jak Ci będzie dobrze Mnie ten problem już nie dotyczy bo w międzyczasie zainstalowałem kocioł elektryczny, tak jak zakładałem wcześniej. Jakoś nieswojo się czułem myśląc, że jak coś się stanie z tym kominkiem i nie będę mógł w nim palić to nie będę miał jak ogrzać domu i zagrzać wody do mycia. No i w miarę szybko uzupełniłem pierwotne moje projekty zakładające dwa niezależne źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 20.01.2009 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Cześć, Gratuluję powrotu do zdrówka U nas też było niewesoło, grypka jelitowa na koniec roku, grypkopodobne coś teraz, ale już jest dobrze. Jeszcze tylko najmłodszy dochodzi do siebie. Szkoda, że nie można powiększyć tych fotek Jest tu parę innych rzeczy. Balustrada widzę nieco inna, stopnie zabiegowe ( już zapomniałem, że masz zabiegi), jakie to drewno? Też buk? W przedpokoju górnym płytki? Grzejnik na klatce schodowej? Wcześniej go nie zauważyłem... Jedno co mnie "boli" w naszym projekcie to wrażenie "studni" na schodach. Patrząc z dołu jest tak jakoś strasznie wysoko. Już mam pomysł co z tym zrobić - sie zabuduje częściowo Ale to przy okazji jakiegoś remonciku za jakiś czas. Na razie muszę coś zrobić ze ścianami aby je optycznie obniżyć, może jakaś tapeta? Siedzę teraz nad zwrotem Vat-u i flaki i się przewracają nad tymi PKWiU. Jutro jadę do US z wykazem materiałów wg. mnie wątpliwych. W tzw. międzyczasie knuje jak zagospodarować moje glinowisko, jak i jaki zrobić podjazd i ścieżki. Chyba kupię coś takiego: http://www.allegro.pl/item526478909_nieregularna_kostka_granitowa_lupek_zimowa_cena.html Gościu podesłał mi parę fotek. Na gotowo nawet fajnie to wygląda a cena podobna jak z polbruku. Jakby tak jeszcze obniżyć koszta transportu.... Masz zrobiony teren? Kominek obudowany? Jak swój obłożyłem wełna mineralną to zaczęła mi się podłogówka wreszcie w salonie załączać Jakby co zdjęcia mile widziane Kocioł elektryczny jako alternatywa na czas wyjazdu to niegłupia sprawa. Jak mi się inspektorat czepi to będzie to chyba jedyne wyjście z sytuacji. Chociaż ze względu na naszą kudłatą maskotkę ilość i czas wyjazdów spadł do minimum. Tego nie przemyślałem decydując się na psa i teraz jest problem. Ale radości też daje tyle co niemiara.... Pozdrawiam i czekam na wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 20.01.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 12marek Poprawiłem linki do fotek... powinno już działać. Drewno na schodach to jesion. Nie mam "pełnozabiegowych" schodów tylko takie... "trochęzabiegowe" Gdybym zrobił tak jak Ty masz to musiałbym dodatkowo jeszcze jeden schodek gdzieś "upchnąć" no i wtedy miałbym bardzo blisko schodów framugę drzwi na górze (tak jak u Ciebie). Bardzo chciałem tego uniknąć gdyż włączniki oświetlenia (schodowego i korytarza) wychodziłyby niewygodnie daleko nad schodami. Na górze w korytarzu mam podłogówkę i w związku z tym położyliśmy tam płytki. Grzejnik na klatce od razu podpowiedział mi hydraulik jak tylko obejrzał pomieszczenia. Argumentem za powieszeniem grzejnika było duże okno i spora wysokość klatki. Teren mamy zrobiony prowizorycznie. Z desek zrobiliśmy ażurowe ścieżki i podjazd. Nawet ciekawie wygląda Mój ojciec jak to zobaczył powiedział "Jak w Biskupinie..." Kominek jeszcze nieobudowany. Podłogówka w salonie działała tak dobrze, że postanowiliśmy ją całkowicie zamknąć. Bezpośrednio od samego kominka jest wystarczająca ilość ciepła aby zagrzać salon. Na razie kasa skończyła się całkowicie. Na koncie pozostały jakieś opary na przeżycie, więc na razie nie możemy swobodnie inwestować. Tak więc kominek i ścieżki na zewnątrz to poczekają sobie jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2009 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 No tak, U nas kasy jeszcze troszkę jest. Łatwiej jest wydać z kredytu niż oddłożyć. Chociaż kupka też się powoli kończy. Ale założenie jest takie, że musimy wyjść z błota! Co do stanu wykończenia mogę się zatem pocieszyć. DOGONIŁEM CIĘ Trochę głupio, że już nie mam Wam czego zazdrościć... Ciekawe jak tam nasz kolega Gelas i pozostali oczywiście też Lhea - co nowego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 21.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Lhea - co nowego? Pozdrawiam U nas chwilowo zimowy zastój. Wyprowadziliśmy na zimę podwórze, co by się nie kąpać przed garażem i przejść w miarę suchą nogą do domku gospodarczego. Teraz czekam na wiosnę i wysiewam trawnik z tyłu - jesienią było mi szkoda, bo cały czas coś dużego jeździło. A tak przy okazji - jakow - czekamy na wiosenną rewizytę. Obiecaliście Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2009 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Lheamożesz pokazać jak wygląda Wasz "W"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 21.01.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Lhea możesz pokazać jak wygląda Wasz "W"? Postaram się uporządkowac fotki i wrzucic linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2009 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 27.01.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 U nas na poczatku stycznia weszli tynkarze. popatrzcie na zdjęcia jaki zastosowali patent aby w ciepłym pomieszczeniu robić tynki. Okien jeszcze nie mamy wiec otwory zasłonili płytami styropianowymi. przy -20 stopniowym mrozie na dworze w domku było +10 stopni. Tynki juz połozone, czekamy na okna które wybrałam w nietypowym kolorze - macore (taki jasniejszy mahoń). Tylko czemu te okna takie drogie???http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffc84bd6d58abae1.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30c885bbbf731d08.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80cchtta7b3ff463eb0.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de7df37a3ff226ec.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 27.01.2009 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 "Chcieć to móc" - jak mawiali starożytni Każdy sposób jest dobry. Ważne, że roboty idą naprzód. Czym ogrzewacie aby te + 10'C utrzymać? U mnie koza niewyrabiała. Musiałem ocieplić poddasze. Kiedy przeprowadzka? P.S. Wstawienie okien to nowy etap budowy. Wtedy BUDOWA zaczyna być DOMEM Czego życzę Wam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts