Lhea 09.03.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 jakow napisz mi proszę czym tynkowaliście od zewnątrz. Macie nasz kolor domku!!! Czekam z niecierpliwością... M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 09.03.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam, Widzę, że już bardziej zdyscyplinowała się ta grupka - tylko Jakow jakos zaniemówił teraz - tak dla odmiany mam nadzieję. Gelas - głęboki ten fundament pod taras lub schody? Ile musi być zagłębiony w ziemi?Drewno -czyli co - deski jakieś? Bardzo poproszę o zdjęcie. Jak to jest połączone z budynkiem itp. Jakow - zrobiłeś już płytki na tarasie? Czy dałeś coś innego? Skończyłeś ten salon? Lhea - chyba się powtarzam, ale gdyby nie Jakow to pewnie budowałbym ten sam domek co TY. Też bardzo mi pasował. Ciekaw jestem jaki te przeróbki. Może jakieś zdjęcie? Pozdrawiam. P.S. Nie na wszystkie pytania dostałem odpowiedzi. Poproszę o resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 12.03.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Jestem !!!! O rany... nie powiadamiało mnie, że są nowe posty Pomyślałem sobie "coś długo nikt nie odzywa się na naszym wątku to może zaglądnę i coś skrobnę". No i proszę... wyszło, że to ja zaniemówiłem Lhea Witaj... niemalże sąsiadko Co do kafelkarzy miłych to znam - ja nim jestem osobiście. A tak na poważnie.... z cenami u kafelkarzy "z zewnątrz" rzeczywiście jest masakra. Dlatego postanowiłem, że wezmę się za to sam. Tak naprawdę to nie jest trudne... początek był bardzo powolny a potem kolejne metry szły już coraz szybciej i sprawniej. 12marek Odbiór budynku i płaszcz wodny. U mnie nie było żadnego problemu z odbiorem. W tej chwili mam kominek z płaszczem jako jedyne żródło ciepła w domu. W Nadzorze Budowlanym nikt o to nie pytał. W zgłoszeniu zakończenia budowy zaznaczyłem tylko, że "CO jest". Przecież ten kominek z płaszczem możesz potraktować tak jakbyś miał "klasyczny" piec na paliwo stałe tylko, że u siebie drzwiczki wrzutowe masz szklane zamiast metalowych - a przecież dużo ludzi ma taki klasyczny piec jako jedyne źródło ciepła. Budowa schodów wejściowych i tarasu Schody wejściowe - fundament, zazbrojony. Pręty zbrojeniowe ułożone również po skosie (od fundamentu schodów w górę, pod stopniami aż do górnego spocznika) - zbrojenie schodów podobne do tego co było robione wewnątrz. Beton wylany na gruzie wsypanym pod spód. Taras - ława fundamentowa wykopana i zalana razem z resztą fundamentów domu. Na to bloczki betonowe. Do środka wsypany luźny gruz (nie ubijany). Na ten gruz wylany beton z wtopioną gotową siatką zbrojeniową (druty chyba 3mm o ile dobrze pamiętam). Kierownik budowy zwracał uwagę aby wsypać luźny gruz bo wtedy będzie pewność, że w czasie zimy ewentualna zamarzająca wilgoć nie wysadzi do góry wylanego betonu na wierzchu. Tynk zewnętrzny Tynk akrylowy Kabe, klasyczny baranek. A ten kolor to super jest. Zauważyliśmy latem, że muchy uwielbiają ten tynk i robią sobie na nim plażę ( a ptaki też o tym wiedzą) Płytki, płytki, płytki.... Na dole ułożyłem: wiatrołap, hol, salon, jadalnia, kuchnia. Zabieram się za łazienkę. Garaż będzie na końcu. Na tarasie, schodach wejściowych i balkonie u nas będą płytki (to na razie w planach). W salonie płytki Polcolorit Wood (symulacja klepki drewnianej) ułożone w klasyczną jodełkę - super wyszło!!! Wielu ludzi wchodzi i sądzi, że to drewno, a po wyjaśnieniach padają na kolana i oglądają z bliska, że to ceramika No to tyle... grupa trochę się ożywiła - wiadomo wiosna przyszła, u nas na polach skowronki wydzierają się w niebogłosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 12.03.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Tynk zewnętrzny Tynk akrylowy Kabe, klasyczny baranek. A ten kolor to super jest. Zauważyliśmy latem, że muchy uwielbiają ten tynk i robią sobie na nim plażę ( a ptaki też o tym wiedzą) Że tynku kolor jest super, to sama naocznie widzę, poddałby sąsiad nazwę lub numer koloru... Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 12.03.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 LheaProszę bardzo:tynk Kabe, baranek 1,5mm, kolor numer 002 według wzornika kolorów Colorato 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 12.03.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Tak właśnie sobie dzisiaj myslałem czy Ci czasem maila nie wysłać. Coś za długo milczałeś. Mnie czasem tez nie powiadamia Z kafelkami widzę, że masz takie same obserwacje jak ja. Wolę sam ewentualnie spaprać niż mieć spaprane i do tego zapłacić. Odbiór budynku i płaszcz wodny. Dla mnie konieczność posadania innego żródła ogrzewania niż kominek z płaszczem też jest bez sensu. Ale powiedział mi to kolega a ponadto spotkałem się gdzieś z tym na forum. Ma to dla mnie dość istotne znaczenie - popytam jeszcze tu i tam... Przy okazji odbioru - dużo to roboty, pieniędzy i tzw. fatygi? Co ma do zrobienia inwestor a co robi kierownik - bo mój od trzech miesięcy sie nie pokazuje. Do kierowników też nie mam szczęścia Ostatnio zastanawiam się co mi zrobi jak po prostu zachowam się tak jak on czyli go oleję i karzę zgłosic w nadzorze, że już nie jest kierownikiem. Facet jest niepoważny, więc za co mam mu zapłacić? Dzięki za opis budowy schodów i tarasu. Teraz to i tak muszę coś wymyśleć, bo tarasu od razu nie zrobiliśmy. Czemu? Sam nie wiem. Chyba dlatego, że to mój pierwszy dom. Płytki tez szukamy pod kolor drewna. Jedne nawet już leżały przez pól godziny w salonie ale to nie było to... Możesz podesłać fotkę jak wyglądają te Twoje na podłodze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 12.03.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Lhea Proszę bardzo: tynk Kabe, baranek 1,5mm, kolor numer 002 według wzornika kolorów Colorato 120 Jako bezczelna sąsiadka chciałam się wprosić na oglądanie tynków... Mam nadzieję, że dacie się wprosić . Oczywiście zapraszamy z rewizytą. My w ten weekend zapierniczamy ze sprzątaniem i wykańczaniem okablowania, po niedzieli wchodzą nam na tynki wewnętrzne. Może za 2 tygodnie, po świętach dalibyśmy radę się urwać na oglądanie... Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 13.03.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Lhea Oczywiście zapraszamy 12marek Jakoś nie widzę racjonalnego uzasadnienia dla tezy, że kominek z płaszczem nie może być jedynym źródłem ciepła. Nigdy nie słyszałem o takim twierdzeniu. Kierownik budowy nawet nie wspominał o takim problemie. Najlepiej zapytaj jeszcze w wątku Klub użytkownikow kominków z płaszczem wodnym. Kierownik budowy... mój bardzo często pojawiał się sam na budowie w okresach kiedy były krytyczne momenty budowy (ławy, zbrojenia, strop, więźba...itp). A potem to tylko przyjeżdżał jak go wzywałem do jakiejś konsultacji. Zresztą nie był mi potrzebny często. Odbiór domu... kierownik robi Ci wszystkie wpisy w dzienniku (związane z zakończeniem budowy), wypełnia Ci oświadczenie kierownika budowy (że wszystko jest ok, że teren uprzątnięty idt), ewentualnie wyrysowuje (na kserokopii oryginalnego projektu) istotne zmiany, które wprowadzono w trakcie budowy (u mnie np. przniesiono taras i drzwi tarasowe na inną stronę budynku aniżeli w zatwierdzonym projekcie). I tyle kierownik - reszta należy do Ciebie: zebranie wszystkich zaświadczeń, oświadczeń, protokołów, mapek, opinii... brrr... Listę wszystkich wymaganych dokumentów na pewno będziesz miał wywieszoną w gablotce w Twoim Nadzorze Budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 13.03.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jak zwykle: DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 14.03.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witajcie Na prośbę 12marek zamieszczam parę obrazków podłogi w salonie - płytki ceramiczne imitujące drewnianą klepkę. Przepraszam, że wokoło jest lekki bałagan, ale.... tam nadal trwają prace wykończeniowe. http://jakow.ovh.org/892734efs83s/Wejscie_z_holu.jpg Wejście do salonu od strony holu. http://jakow.ovh.org/892734efs83s/Salon.jpg Widok na salon. http://jakow.ovh.org/892734efs83s/Wejscie_do_kuchni.jpg Przejście z salonu do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 16.03.2008 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Fajne te płytki. Zanim zamieściłeś fotki już je znalazłem. Jednak to całkiem co innego w sklepie a na podłodze. Szkoda, że w zasadzie robi się je raz na.... napewno długo. Nasza koncepcja jest nieco inna. Jak zrobię to podeślę fotkę. Ale najpierw muszę skończyć rygipsy i parę innych rzeczy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 07.04.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 I znów zapadła taka niezręczna cisza...... Co robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 08.04.2008 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 No ja na razie odłożyłem wykończeniówkę bo mam do pocięcia i posiekania stos drzewa Robię i robię a stos jak był duży tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 08.04.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 A ja mam krwawe bąble na paluszkach od cięcia styropianiku. I stworzyła się nowa "rodzinna mądrość" - "Jak żonka dotnie styropianik, to nie ma .... we wsi", nomen omen domek na wsi Dzisiaj zaczęli układać grzanko. Mamy karoryfery, zaczyna to wyglądać jak dom, a nie, jak do tej pory, budynek. Teraz zostały nam w zasadzie problemy czysto estetyczne - za wyjątkiem posadzek, ale termin umówiony, materiał zakupiony, więc tym się już nie martwię. Teraz kamieniem na nerkach leżą mi kafelki, i podłogi, i wanny, i umywalki, i kibelki, i prysznice.... Karwa fa! I to byłoby tyle z placu boju. Pozdrawiam z krwawiącą prawicą Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 08.04.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Jakow sorki, ale nie damy rady na razie podjechać, warczę już na budowę, mam nadzieję, że to chwilowe... Dzisiaj hydraulicy powiedzieli, że nie wchodzą na budynek, bo nie wiedzą jak w takiej czystości pracować A prawda jest taka, że jak od początku zaprowadziliśmy odpowiednie porządki na budowie, to teraz raz na jakiś czas oprzątnę wokół. W środku do tej pory cały czas był zapieprz, zwłaszcza po tynkach i przed styropianem. Na szczęście jak teraz ułożą podłogówkę, to nie będę mogła wejść i posprzątać na budyku aż do wyschnięcia wylewek, więc mam dwa tygodnie wolnego Was też tak wkurzał gruz w każdym kącie? Pozdro M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 02.05.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Witam budujących W-20.12!Właśnie jestem na etapie wyboru projektu i waham sie pomiędzy W-21.12b a W-20.12a. Główną wadą w-21.12b jest mały salon i dwa maleńkie pokoje na górze i na dole. Z drugiej strony boję sie istotnego zwiększenie kosztów budowy przy w-20.12. I tu mam do Was wielką prośbę mógłby mi ktoś podesłać na priva swój kosztorys (mój mail: [email protected])?Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kominka. Którą z wersji projektu wykorzystaliście pod kominek- tą ze ścianą miedzy kuchnią a salonem czy gabinetem a salonem. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 03.05.2008 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witam, Cieszę się, że nasz klub sie powiększa kattharina- miałem ten sam problem. Tylko wybór pomiędzy W-20.12 a W-21.12a. W końcu stanęło na W-20.12 ( i tu ponownie pokłon w stronę jakowa). Mam gdzieś namiar na osobę która zbudowała W- 21.12 - im ten salon wystarcza. Jak chcesz to mogę Ci go podesłać. Co do wydatków - mam spisane koszty wszystkiego co kupowałem i ile płaciłem wykonawcom poszczególnych etapów. Mogę przesłać plik w Excelu. Wiem dziś ile rzeczy nie liczyłem. Nie licze też swojej robocizny, a od pewnego czasu to ja jestem wykonawcą i inwestorem. Jak słyszę ile wołają budowlańcy za niektóre prace to uważam, że uzbierała by się całkiem niezła sumka. Jak zmieniają się koszty W-20.12 a W-21.12 nie wiem. Wiem, że z pewnych rzeczy zrezygnowaliśmy aby szybciej zamieszkać i szybciej spłacić kredyt. W wykończenie naprawdę można władować "wszystkie" pieniądze. Prosty przykład okien: ja za 5 komorowe Plusteca i drzwi wejściowe KMT zapłaciłem około 11.000 zł, kolega za drewniane drzwi wejściowe i komplet okien 40.000 zł. Za różnicę będę miał solary i spore "coś" jeszcze. Kominek postawiłem narożnie w salonie przy ściance salon/kuchnia i na razie nie żałuję. Jak chcesz mogę zrobić fotkę i przesłać. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 03.05.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 12marek dzięki wielkie za odpowiedź. Jak na razie przeraziła nas różnica kosztów pomiędzy w-20.12a a w-21.12 choć to powiększenie salonu jest, nie powiem, bardzo nęcące:). Wg kosztorysu na stronie dobrych projektów oszacowanego na I kwartał 2007, różnica ta wynosi 30 tys. Za to wolałabym sobie strzelić solary i wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Jednak te kosztorysy wydają się być mało realne, dlatego byłabym strasznie wdzięczna za przesłanie tego pliku excel-owskiego. Jeśli chodzi o salon to pojawiła się u nasz również koncepcja powiększenie salonu w-21.12 poprzez ustawienie kominka tak jak u Ciebie na ścianie kuchnia/salon z przesunięciem ściany salonu w głąb kuchni (tak jak w II wariancie w-20.12a), tyle tylko, że kuchnia w w-21.12 jest mniejsza od Waszej i musielibyśmy zmniejszyć lub całkiem zlikwidować spiżarkę (u nas schowek będzie to schowek na pomniejsze graty:)), żeby pomieścić wszystkie "potrzebne" (czytaj te które mi sie podobają) meble w kuchni. Twoje zdjęcia kominka bardzo by mi się przydały, jeśli jest to możliwe to chciałam Cię jeszcze poprosić o zdjęcie tej części kuchni za ścianą z kominkiem. A tak poza tym jaki jest koszt w przybliżeniu solarów z instalacją i zasobnikiem? Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 04.05.2008 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Poszło na maila Gelas- żyjesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 05.05.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Wielkie dzięki 12marek odpowiedź poszła na maila Pozdrawiam Kasia[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts