Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile cegły na komin???

Recommended Posts

Tak więc ja mam pytanie....być może błache, ale jest dla mnie ważne.

Będę mieć komin tylko jeden ale za to wieeeelki :D - z cegły....jestem na etapie wyliczania ilości do zamówienia.

Komin ma szer 38cm, długość 180cm, wysokość całkowita 8,30. Czy widoczną z zewnątrz górę komina ( 3 metry) tylko obkłada się cegłą klinkierową dla ozdoby, czy normalnie się muruje z niej komin .

Kurcze, bo nie wiem ile czego zamawiać ....pomóżcie ludziska.

Pozdrawiam, Smoczyca.

Komin ma szer 38cm, długość 180cm, wysokość całkowita 8,30.

Wymiar cegły to 25x12x6,5cm. Troszke trzeba policzyć. Narysuj sobie jedna warstwe komina z kanałami i policz ile cegieł wejdzie.

tak na oko to masz 180/25=7,5 x2 +5(pomiędzy kanałami) jak przyjmiesz ze 20 wejdzie na jedną wastwe to chyba nie bedzie wielkiego błedu. na metr masz 13 warstw.

8,3x13x20=2158 :-)

Co do wykończenia nad dachem to ile kominów tyle pomysłów. Oklejanie płytkami to raczej krótkotrwałe na komini jest a wiec raczej jest moda na murownie klinkieru.

• 3 years później...
Tak więc ja mam pytanie....być może błache, ale jest dla mnie ważne.

Będę mieć komin tylko jeden ale za to wieeeelki :D - z cegły....jestem na etapie wyliczania ilości do zamówienia.

Komin ma szer 38cm, długość 180cm, wysokość całkowita 8,30. Czy widoczną z zewnątrz górę komina ( 3 metry) tylko obkłada się cegłą klinkierową dla ozdoby, czy normalnie się muruje z niej komin .

Kurcze, bo nie wiem ile czego zamawiać ....pomóżcie ludziska.

Pozdrawiam, Smoczyca.

A jeszcze prościej przyjąć należy że na 1 m3 wchodzi 380 sztuk - z uwzględnieniem kanałów.

• 1 year później...