Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy macie doświadczenia z glebogryzarką?

Recommended Posts

Czy używaliście sami glebogryzarki? jakie macie doświadczenia, na co zwrócić uwagę, jakie są efekty, na jaką głębokość wzrusza ziemię?

Chcę wypożyczyć takie urządzenie i przerobić nim ok. 300m2 klepiska, jakie mam wokół domu po zakończeniu budowy, a potem skopać ręcznie i przygotować do założenia trawnika i nasadzeń. Ziema jest czarna, żyzna i raczej czysta, chociaż mogą zdażać się kamienie i inne wykopaliska po budowie.

A swoją drogą to bardzo przyjemne, gdy nie trzeba już zajmować się wylewkami, tynkami, instalacjami i masą technicznych szczegółów, a można zacząć myśleć o krzewach, kwiatach itrawce.

Pozdrawiam Forumowiczów- ogrodników Ania

Używam swojej glebogryzarki z upodobaniem :)

tzn. wszędzie gdzie się da, jako mały chłopak dość się namachałem łopatą, a teraz nie muszę.

Co do głębokości, to będzie nieco mniej niż sztych łopaty niestety,

co przy przygotowaniu trawnika w zupełności powinno wystarczyć,

natomiast pod marchewkę to bym na tym nie poprzestał.

Inna sprawa: pamiętam odcinek "Maji w ogrodzie", gdzie tytułowa Maja

opowiadała o glebogryzarcje, wykład zakończyła uruchomieniem jej

i próbą przekopania kawałka trawnika. Był to jeden z nielicznych momentów,

kiedy uśmiech zniknął dokumentnie z oblicza Maji Popielarskiej...

Paweł

własnie w ostatni weekend mieliśmy zaszczyt :wink: zaorac/przekopać cała działkę glebogryzarką. Sprawdziła sie bardzo dobrze. Niestety nie jest to lekka praca, przy ubitej ziemi trzeba miec duzo siły aby bez problemu przekopać ziemię.

Pozdrawiam,

KasiaR

Wypozyczałam z firmy Midor z ul. Mehoffera w Warszawie - 100zł/doba