Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

popiół z kominka i grilla dobry nawóz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popiół z drzew liściastych tudzież z roślin energetycznych zawiera głownie wapno, troszku azotu, potasu. Już obecnie z ciepłowni na biopaliwa (czyt. słoma, wierzba etc) popiól stosowany jest jako wapno nawozowe.

PS. Jeśli uprawiasz cebulę to warto trochę popiołu wsypać w międzyrzędzia - odstrasza min. śmietkę

PS. Jeśli uprawiasz cebulę to warto trochę popiołu wsypać w międzyrzędzia - odstrasza min. śmietkę

Tylko śmietkę cebulankę, czy inne też?

W cebuli sprawdzone i opatentowane :wink: , w marchwi działa tak sobie

Cebula i marchew najlepiej chronią się wzajemnie. Zawsze sieję wymieszane nasiona w jednym rzędzie, działa świetnie, nigdy nie mam robali ani w cebuli, ani w marchwi. :D

czyli generalna zasada sypac pod rosliny ktore nie lubia kwasnej gleby dzieki temu popiolowi bede odkwaszal glebe pod kwiatami konwaliami brzozami debami klonami itp dobrze mysle?

Dobrze :)

Myślenie ma przyszłość :D :D

..

A oprócz tego poprawisz właściwości absorpcyjne gleby, tzn. jeśli masz piach, to będzie lepiej utrzymywał wilgoć, bo cząstki popiołu są tak drobne, że wypełniają przestrzenie między ziarnami piasku i zatrzymują wilgoć.

A co w przypadku ziemi gliniastej? Bo chyba jak poziom wód gruntowych jest dość duży to ta stojaca woda zakwasza glebe- nie wiem czy mam rację, widzia łam jak moja tesciowa podsypywała poiołem pod iglakami i wrzucała tam skorupki z jajek, ja szczerze mówiąc byłam zgorszona- ale moze to dobry pomysł. W miejscu, gdziei rosna wrzosy to nie sypać , co?

Nie syp popiołu ani pod wrzosy i iglaki (są kwaśnolubne), ani do gleby gliniastej, która sama z siebie jest zlewna i ma dosyć dużo drobniutkich cząstek ilastych - nie trzeba jej dodatkowo zamulać popiołem. Pozdrawiam.

Sypiemy, bo nasza ziemia to w większości szczery piach i to żółty, toteż jest to błogosławieństwo. Jeśli masz glinę, dodaj popiół do kompostu, świetnie go odkwasi i wzbogaci, a kompost jest bardzo pożądanym dodatkiem do gleby gliniastej (struktura!).