inseem 23.04.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 czy nawozenie roslin popiołem z kominka i grilla to dobry pomysl? czy moze nie wszystkie rosliny to lubia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 23.04.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Popiół mocno odkwasza glebę. Raczej do odkwaszania kompostu niż bezpośrednio pod rośliny. na pewno nie dawać pod nic co lubi kwaśna glebę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 23.04.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Moim zdaniem to zly pomysl, ale chetnie wyslucham fachowcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.04.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Popiół z drzew liściastych tudzież z roślin energetycznych zawiera głownie wapno, troszku azotu, potasu. Już obecnie z ciepłowni na biopaliwa (czyt. słoma, wierzba etc) popiól stosowany jest jako wapno nawozowe. PS. Jeśli uprawiasz cebulę to warto trochę popiołu wsypać w międzyrzędzia - odstrasza min. śmietkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 23.04.2007 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 czyli pod iglaki brzozy i kwiaty sie nie nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.04.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 czyli pod iglaki brzozy i kwiaty sie nie nadaje? Wszystko zależy jakie masz pH gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 23.04.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 dzialka na ktorej rosna 40-50 letnie sosny 30-40 cm ziemi pod spodem sam piach czyli gleba kwasna jak sadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 23.04.2007 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 to jak sypac gdzies czy wywalac do smietnika:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.04.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 to jak sypac gdzies czy wywalac do smietnika:( Sypać na kompost, potem przemieszać i użyć w kompoście Nie przesadzajmy z tym odkwaszeniem gleby. Pod rośliny wrzosowate nie musisz przecież dawać tego kompostu. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 24.04.2007 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 czyli generalna zasada sypac pod rosliny ktore nie lubia kwasnej gleby dzieki temu popiolowi bede odkwaszal glebe pod kwiatami konwaliami brzozami debami klonami itp dobrze mysle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.04.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 czyli generalna zasada sypac pod rosliny ktore nie lubia kwasnej gleby dzieki temu popiolowi bede odkwaszal glebe pod kwiatami konwaliami brzozami debami klonami itp dobrze mysle? Dobrze Myślenie ma przyszłość .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.04.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 PS. Jeśli uprawiasz cebulę to warto trochę popiołu wsypać w międzyrzędzia - odstrasza min. śmietkę Tylko śmietkę cebulankę, czy inne też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.04.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 PS. Jeśli uprawiasz cebulę to warto trochę popiołu wsypać w międzyrzędzia - odstrasza min. śmietkę Tylko śmietkę cebulankę, czy inne też? W cebuli sprawdzone i opatentowane , w marchwi działa tak sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 25.04.2007 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 dzieki ale nic nie uprawiam:) sa tam tylko drzewa i krzaki troche traw i konwalie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.04.2007 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 PS. Jeśli uprawiasz cebulę to warto trochę popiołu wsypać w międzyrzędzia - odstrasza min. śmietkę Tylko śmietkę cebulankę, czy inne też? W cebuli sprawdzone i opatentowane , w marchwi działa tak sobie Cebula i marchew najlepiej chronią się wzajemnie. Zawsze sieję wymieszane nasiona w jednym rzędzie, działa świetnie, nigdy nie mam robali ani w cebuli, ani w marchwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.04.2007 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 czyli generalna zasada sypac pod rosliny ktore nie lubia kwasnej gleby dzieki temu popiolowi bede odkwaszal glebe pod kwiatami konwaliami brzozami debami klonami itp dobrze mysle? Dobrze Myślenie ma przyszłość .. A oprócz tego poprawisz właściwości absorpcyjne gleby, tzn. jeśli masz piach, to będzie lepiej utrzymywał wilgoć, bo cząstki popiołu są tak drobne, że wypełniają przestrzenie między ziarnami piasku i zatrzymują wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firstlady 26.04.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 A co w przypadku ziemi gliniastej? Bo chyba jak poziom wód gruntowych jest dość duży to ta stojaca woda zakwasza glebe- nie wiem czy mam rację, widzia łam jak moja tesciowa podsypywała poiołem pod iglakami i wrzucała tam skorupki z jajek, ja szczerze mówiąc byłam zgorszona- ale moze to dobry pomysł. W miejscu, gdziei rosna wrzosy to nie sypać , co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.04.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Nie syp popiołu ani pod wrzosy i iglaki (są kwaśnolubne), ani do gleby gliniastej, która sama z siebie jest zlewna i ma dosyć dużo drobniutkich cząstek ilastych - nie trzeba jej dodatkowo zamulać popiołem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 26.04.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 A co Wy robicie z popiolem z grilla i/lub z ogniska? Zakladajac, ze nie sypiecie pod rosliny.Do sasiada...? Ooops... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.04.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Sypiemy, bo nasza ziemia to w większości szczery piach i to żółty, toteż jest to błogosławieństwo. Jeśli masz glinę, dodaj popiół do kompostu, świetnie go odkwasi i wzbogaci, a kompost jest bardzo pożądanym dodatkiem do gleby gliniastej (struktura!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts