tomek1950 05.05.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Tak, Ziemia Lubuska jest prawie tak piękna jak Mazury Byłem, wprawdzie dość dawno temu i widziałem, ale nie mamy Polic, Schwedt, i Turoszowa w pobliżu. Jak kupowałem komturię przyjechałem z licznikiem GM i sprawdzałem promieniowanie. Najwyższe, w granicach tła, pochodziło od granitów z których zbudowana jest stodoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.05.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 W każdym razie cieszymy się tymi ostatnimi badaniami i naszymi rzadkimi porostami - jak widać, elektrofiltry poskutkowały. Do Polic nie tak blisko - 350 km, do Turoszowa podobnie. Niemcy ofiltrowani. Pozostaje cieszyć się i modlić, żeby żadnej wielkiej fabryki nam tu nie założyli. Swoją drogą, ciekawe, kiedy zabronią palenia w kominkach i kuchniach kaflowych - gospodarstwa domowe to źródło największej emisji CO2. Np. w Szwecji nie wolno absolutnie, jeśli ktoś ma, to może palić 4 godziny tygodniowo, bo jak sąsiedzi dym zauważą, to go od razu na policję zgłoszą. Z jednej strony - trzeba dbać o środowisko, bo niedobrze się dzieje i to widać gołym okiem. Z drugiej strony - tak dobrze jest móc ugotować na kaflówce i rozpalić w kominku, czyż nie? Najlepiej byłoby, gdyby Amerykanie wreszcie podpisali protokół z Kyoto. Zamiast tego naukowcom nie zezwala się tam na prowadzenie badań i wprowadza się zakaz mówienia w TV o globalnym ociepleniu, pod pozorem "siania fałszywych wieści". Taka jest ta amerykańska demokracja, że naukowcom zamyka się usta. Ciekawe, prawda? A na świecie wojny wywołują podobno w obronie demokracji. Niech najpierw o środowisko zadbają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.05.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Kominka nie oddam. Kuchnię, taką do gotowania z piecem chlebowym wybuduję. Szwecja to według tam mieszkających ludzi "osłolandia". Byłem, widziałem. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.05.2007 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Komturze - myslę jednak, że chyba mamy to samo zdanie tylko może nieprecyzyjnie się wyraziłam..Posłuchaj: O szkodliwości epoki komunizmu chyba nikogo tutaj przekonywać nie trzeba. Nawet nie ma o czym mówić. Dlatego nie mówię. Natomiast to co nazwałam "JEDYNYM (!) plusem komunizmu" to fakt. Dzięki dokładnie własnie NIEDOROZWOJOWI NASZEGO ROLNICTWA w stosunku do innych (nie "zacofanych") krajów europejskich nasz kajobraz pozostał (STOSUNKOWO, podkreslam) mniej zdewastowany. Jak juz wspominałam w innych wątkach jestem, mimo podeszłego ( ) wieku (przyznam się że to W TYM roku zmiana kodu - 4 z przodu), studentką architektury krajobrazu (IV rok na Wrocławskiej Akademii Rolniczej, obecnie przemianowanej na Uniwersytet Przyrodniczy) i to własnie nasi wykładowcy uświadomili mi pewne rzeczy. Polska dzięki swemu zacofaniu (słynne "sto lat za Murzynami") jednak zyskała ekologicznie całkiem sporo. I doceniają to juz powoli turyści zwani niegdyś "dewizowcami", poszukujący odpoczynku wśród NATURALNEJ przyrody.. Nawiasem mówiąc - woda na nasz młyn, agroturyści Choćby te słynne robaczki przylepiające się od szyb natychmiast gdy np. Niemiec przekracza granicę z Polską.... (niejeden powie - i super! po co mi opstrzone szyby! ). A powinni nam zazdrościć i, co sensowniejsi, zazdroszczą. Albo ślimaki. Historia autentyczna. Znajomy opowiadał jak zawiózł znajomemu Niemcowi garśc ślimaków i podrzucił do ogródka. Tenże obywatel niemiecki wstał rano, wyszedł do ogrodu i w krzyk, prawie ze łzami szczęścia w oczach - "Ślimaki wróciły!!!" A Rospuda! Nóz otwiera się w kieszeni. A co mnie najbardziej denrwuje?? Ludzie, zacietrzewieni, potestujący przeciwko ekologom tekstami typu - "..oni chcą chronic jakieś żabki czy ptaszki a gdzie człowiek?! Człowiek liczy się przede wszystkim!!" Co za tupet przyznacie?? I, może nie tyle głupota, co brak świadomości. Przecież WSZYSTKO jest równie ważne. I żabka i ptaszek i DRZEWO i człowiek abysmy RAZEM mogli żyć. To jest NASZE WSPÓLNE ŚRODOWISKO. Jesteśmy WSPÓŁZALEŻNI. A ludzie starsi już nie zdążą tego zrozumieć, po prostu. A jak mozna dbać o ryby nie dbając o wode, w której zyją? Każdy akwarysta to wie. Ale jakoś w przypadku naszego środowiska zapominamy o tym. "I to by było na tyle" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.05.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Święte słowa Gagato, święte. Być może brak tego ślimaczka w ekosystemie spowoduje, że wyginą jaszczurki, a brak jaszczurek.... itd. Dorym przykładem na zakłócenie środowiśka jest Australia. Przywleczone szczury, wypuszczone na wolność króliki, zdziczałe jakieś wielkie żaby niszczące zastraszającym tempie swoje rodzime kuzynki. A jeśli chodzi o Rospudę. Jeśli naszym nieświadomym, oby tylko nieświadomym, zabrakło oleju w głowie to może UE im tego oleju dostarczy. Można tak długo. Oboje o tym wiemy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.05.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Kominka nie oddam. Kuchnię, taką do gotowania z piecem chlebowym wybuduję. Szwecja to według tam mieszkających ludzi "osłolandia". Byłem, widziałem. Dziękuję. Ja także kominka nie oddam . A kuchnię właśnie postawił zdun, już trzecią w domu, na podwórku stoi też piec chlebowy (zabytkowy) i wędzarnia. Po prostu chciałabym móc to zachować i korzystać z tego. To jest NASZE WSPÓLNE ŚRODOWISKO. Jesteśmy WSPÓŁZALEŻNI. A ludzie starsi już nie zdążą tego zrozumieć, po prostu. A jak mozna dbać o ryby nie dbając o wode, w której zyją? Celne ujęcie tematu. Choć znam wielu starszych ludzi, zwłaszcza na wsi, bardzo niechętnych chemicznym paskudztwom - wolą wyciągi czosnkowe i gnojówki z pokrzyw jako nawóz. Za to młodzi... Chwilę temu przeczytałam tutaj wątek, w którym ktoś pyta jak zwalczyć mniszka, a usłyszawszy, że wyciąć nożykiem, pyta o "coś mniej pracochłonnego - jakaś chemia może?" Żałosne. I smutne. I niemądre. Takim osobom jeszcze wiele trzeba tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts