Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garderoba - z oknem czy bez?

wiewióra1976

Recommended Posts

Potrzebę okna widzę też z powodu odpowiedniego doboru kolorów. W świetle dziennym inaczej wyglądają kolory ubrań niż w sztucznym.

Tzn. dla mnie ta garderoba to ma być duża szafa, a nie garderoba w sensie ubieralni. A może mam mylne wyobrażenie?

Jeśli macie garderoby to jak ich użytkujecie? Wchodzicie w szlafroczku - wychodzicie w kompletnym stroju? Czy może: wchodzicie, wyciągacie ciuchy i ubieracie się w sypialni/łazience?

Minus okna widzę taki - zabiera cenne miejsce na wieszaki, a ciuchy z jego powodu płowieją.

Plus: wentylacja.

moja bedzie, wchodze, wyciagam ciuchy i ubieram sie w sypialni :wink: Okno nie jest mi do niczego potrzebne (znam swoje ciuchy i wiem ze te spodnie do tej bluzki nie pasuja :wink: ) w garderobie mam wentylacje, a tak jak mowisz okno "zabiera" miejsce..... moja garderoba jest tez mala 6m2 i po zabudowie nie bedzie miejsca na ubieranie, czy rozbieranie.

ale tak jak mayland pisze, w garderobie gdzie sie czlowiek przebiera, to przydalo by sie okno i lustro ... ale taka garderoba musiala bym miec sporo tych m2-

Niekoniecznie. Może być mleczna szyba w oknie. I nie specjalnie wstawiana. Można na zwykłą szybę nakleić taką folię która wygląda jak mleczne szkło. Można ja wielokrotnei odklejać i ponownie przyklejać. Zrobiona pod wymiar szyby w oknie nie do rozpoznania. A światło dzienne jednak sie dostaje.

Ale jeśli to ma być większa szafa to faktycznie nie ma sensu wstawiać okna. Przy wiekszych pomieszczeniach w których nie tylko można się ubrać ale i jest tam np. deska do prasowania czy urządzenie do czyszczenia butów widzę potrzebę okna.

Mamy garderobę 7,2 m2 (ciągle znam wymiary pomieszczeń na pamięć :D ) z oknem i...bardzo onego okna źałuję. Tak mała garderoba nie jest przebieralnią a jedynie przechowalnią ubrań więc nie jest konieczne światło dzienne do podziwiania efektów kompozycji ubrań, bo przebiaranie następuje w pokojach.

A dlaczego źałuję źe jest okno? Wprowadziliśmy się w połowie czerwca. Gdy pod koniec września sięgnęłam po ubrania okazało się ze wszystkie ciemne bluzki wypłowiały na ramionach (opis reakcji mojej pominę)... To było b upalne lato. Słońce grzało prosto w okno..było jasno a w garderobie brak szaf. Zresztą nie chcieliśmy zabudowywać całej garderoby - miały byź ino półki, bez drzwi, źeby szybciej znależć to, co konieczne. Teraz trzeba będzie porobić szafy z drzwiami..

Ja bedę miała garderobę niecałe 6 m2 i nie będzie okna, dzięki temu mam mozliwość wykorzystania większej powierzchni ściennej. Za to należy zrobić wywiewniki.

Poza tym przy wejściu do garderoby z sypialni mam okno. Kiedy trzeba otworzę i załatwię 2 w 1, czyli wietrzę i sypialnię i garderobę.

Ja w garderobie mam zamiar szukac rano ubrania, wyprasować co trzeba, ubrać się, obejrzeć w lustrze i wyjść. Mam w zwyczaju wyrzacanie rano pół szafy zanim dopasuje sobie co "dzis ubrać", więc w nowym domu cały poranny bałagan zostawię w garderobie. Nie mam jeszcze wizji jak wszystko to rozplanuję.

A jeśli chodzi o okna, to mam i okno i weluks w dachu :p

A ja właśnie zrezygnowałam z okna w garderobie z kilku powodów:

1. zalegania śniegu i możliwości zaciekania (miałam w projekcie okno w dachu pod dużum kątem)

2. nic i tak przez nie bym nie widziała - tylko gwiazdy, a te wolę oglądać z tarasu :wink:

3. szkoda miejsca, bo garderoba jaka by nie była i tak będzie za mała :lol:

4. no i koszty rzecz jasna

Martwi mnie jednak brak wietrzenia ubrań, chociaż mam przewidzianą tam wentylację, ale okno mam w łazience, która sąsiaduje z garderobą. Jednak nie wiem jak rozwiązanie to okaże się słuszne w praktyce, bo na razie u mnie to tylko teoria, bo dopiero będę budować w tym roku - myślę o tym, ponieważ architekt nanosi zmiany.

pozdrawiam

Mam garderobę przerobioną z pokoju 10m2. Więc naturalną konsekwencją jest okno. Sciany w garderobie mam zabudowane szafami Senator, ale bez drzwi. Okno, aby zapobiec szkodliwemu działaniu swiatla mam zasloniete roleta materialowa. Plusem okna jest niewatpliwie naturalne, swiatlo dzienne bez koniecznosci zapalania lampy. Minusem - jesli sie ma okno otwarte dlugo lub bardzo czesto to przy szafach bez drzwi osiada wiecej kurzu. No ale to mozna "zalatwic" szufladami lub pokrowcami.

Pozdrawiam,

Szymon

A

Martwi mnie jednak brak wietrzenia ubrań, chociaż mam przewidzianą tam wentylację, ale okno mam w łazience, która sąsiaduje z garderobą. Jednak nie wiem jak rozwiązanie to okaże się słuszne w praktyce, bo na razie u mnie to tylko teoria, bo dopiero będę budować w tym roku - myślę o tym, ponieważ architekt nanosi zmiany.

pozdrawiam

No to ja mam to samo. Na razie projekt na papierze, a ja moge kombinować :)

Po waszych postach zaczynam się zastanawiać, czy nie powiększyć jeszcze tej garderoby kosztem sypialni (17 m2).

Wystarszy przesunąć ściankę działową w strone pokoju - hmmm...

[No to ja mam to samo. Na razie projekt na papierze, a ja moge kombinować :)

Po waszych postach zaczynam się zastanawiać, czy nie powiększyć jeszcze tej garderoby kosztem sypialni (17 m2).

Wystarszy przesunąć ściankę działową w strone pokoju - hmmm...

Jesli to sypialnia w ktorej ma stac tylko łóżko i nocne stoliki to ja wolałabym powiekszyc garderobe.

Moj tesciu zdziwił sie ze dzieci maja wieksze pokoje niz my, ale ja w sypialni będę tylko spała, albo i nie :oops: , a dzieci w swoich pokojach mają oprocz sypialni jeszcze plac zabaw, a jak podrosną to i pewnie kolezanki i koledzy będą tam przesiadywać :wink: