legu 23.04.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam, zamierzam kupić działkę 3000 metrów.Jest to ziemia rolna, dla której nie ma planów zagospodarowania. Wiem, że na takiej działce mogę wybudowac dom po uzyskaniu warunków zabudowy etc. Ja jednak nie potrzebuję tak dużej działki i chciałabym podzielić ją na pół i jedną część sprzedać, a drugą zostawić dla siebie. Jak miałoby to wyglądać w praktyce? Dowiedziałam się, że najpierw mogę wybudować dom na tych 3tysiącach, a potem wydzielić działkę i ją sprzedać, ale jaki ona będzie miała wtedy status-tzn.czy będzie się można na niej budować? Czy istnieje jakiś sposób,żeby najpierw ją podzielić i aby na tych, które powstaną można się było wybudować? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 23.04.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Nowe działki rolne jeżeli mają być mniejsze od 3000m2 można wydzielać jedynie wtedy jeżeli zostanie ona przeznaczona na poszerzenie nieruchomości sąsiedniej. Więc jeżeli masz zamiar ją sprzedać sąsiadowi to udałoby się ją podzielić. Najlepiej będzie jak udasz się na gminę i pogadasz z urzędnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 23.04.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Musisz wystapic w WZ na budowe dwoch domow. Wowczas jesli ja dostaniesz mozesz dzialki podzielic i kazda z nich bedzie miala prawo do zabuwowy jednego domu. Ale pamietaj, ze gmina moze ci wlepic oplate adjacencka, do 50% wzrostu wartosci dzialki. Niestety. Spytaj w gminie jaka stawke uchwalili, jesli zadnej to nie maja prawa brac. Nowy projekt dyskutowany w ministerstwie zmniejsza maksymalna stawke do 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts