Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak optycznie skrócić dłuuugi korytarz??

Aguś83

Recommended Posts

Mam w mieszkaniu długi korytarz - ponad 6 m :( Wygląda jak tor na kręgle :wink: Na końcu korytarza i po prawej stronie są drzwi do pokoi. Po lewej stronie jest wielgaśna ściana, na której nic nie ma. Jak wykończyć przedpokój aby optycznie poszerzyć i skrócić długość pokoju?? Jak wykończyć ścianę, żeby przykuwała uwagę bardziej niż sam korytarz?? :D Dodam, że niestety przestawianie ścian nie wchodzi w grę :(

połóż w taki sposób podłogę aby znajdowały się na niej pasy w poprzek - ja mam u siebie podobną sytuację i położyłam klepkę w taki sposób aby przecinały ją pasy klepki w poprzek korytarza - to działa

a co do ścian to raczej za bardzo bym ich nie eksponowała - jakiś stonowany kolor, żywe kolory i wzory tylko uwydatnią kształt korytarza...

Nie wszystko jest tak jak mowicie z tymi kolorami.

Ciemny kolor "wyskakuje " do przodu a wiec jesli kolorem optycznie trzeba zmienic proporcje pomieszczenia , to nalezy je poszerzyc, czyli dlugie sciany pomalowac jasnym kolorem natomiast sciane, drzwi na koncach "tunelu" kolorem ciemniejszym.

Skoro jedna, dluga sciana jest pusta mozna wprowadzic na niej pionowe elementy optyczne, ktore skrocą pozornie ich dlugosc. Moga to byc np pasy, "pilastry", podluzne, pionowe kinkiety itp. Dobrym rozwiazaniem jest zaproponowana tu podloga z klepka ulozoną po szerokosci. Ten sam zabieg mozna powtorzyc na suficie za pomoca belek, opraw,malowanych pasow.

Mozna takze pomalowc pol korytarza /lub w innych proporcjach/ w jasniejszym kolorze, druga czesc w ciemniejszym, wowczas rowniez proporcje optycznie sie zmienia. Nawet mocno.

• 3 weeks później...
Owszem zgadzam sie, cenne wskazówki :lol: Ale chciałabym zobaczyć, jak to wygląda w praktyce, bo jakoś nie mam zdolności wyobrażenia sobie, jak bedzie wygladac ten korytarz po pomalowaniu go w pasy, czy na różne kolory :-? Jak czegoś nie zobaczę, to boję się eksperymentować. :oops: Szcególnie że doświadczenia nie mam wcale :o

Jeszcze na temat iluzji optycznych, może raczej dla żartu.

Aby powstał efekt skrócenia, odstępy między pionowymi prążkami na ścianach powinny rosnąć w kierunku OD patrzącego. Podobny efekt (tyle, że w odwrotnej postaci) jest wykorzystywany czasem na jezdni przed skrzyżowaniami, przejściami dla pieszych. Drugi sposób: zmienić kształt korytarza na lekko trapezowaty: węższy w punkcie obserwacji, szerszy na końcu. To rzeczywiście bywało stosowane przez niektórych architektów z iluzjonistycznym zacięciem. Niestety obydwie sztuczki działają tylko w jednym kierunku! Obrazków niestety nie znajdę.