Aguś83 23.04.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Mam w mieszkaniu długi korytarz - ponad 6 m Wygląda jak tor na kręgle Na końcu korytarza i po prawej stronie są drzwi do pokoi. Po lewej stronie jest wielgaśna ściana, na której nic nie ma. Jak wykończyć przedpokój aby optycznie poszerzyć i skrócić długość pokoju?? Jak wykończyć ścianę, żeby przykuwała uwagę bardziej niż sam korytarz?? Dodam, że niestety przestawianie ścian nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 23.04.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 połóż w taki sposób podłogę aby znajdowały się na niej pasy w poprzek - ja mam u siebie podobną sytuację i położyłam klepkę w taki sposób aby przecinały ją pasy klepki w poprzek korytarza - to działaa co do ścian to raczej za bardzo bym ich nie eksponowała - jakiś stonowany kolor, żywe kolory i wzory tylko uwydatnią kształt korytarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 23.04.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Może na tej ścianie wolnej od drzwi powiesisz jakąś kolekcje obrazów, kilka przynajmniej, będa przyciagac uwagę. No i kolor ściany nie może byc ciemny, najlepiej kremowy, jasny groszkowy, blado żółty, morelowy jasny albo cos takiego...nie będzie wcale tak żle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 24.04.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Nie wszystko jest tak jak mowicie z tymi kolorami.Ciemny kolor "wyskakuje " do przodu a wiec jesli kolorem optycznie trzeba zmienic proporcje pomieszczenia , to nalezy je poszerzyc, czyli dlugie sciany pomalowac jasnym kolorem natomiast sciane, drzwi na koncach "tunelu" kolorem ciemniejszym. Skoro jedna, dluga sciana jest pusta mozna wprowadzic na niej pionowe elementy optyczne, ktore skrocą pozornie ich dlugosc. Moga to byc np pasy, "pilastry", podluzne, pionowe kinkiety itp. Dobrym rozwiazaniem jest zaproponowana tu podloga z klepka ulozoną po szerokosci. Ten sam zabieg mozna powtorzyc na suficie za pomoca belek, opraw,malowanych pasow.Mozna takze pomalowc pol korytarza /lub w innych proporcjach/ w jasniejszym kolorze, druga czesc w ciemniejszym, wowczas rowniez proporcje optycznie sie zmienia. Nawet mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś83 09.05.2007 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Czy ktoś z forumowiczów ma w swoim domu/mieszkaniu taki długi korytarz?? Jak zaaranżowaliscie go?? Proszę o fotki. Gdybym dysponowała dużą ilością wolnego czasu przejrzałabym wszystkie galerie po kolei ale niestety dzien jest zbyt krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 09.05.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 2112wojtekto chyba najbardziej profesjonalna odpowiedź jaką przeczytałam do tej pory:)wszystko prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś83 09.05.2007 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Owszem zgadzam sie, cenne wskazówki Ale chciałabym zobaczyć, jak to wygląda w praktyce, bo jakoś nie mam zdolności wyobrażenia sobie, jak bedzie wygladac ten korytarz po pomalowaniu go w pasy, czy na różne kolory Jak czegoś nie zobaczę, to boję się eksperymentować. Szcególnie że doświadczenia nie mam wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 11.05.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Jeszcze na temat iluzji optycznych, może raczej dla żartu.Aby powstał efekt skrócenia, odstępy między pionowymi prążkami na ścianach powinny rosnąć w kierunku OD patrzącego. Podobny efekt (tyle, że w odwrotnej postaci) jest wykorzystywany czasem na jezdni przed skrzyżowaniami, przejściami dla pieszych. Drugi sposób: zmienić kształt korytarza na lekko trapezowaty: węższy w punkcie obserwacji, szerszy na końcu. To rzeczywiście bywało stosowane przez niektórych architektów z iluzjonistycznym zacięciem. Niestety obydwie sztuczki działają tylko w jednym kierunku! Obrazków niestety nie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 11.05.2007 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Po lewej stronie jest wielgaśna ściana, na której nic nie ma. Jak wykończyć ścianę, żeby przykuwała uwagę bardziej niż sam korytarz?? Dodam, że niestety przestawianie ścian nie wchodzi w grę Powiesić na niej wielgaśne lustro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts