nieckarzan 22.05.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witam wszystkich czytających ten temat.Mam problem i jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc bardzo proszę o odpowiedz.Teście posiadają działkę, i przynajmniej teściowa chce ją dać w darowiznie żonie (dlatego nie nam obojga bo chodzi o podatek). Problem dotyczy teścia bo on w żaden sposób nie ma zamiaru jej przepisywać ani mnie ani żonie tylko naszej 10-cio miesięcznej córce. Czy są jakieś prawa dotyczące przepisów darowizny,czy może mi pogmatwać plany. W przyszłym roku planuję rozpocząć budowę domu na tej właśnie działce, czy będę mógł czy nie. CZy gdy działka będzie przepisana pół na żonę pół na córkę będę mógł się wybudować?. Bardzo, bardzo proszę o odpowiedz. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 24.05.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 no to chyba macie mały problem. Nie ma problemu, żeby darować działkę waszej córce ale muszisz się dowiedzieć jak to jest z załatwianiem różnego rodzaju papierków, pozwoleń, kredytów itp. Dla jednych urzędników nie będzie problemu a dla innych będziesz musiał mieć zgodę Sądu Rodzinnego. A o kredycie to chyba raczej możesz zapomnieć bo żaden Sąd nie wyda zgody na obciążenie własności nieletniego dziecka. Radzę jednak przekonać teścia. Zróbcie testamenty, w których do całości spadku powołacie córkę. Może to przekona teścia. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts