Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa dwóch domów obok siebie - jakie oszczędności

gregh

Recommended Posts

Witam,

to mój pierwszy post :D na tym forum i na pewno nie ostatni.

Rozpocząłem starania o uzyskania pozwolenia na budowę. Tak się złożyło, że kolega, który ma działkę obok będzie budował równolegle ze mną. Nasze projekty to "Dom w morelach" i "Dom w hortensjach" Archonu z niewielkimi zmianami (linki: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m446ad0873f682 , http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f02afc1ce6ec ).

Jakiego rzędu oszczędności można uzyskać jeżeli wykonawca będzie ten sam na obu budowach (robocizna, transport, wynajem sprzętu itp.)? Jakiej ceny oczekiwać za stan surowy?

Na marginesie chcemy budować od sierpnia 2007 na peryferiach Opola - może ktoś ma namiar na rozsądną ekipę (czyt. dokładną, uczciwą i z ludzkimi cenami).

Pozdrawiam

Witam

Niewielkich oszczędności da się dopatrzeć:

- przy wynajmie koparki

- pompy do betonu (jeśli się uda zgrać betonowanie stropów)

- stempli

- może ekipa weźmie mniej za 2 razem niż osobno. Nie mają przestojów technoligicznych bo idą za płot.

- może da się materiał nieco taniej kupić w większych ilościach. Lecz przy takich brakach to może się nie udać

Myślę że materiał będzie wtedy trudno podzielny :lol:

To jak naczynia połączone.