Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie do?wiadczenia z systemem Hepworth

Bell

Recommended Posts

Witam.

Ja też mam dobre doświadczenia. Instalację zrobiłem sam w ciągu jednego dnia. Szybko, łatwo i przyjemnie. Jedyny minus to cena. Teoretycznie z Hepworta miało być taniej niż teoretycznie miedź+instalator. Wyszło prawie tak samo, chociaż nie wiem jak praktycznie wypadłoby to drugie rozwiązanie? No i rura wcale się nie prostuje... tylko troszkę.

Ale ogólnie drugi raz też zrobiłbym z Hepworta.

Sebastian.

...No i rura wcale się nie prostuje... tylko troszkę....

Dokładnie tak :)

Ale to jedyne kłamstwo Hepwortha - reszta się zgadza

W sprawie ceny bym się kłócił - cenę robią głównie kształtki - jak się dobrze rozplanuje to część z nich można pominąć (np.: przy podejściach "pietnastkami" niepotrzebne okazały się kolanka bo rura wygina się dostatecznie dobrze aby łuk ukryć w wylewce).

IMHO Samodzielnie wykonany Hepworth kosztuje mniej niż miedź + połowa robocizny. Straty: 1-3 dni na planowanie, 1 dzień na wykonanie. Zyski: 1-3 tys. taniej, satysfakcja i dokładnie wiesz jak działa twoja hydraulika - jak coś kiedykowliek sę spieprzy albo będziesz chciał zmienić :)

Żaden fachowiec nie będzie polecał, tego byś sam zrobił to co on może zrobić- i zarobić. System ten istnieje na rynku od kilkudziesięciu lat. Jest o tyle lepszy od miedzi, że nie opłaca się go produkować , jako gorszy tylko na nasz rynek. Czego nie można powiedzieć o miedzi!!!. Robiąc samemu instalacje, nie ominie się błędów, lecz błędy te będą znacznie mniejsze niż te w wykonaniu fachowca. Który na dodatek, powinien lepiej znać temat.

Mój Hep2o pracuje ok. 10 lat, jest ok.- moja rekomendacja!!!.

Marek.

1. Znajdź najblizszego dystrybutora Hepwortha i zakomunikuj im, że masz zamiar zrbić intslacje z ich materiałów, ale oczekujesz:

a) podręcznika instalatora wraz z aktualnym cennikim

b) pomocy przy planowaniu i kompletowaniu materiałów (z wizytą przedstawiciela H w twojej chałupce)

c) porad nt.: jak samodzielnie wykonać instalację z Hep2O

d) rabatu (ja dostałem 15%)

e) deklaracji, ze niewykorzystane i kompletne materiały (głównie kształtki) będziesz mógł zwrócić (to oszczędzi ci stresu, ze czegoś zamówisz za mało i zabraknie)

f) wypożyczenia testera do wykonania próby szczelności

g) numeru telefonu (komórkowego) do przedstawiciela/instalatora

h) to wszystko oczywiście nieodpłatnie :)

2. Ustal gdzie chcesz mieć kibelki, umywalki, prysznice, bidety, kaloryfery, itd...

3. Zdecyduj czy łatwiej ci będzie zrobić rozdzielaczowe czy trójnikowe czy okrężne.

4. Na planie domu rozrysuj sobie i policz ile potrzebujesz rur 15 i 22 do wody, do CO i do podłogówki. Zaokrąglij te liczby do 25, 50, 100 i 500 metrów (w takich zwojach są sprzedawane)

5. Ile potrzebujesz i jakich kształtek (kolana, trójniki 22-22-22, 22-15-22, 22-22-15, 22-15-15, 15-15-15) i zaokrąglij te ilości tak żebyś miał w zapasie po 2-3 sztuki (patrz pkt.1e)

6. Zamów to wszystko (+ nozyce, worek zaślepek 15 i 22, worek uchwytów i po 1-2 workach tulei 15 i 22) z parodniowym wyprzedzeniem.

7. Pamiętaj o otulinach (poliuretanowe rury)

8. Jakby co to pytaj :)

Witam ponownie.

...

W sprawie ceny bym się kłócił - cenę robią głównie kształtki - jak się dobrze rozplanuje to część z nich można pominąć (np.: przy podejściach "pietnastkami" niepotrzebne okazały się kolanka bo rura wygina się dostatecznie dobrze aby łuk ukryć w wylewce).

IMHO Samodzielnie wykonany Hepworth kosztuje mniej niż miedź + połowa robocizny. Straty: 1-3 dni na planowanie, 1 dzień na wykonanie. Zyski: 1-3 tys. taniej, satysfakcja i dokładnie wiesz jak działa twoja hydraulika - jak coś kiedykowliek sę spieprzy albo będziesz chciał zmienić :)

Wszędzie gdzie to tylko było możliwe zaplanowałem podejścia wygięta rurą. Maksymalnie zoptymalizowałem też złączki (na najmniejszą ilość).

Niestety w praktyce okazało się, że bardzo często nie da sie podejść w ten sposób i trzeba było dokupować, dokupować...

Dlatego cena prawie sięgneła tej miedzi+instalator.

Poza tym same rury i kształtki są droższe od miedzi. Zaoszczędza się na instalatorze, no i instalacje znam jak własną kieszeń.

Ale co do jakości i pewności jestem pod wrażeniem. Cos tak prostego i żadna złączka nie cieknie, mimo, że robiłem instalację c.o. pierwszy raz w życiu i zajęło mi to tylko 1 dzień!

Polecam.

Sebastian

Hmmmm.... ?

Jak policzyłem sobie całośc wydatków na "hydraulikę" i porównałem z ofertami (na ogół mało precyzyjnymi więc trudno określić ile jest za co) to wyszło mi niewiele więcej (a w kilku przypadkach mniej) niż system "pod klucz". Ale nawet gdyby było inaczej to jestem zadowolony ze swojej decyzji - wiem gdzie co jest - zostawiłem sobie trochę kształtek - dorobienie jakiegoś podejścia czy coś to teraz dla mnie bułka z z masłem :) A przed tą robotą wogóle nie dotykałem się rur ;)

Jakośc połączeń jest faktycznie b.dobra - w czasie próby ciśnieniowej (20 barów) puściły tylko zaworki na podejściach - na złączkach nie było śladów. Konstrukcja złączki jest taka, że jeżeli połączenie wykonało się porządnie (chodzi o zadziory na rurze, paprochy w złaczce, kompletnośc złaczki) to nie ma prawa puścić. Jedyne czego nie4 jestem pewien to jak się zachowają gumowe oringi za 30 lat ?

Dystrybutor HEP2O od którego kupowałem rury stwierdził, że nie ma potrzeby stosować otuliny z pianki bo straty ciepła są minimalne przy tak cienkich rurkach a wystarczy rurka Peszla. Instalację puściłem w płycie Legalett, wychodząc ponad posadzkę bez żadnych kształtek i jest OK.

Witam.

Zalecany promień gięcia - 8dz, minimalny 5dz.

Czyli dla rur 15 / 22 mm:

minimalny 7,5 cm / 11 cm

zalecany 12 cm / 18 cm

Odległości między rurami reguluje szerokośc ksształtki i/lub grubośc otuliny - na oko 2x1 cm = 2 cm

Z tymi promieniami to trzeba uważać podczas montażu. U mnie na poddaszu, gdzie było dosyć ciepło rury stały się wyraźnie bardziej miękkie i kiedy jeszcze instalacja nie była napełniona jedna z pętli o minimalnym promieniu się przełamała, samoistnie. Kiedy montowałem była o.k. a następnego dnia juz przełamana. Mi to nie przeszkadza, bo pętla i tak będzie wycięta do podłączenia grzejnika, ale gdyby załamała się gdzieś w instalacji to właściwie trzebaby wymienić cały odcinek rury.

Tak więc przy wyginaniu bez prowadnicy trzeba zachowac ostrożność i nie giąć maksymalnie ile się da.

Sebastian

Ze wszystkich konkretnych wypowiedzi wynika, że system jest bardzo dobry. Jestem już zdecydowany na montaż właśnie takiego. Z moich wstępnych wyliczeń wynika, że instalacja (bez zbyt dużej ilości łączników i kształtek) nie musi być droższa. Polecam poczytanie poradników instalatora i inwestora na stronie internetowej Hepwortha. Rozjaśniają laikowi trochę problemów.