Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie do?wiadczenia z systemem Hepworth

Bell

Recommended Posts

Tak Tus istnieje podobny system Marley'a. Nazywa się Equator, albo coś koło tego. Złączki są także wciskane i rozłączne. Różnica jest taka, że to nie jest polibutylen. Jak jest cenowo nie wiem, ale hurtownia, w której kupowałem Hepworth, sprzedająca także Marley'a poleca (po cichu) jednak Hepworth.

Pozdrowionka

Metal

Witam ponownie.

Róznica do Marleya jest taka, że rury Equator sa nieco sztywniejsze, złączki nierozbieralne (rozłącza się tylko takim specjalnym klinkiem, taka mozliwość w Hepworth tez jest, ale czasami łatwiej jest rozkręcić), system wytrzymuje nieco wyższe temperatury i w porównaniu do Hep2O jest bardzo krótko na rynku. Chyba jest troche tańszy? Ale mogę to ocenić tylko po krótkim zerknięciu na cennik.

Poza tym są jeszcze inne systemy, ale w Polsce chyba niedostępne.

Sebastian

Wczoraj ułożyłem podłogówkę (80 metrów) - 6 godzin - buła z masłem :)

Tylko paluchy od spinek bolą (poszło 700-800 sztuk).

Dzisiaj próba ciśnieniowa (Bóg raczy wiedzieć po co ? - przecież łączenia sa tylko na rozdzielaczu - chyba, że chodzi o wykrycie ewentualnych pęknięć rury), a od jutra posadzki :)

Rozmawiałam z moim hydrozagadką.

Nie poleca Hepworta ponieważ nie ufa złączkom z gumowymi końcókami. Firma ta daje 10 lat gwarancji na te systemy, jednkaże guma może sie przetrzec lub sparcieć lub po prostu pod wpływem wysokiej temperatury puścić.

Ja zdałam się z instalacja zupełnie na niego - instalację zrobił mi z rur wielowarstwowych TC. Wyglada porządnie. A facet nie wyglada na naciągacza - zwłaszcza, ze jego żona pracuje w Hepworcie, więc mógłby spokojnie ten system reklamować, bo wiadomo, że jako instalator miałby u nich duże zniżki (żona by załatwiła..)

Zaznaczam, że jest to opinia mojego hydraulika - ja nie znam się za bardzo na tym... :D

Nnnnnooooo.... inżynieria materiałowa poczyniła ostatnio wielkie postępy :) To nie jest zwyczajna guma i jak powiedziałem jest na to pisemna 25 letnia gwarancja - nie to że mam zamiar ciebie przekonywać ale chyba twoja hydrozagadka myśli zbyt prosto.

PS. współpracuje z firmą importującą przemysłowe uszczelnienia - dostarczają uszczelki (z jakichś odmian "gumy"), które latami wytrzymują środowisko gorących substancji żrących, tłuszczy, paliw, albo dla odmiany bardzo niskich lub dużych skoków temperatur. I to przy wysokich ciśnieniach (gdzież nam do nich z naszymi 3-6 barami :))

Jasiu,

Tak jak napisałam - ja sie nie znam. Płacę facetowi za robotę i za "znanie się".. :D

Jak na razie jestem zadowolona. Zobaczymy za 10 lat 8)

Ale gosciu jest polecany jako fachura.. A hydraulik, którego zaprosili moi robotnicy remontujący mi dom (całe szczęście pożegnałam się z nimi w poniedziałek) chciał przerabiać mi nowiutki piec Vailanta - chciał zamontować jakąś pompkę czy coś innego, co ten piec ma już w sobie. Okazało się, że tego pieca jeszcze nie montował, a hydrauliki nauczył się metodą chałupniczą i jeszcze mi w gazie pogrzebie...

:o

Za 10 lat powinaś mieć kłopoty co najwyżej z uszczelkami w baterii :)

Hydraulika musi wytrzymac kilkadziesiąt lat - rury zatopione są w posadzce - jakakolwiek naprawa to rujnowanie mieszkania.

A "fachowcom" nie ufam za grosz - jak na razie jedyni, którym mógłbym zaufać byli dla mnie za drodzy (za instalacje zażyczyli sobie prawie 2x tyle co najtańsi !!!) - tyle, że nie czarowali mnie magicznymi zaklęciami tylko potrafili logicznie i weryfikowalnie wyjasnić dlaczego preferują takie, a nie inne rozwiązania.

Zaufanie fachowcom to luksus, na który stać jedynie szczęściarzy, lub tych co mają więcej pieniędzy. Ja raczej powściągliwie oceniam wymienione cechy u siebie ;)

No i nie zapominajcie, że Hepworth daje nawet 30 lat pisemnej gwarancji, jeśli kupi się u nich także grzejniki. A ostatnio mają bardzo ładne Burgmany. Sam żałuje, że kupiłem wcześniej inne. Nikt nie daje lepszej gwarancji.

A co do uszczelek, to takie same mamy wszyscy we wszystkich złączach stożkowych, przy zaworach termostatycznych, grzejnikach, podejściach itd...

Sebastian.