Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYMEK- Kasi i Piotrka

Recommended Posts

Witam! Cały czas podziwiam Wasz piękny domek - my jak dopełnimy wszelkich formalności to również zabieramy się za budowę. Mam pytanko odnośnie korytarza, który powstał na poddaszu, czy przez zamknięcie przestrzeni nie wytworzyła się ciasnota. Teraz w "modzie" jest przestrzeń ale. No właśnie też myślę by to zamknąć a w powstałym pomiestczeniu zrobić pralnię z suszarnią. Cały czas przyglądam się fotkom i rozmyślam! :D

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jesteśmy z mężem dopiero na początku "drogi papierkowej", ale już dziś jesteśmy zdecydowani na budowę Tymka. Domek ma wszystko czego potrzebujemy, a kiedy trafiłam na Wasz dziennik budowy, Wasze zdjęcia z budowy przekonały nas ostatecznie, że Tymek to jest to. Mam do Was pytanie odnośnie okna nad schodami, czy teraz kiedy macie już położony dach nie jest za ciemno na górze? Widziałam że niektórzy zamiast okna nad schodami umieścili je na ścianie (m.in. chyba Jola i Jarek) ja jednak wolałabym pozostawić okno tak jak jest w projekcie. Jeśli można prosiłabym o odpowiedź, z góry dziękuję i czekam na następne fotki z budowy.

Pozdrawiam Sylwia

• 2 weeks później...

Witam serdecznie

mam zaległości , 2 miesiące nic nie pisałam ponieważ za bardzo nie było o czym, prace na budowie idą bardzo powoli. Mąż ociepla poddasze, a że czesto musi wyjeżdzać w delegacje więc nie idą one tak jak byśmy sobie tego życzyli. W tej chwili jesteśmy na etapie umawiania ekip wykończeniowych tzn. gładziowców i płytkarza. Tera zaczyna się moja rola tzn. wykończeniówka a że jestem osobą bardzo niezdecydowaną to napewno bedą kłototy ( już są ) z wyborem płytek, armatury, mebli kuchennych itd. Dobrze, że mój mąż jest cierpliwy. :D Zobaczymy jak to bedzie wszystko szło ale mamy nadzieję wprowadzić się do jesieni :D .

Przepraszam, że nie odpowiadałam długo na pytania i już to nadrabiam :D

Beata i Rafał

Witam! Cały czas podziwiam Wasz piękny domek - my jak dopełnimy wszelkich formalności to również zabieramy się za budowę. Mam pytanko odnośnie korytarza, który powstał na poddaszu, czy przez zamknięcie przestrzeni nie wytworzyła się ciasnota. Teraz w "modzie" jest przestrzeń ale. No właśnie też myślę by to zamknąć a w powstałym pomiestczeniu zrobić pralnię z suszarnią. Cały czas przyglądam się fotkom i rozmyślam!

Co do ciasnoty to myślę, że jest ok. Oczywiście korytarz nie jest tak przestronny jak wg projektu ale my troszkę powiększyliśmy korytarz i nie wygląda to żle. Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z rozwiązania z pralnią. Nigdy nie podobało mi się jak oglądaliśmy jakiś wykończony dom znajomych a w nim piekną łazienkę, której cały efekt psuło rozwieszone wszędzie pranie. Oczywiście to moje zdanie. Nie wiem jakie planujecie ogrzewanie bo kotłownia jest dosyć duża i np. jeżeli gaz to tam również można zaplanować pralnię. U nas to nie jest możliwe ponieważ mamy ogrzewanie na eko groszek i nie ma co ukrywać w kotłowni się trochę kurzy.

SyLwia-77

Witam, jesteśmy z mężem dopiero na początku "drogi papierkowej", ale już dziś jesteśmy zdecydowani na budowę Tymka. Domek ma wszystko czego potrzebujemy, a kiedy trafiłam na Wasz dziennik budowy, Wasze zdjęcia z budowy przekonały nas ostatecznie, że Tymek to jest to. Mam do Was pytanie odnośnie okna nad schodami, czy teraz kiedy macie już położony dach nie jest za ciemno na górze? Widziałam że niektórzy zamiast okna nad schodami umieścili je na ścianie (m.in. chyba Jola i Jarek) ja jednak wolałabym pozostawić okno tak jak jest w projekcie. Jeśli można prosiłabym o odpowiedź, z góry dziękuję i czekam na następne fotki z budowy.

Pozdrawiam Sylwia

Witam Sylwio

Mi również bardzo podobało się okno na klatce schodowej, ale ja pomyślałam bardziej o aspekcie praktycznym tzn. my podnieśliśmy ściankę kolankową o 3 pustaki i automatycznie dach nasz się podniósł. Okno to poza funkcją świetlika nie pełniłoby żadnej roli, ponieważ otwarcie i umycie go wymagałoby użycia wysokiej drabiny. Więc my z niego zrezygnowaliśmy. Na tym etapie budowy nie jestem w stanie odpowiedzieć czy to dobra decyzja zobaczymy po kilku latach mieszkania. :D

Kasia

Witaj Kasiu! Miło, że znów się pojawiłaś, my od początku śledzimy Wasze postępy budowlane i bardzo skorzystaliśmy z Waszych porad, zmian etc. Jako nie liczni mamy zamiar podnieść tak jak Wy ściankę kolankową o 3 pustaki i ciągle się zastanwiamy czy np o 2 nie byłoby lepiej? Wy zlikwidowaliście okno dachowe na klatce schodowej i nie dodaliście okien po bokach drzwi wejściowych tak jak np. Jola i Jarek jak to wygląda?Chyba jest bardzo ciemno? Dlatego ciągle się zastanawiamy co z tym fantem zrobić?Czy mogłabym prosić o jakieś zdjęcia holu z obu stron, kuchni, która wydaje mi się trochę maława, salonu i łazienek. Bardzo proszę jeśli nie na forum to na meila [email protected] A oto nasze zmiany:

*Strop "lany"

*Podwyższenie ścianki kolankowej o 3 pustaki

*Przesuniecie wejścia do kuchni bardziej na środek –filar! Kuchnia zamknięta

* W salonie okno przy kuchni – zamiana na balkonowe, (ale nie za duże) i na tej samej ścianie dodanie okna, likwidacja okna od strony tarasu wszystko ze względu na nasłoecznienie

*Schody z zabiegowych na schody ze spoczynkiem

*Likwidacja okna dachowego nad schodami i jeśli to możliwe przesunięcie okna z holu bardziej w prawo tak, aby mogło dawać światło na schody i hol (tu już wiemy, że nie jest to możliwe)

*W sypialniach kolo balkonu likwidacja okien dachowych; dodanie okien przy drzwiach balkonowych

*Z garderoby w pokoju (nr 6); pralnia z przejściem do łazienki i w niej małe okienko (nie dachowe tylko z boku

Mi również bardzo podobało się okno na klatce schodowej, ale ja pomyślałam bardziej o aspekcie praktycznym tzn. my podnieśliśmy ściankę kolankową o 3 pustaki i automatycznie dach nasz się podniósł. Okno to poza funkcją świetlika nie pełniłoby żadnej roli, ponieważ otwarcie i umycie go wymagałoby użycia wysokiej drabiny. Więc my z niego zrezygnowaliśmy. Na tym etapie budowy nie jestem w stanie odpowiedzieć czy to dobra decyzja zobaczymy po kilku latach mieszkania.

Witaj Kasiu, wielkie dzieki za szybką odpowiedź. Mamy z mężem jeszcze dużo czasu do spotkania z architektem, dlatego popytam jeszcze wśród innych budujących Tymka i zobaczymy co zrobić z tym fantem :D. Poza tym dołączam się do prośby Mag&Tom co do zdjęć (oczywiście jesli to nie problem), no i mam pytanie odnośnie podniesienia ścianki kolankowej tzn. w kilku postach Jola i Jarek piszą że po podniesieniu ścianki o te 3 pustaki Wasz dom wygląda teraz jak Tymianek, naprawdę? Oglądając zdjęcia nie odnoszę takiego wrażenia, a jakie jest Wasze zdanie? Być może i my podniesiemy tę ściankę o 3 pustaki (oczywiście jeśli dom nie bedzie przypominał Tymianek :D ).

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie

przepraszam, że tak długo nic nie wklejałam ale prace na budowie szły powoli więc nie miałam co wklejać. :D Obecnie mamy zrobione gładzie w środku ( zdjęcia wklaję poniżej) i jesteśmy na etapie kończenia kładzenia płytek na parterze. Na przełomie maja i czerwca mamy zacząć robić elewację zewnętrzną , zobaczymy czy plan nam się powiedzie :D

Kasia

Gratulujemy Kasiu i Piotrze!Co jakiś czas zaglądaliśmy na Waszą stronę i już nie wierzyliśmy, że coś napiszecie, a tu proszę piękne zdjęcia. Dopiero teraz można zobaczyć jak nasz Tymek wygląda wewnątrz.Mamy nadzieję, że będziecie nadal nas obdarowywać fotkami nawet z niewielkimi postępami - to strasznie cieszy!Pozdrawiamy i życzymy powodzenia :D

Witamy wszystkich Tymkowiczów!

No to zaczynamy przygodę z budową naszego Tymusia.wiele zmian wprowadzać nie będziemy.bardzo podoba się nam ta oryginalna wersja,więc kolor dachówki jak i elewacja zostanie ta sama.mamy działkę 10 arową położoną blisko lasu,fajne miejsce cisza i spokój.w sobotę będziemy kupować pierwsze materiały budowlane.skorzystamy z pomocy fachowych murarzy,więc zapewne dojdą nam koszty ale tym sie nie przejmujemy-najważniejszy żeby wszystko było dobrze zrobione-w końcu dom buduje sie na lata....od początku chcieliśmy mieć mury zrobione z ceramiki,dach też ma być z dachówki ceramicznej lakierowanej.myślę,że będziemy wklejać jakieś zdjęcia z postępów budowy,jednak najpierw musimy kupić dobry aparat cyfrowy.życzymy powodzenia wszystkim Tymkowiczom.miejmy nadzieje,że lato będzie sprzyjać nam wszystkim :D :D

• 2 months później...