Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budujemy sobie domek - komentarze

Mags

Recommended Posts

W projekcie był fundament pod ścianę nośną, ale, że ściana nośna zamieniona zostanie na zwykłą 12 -działówkę , zrezygnowaliśmy również z fundamentu pod tę ścianę. Brak stropu, a dach kratownicowy - przenoszą obciążenia na ściany zenętrzne. Wszystko poparte obliczeniami konstruktora, zatwierdzone przez architekta, mi pozostaje wierzyć :wink:

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To i ja się przywitam z sąsiadami... prawie :wink: . Mieszkamy w Kluczewie, a budujemy się w Witkowie. Warnice, to przyjazna miejscowość, zadbana, mamy znajomych, którzy niedawno wybudowali się na Waszym osiedlu. Kiedyś chcieliśmy nawet kupić tam działkę, ale już nie było, niestety. Szukaliśmy dalej i znaleźlismy swoje miejsce na ziemi. Widocznie tak miało być, tak jak i u Was.

Na dzień dzisiejszy stoimy z budową z braku kaski, jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Nieśmiał przymierzamy się do okien. Miło się czyta, gdy widać taki postęp prac, super :D .

Pozdrawiam.

Do zmniejszenia formatu mozesz uzyc np programu Picassa http://picasa.google.com/download/. Za jego pomoca organizujesz sobie zdjecia, ktore posiadasz na komputerze. Minus to na poczatku przeszukuje caly komputer w poszukiwaniu zdjec. Mozna to wylaczyc ale trzeba poszukac. Interfejs rowniez w jezyku polskim. Zaleta tego programu jest takze ze mozna za jego pomoca dodawac zdjecia do galerii google w internecie.

Mozesz rowniez skorzystac z programu http://www.irfanview.com/. Przegladarka do zdjec z mozliwoscia konwersji tych zdjec.

Jak beda probelmy pytaj :D

Chyba zacznę Wam zazdrościć :D :D :D :D :D . Z tego co widzę to ekipa murarzy trafiła się Wam ,że hej :D :D (tfu tfu).Ja z moimi dzieciaczkami chodzę na plac zabaw, pobiegaja sobie po fundamentach w piachu pobawią i jest im fajnie.

Mags jeszcze troszkę a o płytkach będziesz myśleć :D Ja już myślę ale mężowi nic nie mówię bo raz wspomniałam a ten ''matko ty o firankach a ja myślę z czego dom postawić'' bo jeszcze nie wiemy czy cegła czy porotherm :oops: :oops: .Pozdrawiam i pogody życzę :D :D :D

• 2 weeks później...

Widzę, że u Was również prace idą piorunem - pogratulowac takiej sumiennej ekipy, ja nie mam na szczęście wykonawców, ale z tego co czytam na forum to ludzie mają z niektórymi niezłą gehennę :)

Budowanie to całkiem przyjemna rzecz, pod warunkiem, że pilnuje się wszystkiego - pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze postępy.

Zdążycie przed zimą z dachem czy zostawiacie do wiosny?

Widzę, że u Was również prace idą piorunem - pogratulowac takiej sumiennej ekipy, ja nie mam na szczęście wykonawców, ale z tego co czytam na forum to ludzie mają z niektórymi niezłą gehennę :)

Budowanie to całkiem przyjemna rzecz, pod warunkiem, że pilnuje się wszystkiego - pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze postępy.

Zdążycie przed zimą z dachem czy zostawiacie do wiosny?

Czy zdążymy? Mamy taką nadzieję. Zobaczymy jak to wyjdzie z pieniążkami. Na więźbę starczy, gorzej z pokryciem, ale i tu nie tracimy nadzieji. Jeśli dachem przykryjemy to reszta dopiero od wiosny, chyba, że jakaś wygrana w totka pozwoli nam na wstawienie okien :lol:

Przestój zimowy pozwoli nam na dorobienie grosza, więc jest plan odczekać do wiosny.

Narazie wszystko idzie zgodnie z planem i z wyliczeniami.

Pozdrawiam

hello hello

wiatam serdecznie,

mam pytanie dotyczące wody i kanalizy - kto wam wykonywał przyłącze??

i tak mało zapłaciliście za materiały??

nie macie studzienek? 1 studzienka to 1500 zł..

Witam rodaczkę :lol:

Z tą kanalizą i wodą to jest tak, że ceny które podałam to koszt materiałów powiązanych ściśle z kosztami fundamentów, a więc rozprowadzenie tych rur pod budynkiem. Na chwilę obecną nie jesteśmy podłączeni do sieci wodociągowej, a kanalizacyjnej nie będzie, będziemy budować przydomową oczyszczalnię ścieków.

Do wodociągów będziemy się podpinać jak już dom będzie miał instalacje, nie ma sensu wcześniej.

A tak apropo to na jakim etapie jesteś?

Pozdrawiam

Kasia kupiliśmy działkę ze skrzynką na prąd, więc sprawa o tyle prosta, że mamy już warunki przyłączenia do sieci i możemy podpisać umowę kiedy tylko chcemy. Jednak, że podpisanie umowy wiąże się z zapłaceniem ok. 1900,- PLN za moc przyłączeniową, zostawiamy sobie ten wydatek na potem, kiedy już dom będzie miał dach i okna, a do domu zawita elektryk. Teraz mamy inne wydatki niecierpiące zwłoki - DACH spędza nam sen z powiek :evil: A ile czeka się na podłączenie od momentu podpisania umowy to nie mam zielonego pojęcia, no mam nadzieję, że się nie czeka wogóle :-?

Wiem, że szukasz ekipy do budowy. A nie myślałaś o systemie gospodarczym? Ja nie wyobrażam sobie płacić tyle za budowę pod klucz ile te firmy wołają. Jakby co to nasza ekipa jest godna polecenia i kończą u nas niebawem :wink:

Pozdrawiam

To chyba nie ma zanczenia jeśli przyłączysz się do sieci wcześniej czy później, my poprostu takiej potrzeby nie mamy, pisałam w dzienniku jak sobie z tym radzimy :wink: , a jak pisałam - inne wydatki są priorytetem.

Kasia jeżeli na etapie fundamentów już chcesz się podłączać to też dobrze, przynajmniej potem nie będziesz rozgrzebywała budowy i kopała rowów pod rury, jak nam przyjdzie to czynić.

Wysyłam Ci na priv numer telefonu do ekipy.

Pozdrawiam

Kasia właśnie rozmawiałam z mężem na temat podłączenia do sieci na etapie fundamentów i on stwierdził, że lepiej potem. Wytłumaczenie - jak rozkopiesz sobie działkę, to trudniej będzie podjeżdżać wszelkim pojazdom, takim jak ciężarówki z piaskiem, betoniarki, nawet koparki. Coś w tym jest.