Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budujemy sobie domek - komentarze

Mags

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie denerwuj się na zapas!!!! Z pogoda bywa różnie. Trzymam za Was kciuki i wierzę ,że wyrobicie się w czasie.

A teraz uwaga:Mamy pozwolenie na budowę. Podobno już dawno było załatwione tylko nie miał pan czasu żeby dowieźć :-? :-? :-? :-? Acha rozpoczęcie budowy zapisane jest na 20 października.....

Mags dołącz do zaklinaczy pogody 8) Zaklinamy tak juz od ładnych kilkunastu dni i póki co sie sprawdza :lol: Mozesz wybrać dowony dla siebie sposób na zaklinanie :lol:

Mi też zależy na pogodzie bo chcę ocieplić dom zewnatrz. W przyszłym tygodniu wylewać też będą tarasy więc zalezy mi żeby nie padało.

Moi dekarze mówili, że oni kładą praktycznie całą zimę dachy jeżeli tylko nie pada i nie ma zbyt dużego mrozu. :lol:

Mags dołącz do zaklinaczy pogody 8) Zaklinamy tak juz od ładnych kilkunastu dni i póki co sie sprawdza :lol: Mozesz wybrać dowony dla siebie sposób na zaklinanie :lol:

Mi też zależy na pogodzie bo chcę ocieplić dom zewnatrz. W przyszłym tygodniu wylewać też będą tarasy więc zalezy mi żeby nie padało.

Moi dekarze mówili, że oni kładą praktycznie całą zimę dachy jeżeli tylko nie pada i nie ma zbyt dużego mrozu. :lol:

Zaklinam, zaklinam 8) tymbardziej, że mam urlop :D

U nas też jeszcze jest ładnie

Pozdrawiam

Tymczasowy barak budowlany odkupiliśmy po innej budowie. Normalnie na żywca mąż zapytał raz, drugi, trzeci i dostał za pół darmo po skończonej innej budowie. Warto się rozglądać czasami.

Co do sławojki, nasi murarze stanowczo odmówili korzystania z takowej :o , więc budować nie trzeba było. Jednak mój tata postanowił wrazie co dla innych ekip wybudować to coś własnymi rękami, no i budowla w toku, można powiedzieć, że w stanie surowym otwartym :o :lol:

Pozdrawiam

Długo robią tą wieźbę :-? Szkoda bo pogoda dopisuje. W weekend ma być ładnie i początek litopada też podobno ładny więc podgonią murarkę.

Masz rację, w takich chwilach jak wiesz, że nic nie poradzisz lepiej machnąć ręką i czekać. Potem pewnie to nadgonią.

Wiesz, ja w takich chwilach obmyslałam wykończenie. Chodziłam po tym pustym, szaryn domu i wyobrażałam sobie. Teraz gdy muszę podjąć szybkie decyzje dotyczace wykończenia już mam jakiś zarys, plan. Jest dużo łatwiej. Robiłam sobie też wycieczki po sklepach, by wiedzieć co jest dostępne od ręki, na co się czeka by potem nie byc zaskoczoną. To mi skracało ten czas i nie wkurzałam sie tak bardzo. Metodę polecam bo u mnie była skuteczna :lol:

No i zaklinamy dalej pogodę 8) Tfu tfu tfu :lol:

I tu właśnie widzę, że wszystkie kobiety są podobne :lol: Wściekłam się na więźbę, to zaczęłam kuchnię ustawiać - na papierze :wink:

Wybieram płytki do łazienek już od 3 tygodni :lol: i tak pewnie się jeszcze mi odmieni tysiąc razy, ale zarys tam jakiś już jest.

Nie wspomnę już ile mam zdjęć ściągniętych na kompa z aranżacjami, co by kolory jakieś do mnie przemówiły, bo tu mam problem. Planuję, planuję, planuję i czekam :evil:

Pozdrawiam i trzymam kciuki, co by śnieg spadł w lutym :wink:

A wszystkich wybierających się na narty i sanki z góry proszę o wybaczenie i wyrozumiałość 8)

I tu właśnie widzę, że wszystkie kobiety są podobne :lol: Wściekłam się na więźbę, to zaczęłam kuchnię ustawiać - na papierze :wink:

Wybieram płytki do łazienek już od 3 tygodni :lol: i tak pewnie się jeszcze mi odmieni tysiąc razy, ale zarys tam jakiś już jest.

Nie wspomnę już ile mam zdjęć ściągniętych na kompa z aranżacjami, co by kolory jakieś do mnie przemówiły, bo tu mam problem. Planuję, planuję, planuję i czekam :evil:

Pozdrawiam i trzymam kciuki, co by śnieg spadł w lutym :wink:

A wszystkich wybierających się na narty i sanki z góry proszę o wybaczenie i wyrozumiałość 8)

Witaj

ja też przychylam sie do tego aby snieg był jak najpozniej, albo najlepiej wcale, bo kupa roboty u mnie

z tą więźbą to sobie poprostu odpuść bo sie dziewczyno wykonczysz, nie przeskoczysz sprawy i już

ciezko o dobre pomysly jak sie caly czas czlek stresuje :(

pozdrawiam

m.

Odpuściłam Maksiu, odpuściłam, bo i innego wyjścia nie miałam.

To już nawet nie o pośpiech chodzi, martwiłam się tylko o te moje biedne ściany działowe, co to wilgoć będą łapać, bo betonem w wieńcu i chudziaku to się nie za bardzo przejmuję.

A Ty tam działaj ładnie i tę piękną łazienkę na dole kończ, bo , że te płytki są śliczne to już chyba nie raz nie dwa słyszałeś :wink:

A tak a propos to głos oddałam wiesz na kogo? Mam nadzieję, że wiesz :wink: :D Co to byście tam gaz szybciej mieli 8)

Pozdrawiam

Odpuściłam Maksiu, odpuściłam, bo i innego wyjścia nie miałam.

To już nawet nie o pośpiech chodzi, martwiłam się tylko o te moje biedne ściany działowe, co to wilgoć będą łapać, bo betonem w wieńcu i chudziaku to się nie za bardzo przejmuję.

A Ty tam działaj ładnie i tę piękną łazienkę na dole kończ, bo , że te płytki są śliczne to już chyba nie raz nie dwa słyszałeś :wink:

A tak a propos to głos oddałam wiesz na kogo? Mam nadzieję, że wiesz :wink: :D Co to byście tam gaz szybciej mieli 8)

Pozdrawiam

faktycznie scian szkoda, ale na pewno zdążycie przed pierwszymi sniegami, trzeba być optymistą :D

łazienka jest już prawie skończona, wszystkie płytki przyklejone, czesc pofugowana, w przyszłym tygodniu jeszcze tylko montaż wyposażenia i gotowe,

a ja walcze z wełną :D

a co do głosowania to bardzo POzytywne :D

pozdrawiam

m.

Schody na stryszek kupisz już za 250zł. Koszt niewielki a przydać się mogą. Mozesz tam np. chować ozdoby choinkowe :wink: :lol:

U mnie wyszedł stryszek ok 2 metry wysokości. Swobodnie mozna stanąć. Wykończymy go, no moze nie najlepszymi materiałami ale tak by było schludnie i przyjemnie tam wejsć. Córka żartuje, ze tam będzie jej salon do aerobiku :wink: :lol: Wstawiłam tam też w ostatniej chwili 2 okna 90x90 w szczytach i dałam po małym grzejniku z każdej strony. Może kiedyś się upomnimy o to pomieszczenie :lol:

Mayland Ty to jak jakiś pomysł zapodasz :o :D

Dobrze wymyśliłaś z tymi ozdobami. Nie wspomnę już o aerobiku :lol: Ja tam nawet całą grupę bym zmieściła jakby wszyscy stali gęsiego :lol: :lol: :lol:

Trza pomyśleć.

O koszt takiego włazu to się nie martwię, bo wiem, że cena niewysoka. Zastanawia mnie tylko czy nie będzie tam za zimno, bo instalacji to nie chcę na górę ciągnąć. No ale oczywiście to temat u mnie do przedyskutowania z drugą połówką. Ale znając mojego męża, to zaraz będzie pytał czy mi metrów mało? Może te ozdoby go przekonają 8)

Ale może jednak jakiś właz na strych zamontować i trzymać tam niepotrzebne graty, już sama nie wiem czy to ma sens.

Pewnie, że to ma sens. Zawsze brakuje w domu miejsca na tzw. rzeczy "może się jeszcze przydać" typu: stare sanki, bombki, kombinezowny narciarskie, kartony ozdób itd, itd...

Namawiałabym Cie, zebys sobie taki stryszek zrobiła...

Pozdrawiam i powodzenia w dalszej budowie

Strop na poddaszu i tak musisz ocieplić. Daj tam np. 10cm wełny a na stryszku między krokwy 15cm. Bez wykańczania stryszku musielibyście lepiej docieplić ten strop (dać więcej wełny). Możesz wybić stryszek czymkolwiek nawet później a narazie zostawić węłne i folię. Ja na swój doprowadziłam co prawda grzejniki małe i dałam 2 małe okna ale Ty nie musisz.

Właz na stryszek kosztuje już 250zł. Podłogę zróbcie z desek po budowie. Tak byłoby najtaniej. My wybijamy stryszek OSB dodatkowo. Podłogę wylakierujemy a na ściany kiedyś mam w planie dać jakąś tapetę albo pomalować na biało farbą olejną matową, albo zaszaleć a jakimiś motywami, wzorkami czy czymś takim. :lol: