Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybudować wodociąg.... takie tam marzenie

Recommended Posts

Witam!!

Wczoraj odebrałem wyniki badań wody ze swojej studni i.... krótko mówiąc nie są najlepsze. Robiłem bakteriologię i w orzeczeniu mam napisane - woda niezdatna do spożycia :(( Chciałbym aby w mojej ulicy pojawił się wodociąg ale z gminnych pieniędzy w tym roku nie ma szans, ponieważ:

1. gmina nie ma pieniędzy,

2. są w gminie miejsca bardziej potrzebujące

Odległość jaka mnie dzieli do wodociągu to ok 150m. Wspólnie z grupką sąsiadów (oczywiście nie wszyscy w ulicy są chętni) chcielibyśmy ten wodociąg wybudować tylko nie bardzo wiemy jak się do tego zabrać. Może ktoś z was ma już doświadczenia na polu walki z wodociągiem i mógłby się nimi podzielić. Czekam na wszelkie wskazówki....

Masz 2 drogi do wyboru

- Dofinansowanie z miasta - na ten roku juz pieniadze rozdane w Poznaniu

- Wybudowanie wlasnym sumptem i zwrot kasy z Aquanetu w tym celu musisz sie udac do ww instytucji i zapytac jak oni widza ta sprawe (zwrot kasy nastapi pewnie nie wczesniej niz za 2-3 lata)

potem jak juz dogadasz wstepnie szczegoly wystepujesz o warunki na budowe wodociagu do Aquanetu projektujesz i wystepujesz o pozwolenie na budowe i tyle

Ja wspolnie z sasiadami jestesmy w podobnej sytuacji z tym ze bedziemiy kozystac z dofinansowania miasta w wysokosci 75% kosztow ogolnych do tego trzeba zawiazac stowarzyszenie i w zeszlym roku zlozyc dokumenty o dofinansowanie z miasta

Jest jeszcze jeden sposób robisz wszystko sam (lub z sąsiadami) na podstawie warunków przyłączenia wydanych przez wodociągi, i cała sieć pozostaje twoja/wasza, jeżeli ktoś chce się do niej dopiąć to płaci wam. Problem- wy na własny koszt dbacie o tę sieć. Wiem, że w niektórychj gminach można w ten sposób sprawę załatwić, a 150 m to nie jest aż tak wiele.

Wszystko pięknie. Tylko jak chce się budować główną rurę a o taką tu chodzi to oprócz warunków, projektu trzeba jeszcze mieć warunki środowiskowe ( jawna głupota ale takie jest prawo), stosik papierów do pozwolenia na budowę i składasz. Cierpliwie czekasz. Później standart czekasz na uprawomocnienie, idziesz po dziennik i zgłaszasz do Nadzoru chęć zaczęcia prac .Ja osobiście czekam drugi miesiąc na wydanie warunków środowiskowych :evil: i krew mnie zalewa. :(

Dzisiaj byłem na spotkaniu z panem, który wyraził chęć pomocy przy papierologii i budowie tego wodociągu. Cena metra to 130 zl + projekt. I mamy mały problem... ulica ma 300 m, my chcemy wodociąg do 150 metra. Czy możemy skończyć w połowie długości ulicy czy też trzeba ciągnąć do końca ???