AKSA 24.04.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 witam.poruszylam ten temat w dziale ogrody, ale bez echa... wiec tu - choc nie jest to miejsce na tego typu pytania - napisze jeszcze raz: czy ktos moze mi doradzic jak kupic basen do ogrodu? nie wiem jaka wielkosc - chce aby chociaz 4 osoby sie zmiescily. dzieki za jakiekolwiek sugestie/ podpowiedzi i odpowiedzi. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 24.04.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Myślę, że w basene 6X4m jest ok. Pytanie czy macie tam plywać, chlapać się, opalać na materacach. Czy może mają tam się bawić dzieciaki w rękawkach czy dmuchanych kólkach. Zależy od waszych potrzeb, a te sami znacie najlepiej. Jednemu wystarczy brodzik a inny będzie chcial plywać w pelnym tego slowa znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.04.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 mamy koło 5,5 m średnicy, bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AKSA 25.04.2007 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 A MOZE JAKIES FOTY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 10.05.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 a słyszałam że dużo z tym roboty bez filtra ani rusz podobno bardzo szybko robi się muł co powoduje szybsze wymienianie wody to prawa?? no i jaki koszt takiego basenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 10.05.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 a słyszałam że dużo z tym roboty bez filtra ani rusz podobno bardzo szybko robi się muł co powoduje szybsze wymienianie wody to prawa?? ooliwka, w dużym basenie chyba nie tylko filtr, ale i chemia do wody. Ale mogę się mylić - coś mi świta, że był wątek na ten temat w zeszłym roku latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 10.05.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 ooliwka, znalazłam ten wątek. Masz go tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 10.05.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 ooliwka, znalazłam ten wątek. Masz go tutaj dziekuje i wszystko jasne więcej z tym roboty niż zabawy chyba kupie taki tyci dziecinny by latem pupe chłodzić hahaha codziennie można szybo wode wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.05.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Popadacie ze skrajnosci w skrajnosc. Od huraoptymizmu po skrajny pesymizm. Maly basenik dmuchany to zadna zabawa nawet do zamoczenia pupy a i obsluga codzienna takiego wynalazku wcale nie jest prostsza i tansza niz basenu z prawdziwego zdarzenia. Basen ogrodowy dla 8 - 10 osob mozna kupic juz za 4000zl /7,5x2,5x 1,2 m/ . Jest to urzadzenie zaopatrzone w filtr mechaniczny z mozliwoscia wspomagania chemia. Co wiecej jest to basen calosezonowy, tzn napelniamy go raz woda i korzystamy nawet codziennie od czerwca nawet do polowy wrzesnia a czasem dluzej. Na zime spuszczamy czesc wody (ok 1/4) a nastepnego roku tylko uzupelniamy . Pompa taka zeszloroczna wode filtruje i przygotowuje do nowego sezonu ok 48godzin Codzienna wymiana wody jest bardziej kosztowna niz sie wydaje a i zabawa niewielka. Nawet nieduzy basenik dmuchany moze pomiescic ponad 1500litrow wody.Po kazdej wymianie wody trzeba go tez wyczyscic bo w goracy dzien woda moze zakwitnac nawet po 24 godzinach. Niestety kazdy basen wymaga pewnej obslugi. Im mniej wiedzy o dzialaniu basenu tym wiecej roboty, im wiecej osob korzysta z niego i gorzej jest zaprojektowany, tym rowniez wiecej pracy, im prostszy tym bardziej wymaga zainteresowania, wydajnosc urzedzen wplywa tez na koszty i robocizne, itd. Jesli basen domowy ma gabaryty 3x7m a korzysta z niego przez caly bozy dzien , nonstop, dziesiatka dzieciakow, skaczacych prosto z trawnika, to wiadomo , ze trzeba pochodzic przy takim urzadzeniu /wylowic to co plywa i dac czas od kilku do kilkunastu godzin zeby sie basen wyczyscil,wrzucic tabletke co ktorys tam dzien jesli goraco itp. /. Codzienne nalewanie wody nie upraszcza sprawy. Woda kranowa musi sie nagrzac a wiec taki niewielki basen o poj ok 1-2m3 moze byc uzytkowany co 2-3 dzien, pomijam koszty wody i pracy przy czyszczeniu. Rozwiazanie moim zdaniem jest nastepujace. Albo basen z uzdatnianiem wody albo nic. Mysle , ze te minimmum 4000-6000zl to koszt niewielki a frajda przez lata, nawet dla doroslych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 11.05.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Niedawno zamontowali mojemu kuzynowi w ogrodzie basen, który kupił na allegro. On musiał tylko zrobić wykop, monatż wykonuje firma. Wodę można zmieniać raz na parę lat. Basen jest z całym wyposażeniem. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=192682719 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts