bar_kam 24.04.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam, poszukuję kogoś kto przymierza sie, lub już buduje ten domek. Projekt jest stosunkowo nowy i jak dotąd nie znalazłem nikogo kto byłby zainteresowany tym projektem.Ja juz ten projekt kupiłem, jestem na etapie czekania na pozwolenie na budowę. Chętnie podyskutowałbym o realizacji tego projektu, ewentualnych problemach i sposobach wybrnięcia. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 25.04.2007 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Naturalnie chętnie też poczytam co sądzicie o tym projekcie... http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=80 Dodam tylko, że jesli chodzi o istotne zmiany, to poszerzyłem garaż na 2 samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 27.04.2007 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Naprawde zupełnie nikt nie interesował sie tym projektem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Kaczmarczyk 02.05.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam, również jestem zainteresowany Ikarem. Interesuje mnie lustrzane odbicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Kaczmarczyk 02.05.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 wstępne zmiany, które mi przychodzą do głowy to:- powiększenie salonu o zadaszoną część tarasu- zamiana pomieszczeń na dole tj. łazienka z pomieszczeniem spiżarki, oraz powiększenie łazienki o miejsce na prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 06.05.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam,Ja juz jestem posiadaczem projektu Ikar w wersji lustro. Aktualnie zalatwiam papierologię, szukam wykonawcy i zaczynam adaptacje projektu. Co do zmian to:-sciana dwuwarstwowa zamiast jednowarstwowej (taka jest w projekcie)-poszerzenie garazu (w oryginale ma 3 metry-zdecydowanie za malo), moj bedzie mial ok. 4.30m.-na dole zabieram polowe spizarki na prysznic w lazience.-jedne z drzwi tarasowych zamieniam na okno. To wszystko. Zastanawiam sie jeszcze jak doswietlic korytarzyk na gorze. Jest bardzo malutki i ciemny-chyba zdecyduje sie na tzw. swietlik.Inna sprawa, schody w projekcie sa drewniane (tj. dokladnie jest informacja ze schody drewniane wg wlasnego projektu), nie wiem jeszcze czy nie zdecyduje sie na zelbetowe-co sadzicie? pozdrReda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Kaczmarczyk 06.05.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Reda,czy robiliście już wstępną analizę kosztów stanu surowego zamknietego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 06.05.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Jest tak,rozmawialem juz z dwoma wykonawcami mniejszymii jednym wiekszymWiekszy od mniejszych rozni sie tym, ze zapewnia kompleksową obsluge, czyli podpisujemy umowe na calosc stanu surowego i ja zapominam o sprawie tj. wykonawca kupuje materialy i zapewnia wszelki sprzet.Mniejsi wykonawcy, to tylko wykonawcy czyli ja zalatwiam caly material.A dlaczego o tym pisze... Od tych mniejszych dostane wycene tylko robocizny.Od tego wiekszego dostane wycene calosci - czyli robocizna + materialy. Niestety sytuacja jest dynamiczna czyli wycena bedzie 'na dzis' a budowa zapewne ruszy od poczatku 2008 (takie terminy he he) Wycene od tego kompleksowego wykonawcy bede mial za ok. 2 tygodnie.W Domusie zamowilem tez kosztorys inwestorski-jako material porownawczy. Dam znac na tym forum jak dostane wyceny (te czesciowe i calosciowe).Jak rozumiem - Ty jeszcze nie jestes na etapie wykonawcow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 07.05.2007 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 echhh, wreszcie ktoś z "Ikarem" Ja zaczynam w ciagu miesiąca, ale w tym roku chyba tylko zadaszę, stan otwarty. Mam lustrzane odbicie projektu. Moje zmiany: - ściana dwuwarstwowa - porotherm 30 + styro 12cm Na dole: 'Pawel Kaczmarczyk' - nie powiększam salonu, zadaszony taraz to był jeden z priorytetów - największa zmiana, to garaż na dwa samochody, poszerzony o 2,7m - likwidacja wyjścia na zewnątrz z pom. gosp - łączę spiżarke z ubikacją, żeby mieć małą łazienkę z prysznicem. - rolę spiżarki przejmie ta szafka z korytarza, odwróce ja w strone kuchni. - likwiduję drzwi balkonowe te we wnęce z dużym oknem w salonie, bo tam robię kąt tv. - okna w garażu będa wyżej i niższe, takie "garażowe" Na górze: - nad garażem będzie sypialnia, dzieki powiększeniu garażu będzie mieć z 25m2 uzytkowej i blisko 40 m2 po podłodze, wstawiam tak jedna połaciówkę i może zrobię garderobę. - dodaję też jeden komin żeby w tej sypialni postawić kozę... - też zastanawiałem się nad tym ciemnym korytarzykiem i chyba wstawię też tam świetlik - są takie fajne chyba veluxa za jakiś 1200 zł. prawdopodobnie zmienię też troche ściankmi działowe, żeby nie były po skosie. A zastanawialiście się nad ogrzewaniem? Chodzi mi o kominek, czy PW czy DGP?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 07.05.2007 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 'Reda' - zapomniałem, schody zrobię żelbetowe, ponieważ na dole będzie łazienka i nie chcę żeby mi karton gips pękał jak mi będa schody drewniane pracować. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 07.05.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Mniej wiecej zmiany podobne.Zadaszenie tarasu: rowniez uwazam ze to duzy plus i na pewno tego bym nie zmienial.Garaz: poszerzam tylko o ok. 1.5 metra, bo wiecej nie moge-taka dzialka.Kominek: prawdopodobnie zdecyduje sie na plaszcz wodny, ogrzewanie gazem. Pytanie/a. Jakim systemem budujesz? Masz kompleksowego wykonawce czy sam zalatwiasz materialy? Mozesz podac wyceny jakie masz?Nie mam teraz projektu przy sobie ale o ile dobrze pamietam sciany wewnetrzne nosne są z silki. Chyba to tez zmienię. Co do mnie - to dotychczas myslalem ze bede budowal z suporexu ale teraz bede musial dokladnie posprawdzac ceny. Co do scian wewnetrznych nosnych i dzialowych to tez chcialem suporex (24 dla nosnych i 12 dla dzialowych). U gory chyba bede robil lekkie scianki dzialowe z kartonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 07.05.2007 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Taras mam od połudnowego zachodu, więc bez zadaszenia byłby czasem zbyt nasłoneczniony Ja mam działkę 24m (szerokość) na 40m, więc swobodnie mogę sobie pozwolić na szeroki garaż. Mam kompleksowego wykonawcę, ale materiał załatwiam sam, tak jest taniej, moge ponegocjować i wykonawca nie orżnie mnie na materiale.Liczę że robocizna, to będzie jakieś 70 tys., chciałbym z wykończeniem zamknąć się w 350 tys.porotherm 30 kupowałem po 7,5 za szt, dachówkę ceramiczna robena po 42.W tej chwoli za ściany zapłaciłem 16 tys, ale dojdzie jeszcze z 2-3 tys. Całość za dach z folią, osprzętem (wyłaz, stopień komin) to 17 tys.Tak jak pisąłem, sciany z poroth 30, nośne z poroth 25 a działowe z poroth 11.Na górze też będą murowane (tak na 90%). Jak dla mnie silka jest ok, ale nad działowymi z betonu komórkowego może sie jeszcze zastanów, fajnie sie buduje, fajnie prowadzi kable itp ale kiepsko izolują hałas.Strop robię terrivę ale z bloczków betonowych, najtańszych a nie z ceramiki. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 07.05.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Dzialke rowniez mam 24x40 (z hakiem) tyle ze warunki mam wydane w oparciu o sasiedztwo i to sasiedztwo zrobilo mi z jednej strony linię nieprzekraczalną 8 metrow od granicy dzialki, czyli caly dom nie moze byc szerszy niz 12 metrow Co do materialow to generalnie tez bym wolał ceramikę niz suporex, ale dotychczas ceramika byla sporo drozsza. Musze najpierw troche pojezdzic po hurtowniach i popatrzec jak to 'dzis' wyglada. Napisze na forum jak bede mial jakies wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 08.05.2007 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 To troche szkoda, że tak Cię "załatwili" z linia zabudowy, ale tak bywa. Ja mam linię średniego napięcia przechodząca w poprzek działki, na szczęście nie ma słupa, ale też mnie to ogranicza (linia zabudowy 5 m od linii). Dlatego dom odsuwam w głąb działki, tak że podjazd będzie miał 16m, natomiast w części ogrodowej od budynku do płotu będzie 11m, a od wyjścia na taras do płotu niecałe 14m. Ceny betonu komórkowego niestety mocno poszły do góry i do tego bywaja problemy z dostępnościa, przynajmniej w moich rejonach. Sąsiad jak mu zabrakło bk to musiał dac komuś "w łapę" żeby mu troche załatwił.... Niedawno robiłem wyliczanki i wyszło mi że ściany z ceramiki będa droższe o jakieś 3 tys, więc nie zastanawiałem sie i kupiłem ceramikę, zwłaszcza że trafiła mi się jeszcze stara dostawa... Acha, zapomniałem o jeszcze jednej zmianie, dodałem mały daszek nad wejściem, taki dwuspadowy o kącie 37stopni, żeby troche urozmaicił wejście i bardziej chronił przed deszczem i śniegiem, ale nie będę podpierał go kolumnami, tylko zastosuje "miecze" czy jak to sie nazywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 09.05.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Pytanie troche z wczesniejszego etapu prac Pamietasz moze ile placiles za adaptację projektu? Zmiany mamy podobne wiec bedzie mozna porownac ceny. Z architektem spotykam sie w sobote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 09.05.2007 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Za adaptacje płace 1500zł plus 300 zł za zmiany. Chodzili za mnie po urzędach, pisali pisma gdzie trzeba itp. Kolejne 1500zł za nadzór, bo mój architekt będzie kierownikiem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 11.05.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Jeszcze jedno.bar_kam napisales ze robocizna to ok. 70 tys, rozumiem ze to robocizna za calosc (pod klucz), tak? A czy masz lub mozesz nawet zgrubnie podac robocizne na poszczegolne etapy np. fundamenty, sciany+strop, dach, wykonczeniowka Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 11.05.2007 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Tak, te 70 tys to pod klucz, ale nie wiem, czy ta firma będzie robic wszystko, ponieważ mam w rodzinie elektryka, czyli moze mi zrobic za praktycznie darmoche elektryke i alarm, do tego nie wiem, czy nie będe kogoś innego brac do co, kominka, kafli... Panele, malowanie we własnym zakresie. W sumie jest mi trudno podac koszty etapów, ponieważ na każdy etap będe podpisywać obobna umowę, więc negocjacje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megara 15.05.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Mam prośbę czy mógłby ktoś mi podać dokądne wymiary domu - nigdzie nie ma orientacyjnych wymairów ścian. A to by interesowało bardzo jestesmy teraz z mezem na rozdrozu który dom wybrac - i wahamy sie pomiedzu Ikarem a domem w dmuchwcach. W Ikarze bardziej nam sie podob wnętrze - tylko te nieszczesne wymiary Poratujecie pozdr. Megara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megara 15.05.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Mam prośbę czy mógłby ktoś mi podać dokądne wymiary domu - nigdzie nie ma orientacyjnych wymairów ścian. A to by interesowało bardzo jestesmy teraz z mezem na rozdrozu który dom wybrac - i wahamy sie pomiedzu Ikarem a domem w dmuchwcach. W Ikarze bardziej nam sie podob wnętrze - tylko te nieszczesne wymiary Poratujecie pozdr. Megara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts