Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A kotłownię juz masz zrobioną czy dopiero bedziesz instalowac kociol?

Mam tu troche watpliwosci - bo chcialbym grzac od jakiegos pazdziernika/listopada - ale wprowadze sie pewnie dopiero na wiosne next year.

Co do prac samodzielnych - tez wycieplenie poddasza chce robic samemu. Tak jak i elektryke ;) No i jeszcze wentylacje mechaniczna + jej zabudowę

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Hej Reda, przegladałem Twoją galerie, chata zadaszona :) fajnie wygląda. A u mnie przyspieszenie na budowie, garaż w kaflach, kończe ocieplanie poddasza, salon i taras juz prawie wykaflowany, meble i sprzęt agd do kuchni zamówione, kominek będe miał w przyszłym tygodniu... kasa znika w oczach...co robie przelew to 5-10 tys....masakra...;/ Ale to jest właśnie wykończeniówka, wykańcza dom, mnie i konto bankowe....;)) Pod koniec września po prostu musze się wprowadzić...

Acha, mam już normalny prąd w domu, kurcze szaleństwo, jednak fajnie rozwiązaliśmy oświetlenie :) mozliwości aranżacji światła w salonie jest przynajmniej kilka, każda część salonu ma osobna mozliwość włączania światła. Do tego włączniki schodowe są super, zrobiliśmy trzy niezależne, czyli dół schodów, góra i półpiętro, sprawdza sie rewelacyjnie.

pozdrawiam

to cieszymy sie-wiem ze wykonczeniowka to wykonczeniowka .... ;)

u mnie tez przyspieszenie - skonczylem elektryke (jeszcze tylko musze zamontowac rozdzielnie) - robię sam i troche mi to zajęło i wczoraj weszli juz tynkarze a wiec do konca tygodnia bedzie wytynkowane ;)

czy ocieplałes sciane garazowa od srodka - tj. te sciane miedzy garazem a domem? w projekcie jest zaznaczone na rysunku ocieplenie - ale w przekroju sciany ocieplenie nie jest wymienione - ja planuje dac 10 cm styro (sporo)

no i zaraz na poczatku sierpnia wchodza instalatorzy a w drugiej polowie wylewki - i tu znowu pytanie - ile dawales wylewek i ile za nie placiles? (byc moze o grubosc wylewek juz sie pytalem). W sumie z tymi wylewkami mam troche zonka bo mam sprawdzonego polecanego wylewkarza za 15 zl/m a mam rowniez niesprawdzonego za 12 zl/m i pojecia nie mam jak sprawdzic czy ten za 12 jest solidny...

Cześć Reda, ja za wylewki płaciłem 13 zł, gości miałem z polecenia. Nie wiem jak sprawdzić posadzkarzy,... bo w sumie jak ich już wpuścisz na budowę, to w jeden dzień zrobią Ci pół domu...;). U mnie posadzki zajęły 2 dni. Jakby nie liczyć, to 3 zł różnicy daje 500-600 zł,... Nie wiem, co Ci doradzić...

Grubość wylewek miałem różna, od chyba 11-12 cm na dole do 7-8 cm na górze, zależnie od pokoju...

Ja nie ocieplałem ściany pomiędzy garażem a domem, bo garaż mam ogrzewany. Zobaczę "w praniu" jak będzie ciągnęło to ocieplę...

tynki tynki i po tynkach, czyli elektrykę zrobilem (teraz sie 'tylko' modlę zeby bylo dobrze bo niespecjalnie mialem czas to sprawdzic), tynkarze weszli we wtorek i w poniedzialek bylo juz posprzatane.

Fakt ze bede musial ich jeszcze wolac na male poprawki - ale generalnie ladnie zrobili

Pytanie-jaki metraz tynku naliczyles ?

acha, muszę Ci powiedzieć, że płyty gk do ocieplania poddasza podawałem ...przez okno na garażem...:/ - klatka schodowa jest na tyle wąska, że musiałbym je ciąć...

w ogóle przez wąską klatkę schodową wnoszenie niektórych mebli będzie jak próba wepchnięcia słonia do malucha.... - rama mojego łóżka (2m x 1,6m) stoi w salonie i czeka na przecięcie...na szczęście jest metalowa wiec nic jej nie będzie...

u mnie szef naliczyl 470 m2 - a tak swoją drogą u gory dzialowki masz murowane czy z kartonu bo juz nie pamietam

ja mam murowane (tylko te scianke kolankową zrobię sobie z kartonu)

a wycieplenie poddasza juz skonczyles - i karton tez przykrecales czy to juz wziales jakiegos szpeca? bo ja po wylewkach biore sie za wycieplenie poddasza ( i sie waham czy brac sie samemu)

Ścianki działowe mam murowane i ściany kolankowe tez mam murowane, ponieważ podniosłem o 2 bloczki ścianę kolankową i mam ją na jakieś 70 cm. U Ciebie jesli dobrze widziałem murłata jest na stropie, bo nie podniosłeś ścian kolankowych.

Nie będę robił ścian kolankowych z gk, chcę zachować całą powierzchnię pokoi, te 3 na górze maja prawie po 18m2 po podłodze, a pokój nad garażem 45m2.

Ocieplenie robiłem sam z ojcem i teściem, prosta sprawa, ale wełna daje w kość okropnie, kurzy sie, drapie, przydaje się maseczka na nos i usta i ewentualnie okulary ochronne. Płyty gk tez przykręcaliśmy sami. Najgorzej ocieplić nad schodami i wokół okienka nad schodami, chyba że masz rusztowanie, ja nie miałem, tylko z drabiny i często brakowało trzeciej ręki...;)

• 2 weeks później...

my nie moglismy zrobić na dwa samochody bo mamy wąską działkę :(

w ogóle się zgapilismy bo nie pomyśleliśmy żeby garaż trochę poszerzyć i jest taki jak w projekcie :cry: ale mąż się zadeklarował, że bedzie za mnie wjeżdżal do garażu więc myslę, że jakos to będzie. Zrobimy sobie jeszcze obok garażu wiatę na drugi samochód - najwyżej będe parkowac pod wiatą.

pozdrawiam

ps. a możesz wrzucić jakieś zdjęcia? Strasznie jestem ciekawa :D

O, mój avatar ;)

Musze wrzucić fotę domu jako avatar.

Kilka moich fotek z poczatku budowy znajdziesz kilkanascie wiadomości wczesniej w tym temacie i na stronie domusa - prosili mnie o mozliwość wstawienia fotek.

Przymierzam sie do wstawienia nowych fotek ale nie mam czasu, może w ten weekend porobie troche zdjęć.

Zobacz też galerię Redy, jest link kilka wiadomości wcześniej.

Mi wyszedł garaż 35m2 - fajny, duży, wygodny :)

Ja zrobiłem schody betonowe, ale nie zabiegowe a ze spocznikami, jeden na pierwszym zakręcie, drugi przy sypialni nad garażem. Są wystarczajaco wygodne chociaz wąskie, klatka schodowa jest wąska (płyty gk musiałem wrzucać przez okno) Schody dodatkowo obłożę drewnem, stopnie będą wysunięte z 3 cm, więc będą wystarczająco głębokie.

Radzę Wam, tak jak poradziłem Redzie zamontowanie dodatkowego okienka połaciowego nad schodami, inaczej klatka schodowa będzie bardzo ciemna.

No niestety z duzymi meblami może byc problem... klatka schodowa ma 90 cm szerokości, z jednej strony w domu powierzchnia jest wykorzystana optymalnie, bo nie tracisz 30m2 na korytarze itp ale z drugiej strony moze byc problem z meblami. Tak jak mówię, płyty gk podawaliśmy przez okno w sypialni nad garazem...no może przy innej konstrukcji schiodów da radę z nimi wejść ale nam sie nie udało. Nie weszła mi też rama łóżka, 160x200... :( jest metalowa więc ją przetnę i zrobie skręcaną więc w sumie nie ma problemu...

Witam nowego ikarowicza

Schody generalnie nie są w tym projekcie jakies bardzo piekne ale faktycznie z doswietleniem nie wygladają zle.

Co ciekawe (jesli dobrze pamietam) to projekt przewiduje 3 szerokosci schodow - od parteru do pierwszego zakretu okolo 90 cm, pozniej 95, a od pom. nad garazem do konca (poddasza) 100 cm.

Ja zrobilem wszedzie 100 cm. Schody są faktycznie dosc strome ale jesli są spoczniki to nie jest zle.

Korytarzyk u gory ktory obawialem sie wyjdzie masakrycznie maly, rowniez nie jest wcale taki zly. Zrobilem dodatkowo doswietlenie swietlikiem tubowym zeby w dzien bylo cos widac bez wlaczania swiatla. Troche walczę teraz z aranzacją łazienki - i chyba niestety nie uda sie wstawic dwoch umywalek (nie podnosilem sciany kolankowej)

• 2 weeks później...