Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
bar_kam - tak zaczęłam szczegółowo analizowac Twoje zdjecia i mam pytanie odnośnie sprzętów AGD w kuchni. Jakiej sa firmy i jak sie sprawują? Czy nad piekarnikiem masz mikrofalówkę? Mozesz podać model piekarnika i mikrofalówki (jeżeli to mikrofalówka) - bardzo ładnie się ze soba komponują .

• 2 weeks później...

Hej Klaudyjka....przepraszam, że nie ma jeszcze fotek, brak czasu :( A to dlatego ,że w ostatni weekend zamieszkaliśmy w domu :D

Super, przestrzeń, wygoda, o to właśnie chodziło :)

Sprzęt agd to Gorenje, jak na razie sprawuje sie ok, ale w poprzednim mieszkaniu miałem zmywarke gorenje i złego słowa nie moge powiedzieć.

Teraz mamy mikrofalę Gorenje CBM 9000 E (to ta wyżej, jest wszystkomajaca, łącznie z funkcja piekarnika)) i piekarnik Gorenje B 9010 E, do tego płyta indukcyjna chyba Gorenje EIT 680 SC ale nie pamiętam, zmywarka też Gorenje ale nie pamiętam symbolu i okap chyba ten Gorenje DKK 900 M. Lodówka side by side LG. Sprzęt ma fajny wygląd, duuuużo funkcji, jest nowoczesny, bardzo pasuje do nowoczesnej funkcji.

Koszt całego sprzętu to około 12tys, piekarnik 2tys, mikrofala 2,5 tys, zmywarka ponad 1,5 tys, okap 1 tys, płyta indukcyjna 1,5tys i lodówka 3,5 tys. ceny nie są dokładne, ale tak orientacyjnie to kosztowało.

ściana kolankowa na 70 cm jest fajna, ja mam jakieś 50 cm i już jest ok, przy 70 będzie wygodniej. Ja bałem sie za bardzo podnieść żeby dom z zewnątrz nie zaczął brzydko i nieproporcjonalnie wygladać, ale żałuję że nie podniosłem jeszcze o jeden pustak czyli do 70.

hej klaudyjka ;)

a mieszka sie bardzo wygodnie, salon jest obszerny, kuchnia wygodna, w końcu wygodny stół przy którym z przyjemnością można jadać posiłki.

łazienka na dole wyszła naprawdę fajna, na górze też jest dużo miejsca. niestety jeszcze kończymy naszą sypialnię nag garażem, nie ma w niej jeszcze zrobionej garderoby, więc ten pokój jeszcze nie jest używany, podobnie jak jeden z tych nad salonem, bo...zawalony jest naszymi rzeczami. Ciesze się z garażu na 2 samochody, jest w nim naprawdę dużo miejsca i z obszernego pomieszczenia gospodarczego, mieści sie tam bez problemu piec, pralka, hydrofor i sporo półek (mamy tam spiżarkę). Z perspektywy 2 tygodni mieszkania w Ikarze, jak na razie nie zmieniłbym w nim absolutnie niczego jesli chodzi o układ i wielkość pomieszczeń, ale już dostrzegam jakieś drobne błędy jeśli chodzi np o rozmieszczenie wyłączników świateł czy gniazdka.

to podpowiedz trochę. Na co trzeba zwrócić uwage jeżeli chodzi o rozmieszczenie tych właczników?

a my właśnie mamy instalowane CO, i na dniach -odkurzacz centralny. Niebawem także instalacja elektryczna i podobno pod koniec listopada będą wylewane podłogi.

Aż nie moge uwierzyć, że to tak szybko idzie :D

wiesz klaudyjka, to trudno tak wytłumaczyć gdzie, który włącznik można przesunąć :) Każdy ma raczej indywidualne rozwiązania jeśli chodzi o miejsce zainstalowania lamp i włączników.

Wiesz pogoda w sumie sprzyja więc warto ciągnąć budowę, ja poprzedniej zimy porobiłem wszystkie instalacje, praktycznie nie było martwego sezonu :) dzięki czemu kilka miesięcy szybciej mogłem skończyć budowę.

• 2 weeks później...

sorki klaudyjka, miałem wrzucić foty, ale jakoś tak nie moge sie zebrać...;)

drzwi mamy drewniane, wejściowe są dębowe, reszta to sosna barwiona na dole na wenge, a na górze na dąb. Drzwi wewnętrzne to cztery takie prostokątne panele, z tym że do łazienek i pokoi jest pełne wypełnienie a drzwi do wiatrołapu i w wejściu do korytarza przed garażem mają szyby.

Całość, tzn 10 par drzwi plus obłożenie schodów betonowych dębem to ok 15 tys

Na dole mamy w całym salonie i kuchni jasne kafle, ze względu na podłogówkę na całym dole i do tego dlatego że przy dzieciach wbiegających do domu w butach z pachem balismy sie że podłoga zostanie szybko porysowana.

Nam kafle bardzo się sprawdzaja, chiociaż wcześniej do kafli w salonie odnosiliśmy sie sceptycznie

dzięki za szybką odpowiedź.

Własnie byłam w BRW robić projekt mojej przyszłej kuchni. Wybrałam szafki i blaty a teraz czekam na wycenę. Wiem, że mam jeszcze trochę czasu na meble kuchenne ale chcę mieć już wybrane i wycenione żeby wiedzieć na czym stoję.

A jeżeli chodzi o drzwi to szukamy w miarę tanich ( jak zresztą wszystkiego :( ) zaczynaja nam sie powoli kończyć pieniadze z kredytu a tyle jeszcze przed nami.

Jak to ktoś świetnie stwierdził " budowa to wieczny kompromis pomiedzy tym co nam sie podoba a tym na co nas stać".

Zapomniałam Wam napisać, że jak podnieśliśmy całą góre o tę ściankę kolankową to wyszedł nam całkiem niezły styszek. Mąż zamontował w suficie na poddaszu (na korytarzu) taki właz ze skladanymi schodkami po których wchodzi się na ten strych. Strych wyszedł całkiem spory.

Klaudyjka, z projektem kuchnie to jest tak, że powinnas go zrobic własnie dość wcześnie, na etapie robienia elektryki, odpływów, wody, po to, zeby wiedzieć dokładnie co gdzie będzie stało i dobrze zaplanować instalacje. my zaprojektowaliśmy kuchnie wcześnie, a i tak przenosiłem jedno gniazdko i jedno dorabiałem

• 4 weeks później...

Czy istnieje mozliwosc zamieszczenia dodatkowych fotek wnetrza przez forumowicza bar_kam Jesli tak to bardzo prosze o poddasze (dodatkowe zdjecia parteru rowniez mile widziane), gdyz interesuje mnie jak wyglada po wykonczeniu.

Z gory bardzo dziekuje. Mam nadzieje ze nie sprawilem wielkiego problemu. Wesolych Swiat. Pozdrawiam

• 4 weeks później...