rania 29.12.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Pierwsze co ja zauważyłem to brak garażu ... Chyba nie zakladasz, ze wszyscy chca miec garaz? A jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 29.12.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Chyba nie zakladasz, ze wszyscy chca miec garaz? A jednak... A gdzie napisałem że zakładam ? Pytanie było - "co o nim myślicie" - ja myślę że nie ma garażu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Proszę ,garaż z przejściem z pom.gosp Przemiła Pani architekt, zrobiła dla mnie wersję z garażem,choć takowej jeszcze nie ma na stronie... Edytowane 30 Grudnia 2010 przez IZA30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 30.12.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 fajny prosty domekdostawiając garaż zaciemniamy dwa pomieszczeniacoś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 fajny prosty domek dostawiając garaż zaciemniamy dwa pomieszczenia coś za coś no otóż to,łazienka i pom.gosp. wtedy bez okna...ale np.mój mał uważa ,ze okno w łazience nie potrzebne tak sie przezwyczaił do blokowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 30.12.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 no otóż to,łazienka i pom.gosp. wtedy bez okna...ale np.mój mał uważa ,ze okno w łazience nie potrzebne tak sie przezwyczaił do blokowej ... w blokach można spotkać nawet kuchnię ślepą więc łazienkę można przeboleć zwłaszcza oszczędzając czas w zimie nie trzeba odśnieżać itp auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.12.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Fajny domek na działkę z wejściem od wschodu - na to wskazują duże okna na trzech elewacjach. Gdyby front miał być od południa (na co pozwala umiejscowienie salonu) raczej zmieniłabym okna na nieco mniejsze i rozważyła potrzebę zadaszonego tarasu. Obserwuję, że takie północne tarasy są raczej nieużywane. Wygląd "domowy" - bez cudowania, przypór, ozdobników. Bez podziału na strefę dzienną i bardziej prywatną, ale w końcu to niewielki dom, więc do wybaczenia. Jak to w parterówkach dość dużo korytarza, tu w kształcie litery L. Żeby nie wyszło norkowato, drzwi do sypialni raczej ze sporym przeszkleniem. Dobrze pomyślana kuchnia - nieduża, a miejsca na zabudowę naprawdę sporo, dość długie kawałki blatu, stolik śniadaniowy. I tyle. Mi brakowałoby prysznica. Choć gdy będzie garaż i łazienka straci okno, możliwe będzie zastosowanie jakiegoś kombinowanego rozwiązania - parawanu nawannowego, czy jakiejś ciekawej kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Fajny domek na działkę z wejściem od wschodu - na to wskazują duże okna na trzech elewacjach. Gdyby front miał być od południa (na co pozwala umiejscowienie salonu) raczej zmieniłabym okna na nieco mniejsze i rozważyła potrzebę zadaszonego tarasu. Obserwuję, że takie północne tarasy są raczej nieużywane. Wygląd "domowy" - bez cudowania, przypór, ozdobników. Bez podziału na strefę dzienną i bardziej prywatną, ale w końcu to niewielki dom, więc do wybaczenia. Jak to w parterówkach dość dużo korytarza, tu w kształcie litery L. Żeby nie wyszło norkowato, drzwi do sypialni raczej ze sporym przeszkleniem. Dobrze pomyślana kuchnia - nieduża, a miejsca na zabudowę naprawdę sporo, dość długie kawałki blatu, stolik śniadaniowy. I tyle. Mi brakowałoby prysznica. Choć gdy będzie garaż i łazienka straci okno, możliwe będzie zastosowanie jakiegoś kombinowanego rozwiązania - parawanu nawannowego, czy jakiejś ciekawej kabiny. Bowess, bardzo lubię czytać twoje opinie o projektach! Są naprawdę rzeczowe i trafiające w sedno. Ja jednak gdzieś na siłę próbowałabym umieścić kabinę.Może coś kosztem pom.gosp.nie wiem musialabym porysować rzuty.U mnie wjazd od południa.Na pewno,zastanowiłabym sie nad tym srodkowym oknem w salonie.3 okna,dla mnie trochę przesada,choć może sie mylę?Dla mnie bomba jeżeli chodzi o umiejscowienie kuchni(nie jestem zwolenniczką otwartych). Aha ,dlaczego piszesz,że drzwi do sypialni raczej z przeszkleniem?nie rozumiem o co chodzi? Edytowane 30 Grudnia 2010 przez IZA30 nowa myśl ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 30.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 no otóż to,łazienka i pom.gosp. wtedy bez okna...ale np.mój mał uważa ,ze okno w łazience nie potrzebne tak sie przezwyczaił do blokowej IZA30 ale Ty słuchasz męża! chce garaż-ma,brak okna w łazience -ma,też mam w bloku łazienkę bez okna,przyzwyczaiłam się ale nigdy więcej!Poza tym zgadzam się z bowess,że północny taras jest nieużytkowy w naszym klimacie lato jest takie krótkie,duże okna od północy to porażka,od pn. strony powinny znajdować się najchłodniejsze pomieszczenia np.spiżarnia,pom.gosp.,kotłownia,ale Ikar ma to coś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) IZA30 ale Ty słuchasz męża! chce garaż-ma,brak okna w łazience -ma,też mam w bloku łazienkę bez okna,przyzwyczaiłam się ale nigdy więcej!Poza tym zgadzam się z bowess,że północny taras jest nieużytkowy w naszym klimacie lato jest takie krótkie,duże okna od północy to porażka,od pn. strony powinny znajdować się najchłodniejsze pomieszczenia np.spiżarnia,pom.gosp.,kotłownia,ale Ikar ma to coś..... ja już chce wybrać wreszcie projekt,bo warunki zob.lezą świeżutkie na biurku,ekpipa na kwiecień zaklepana a projektu wybranego jak ni ma tak ni ma...to moze pokaze nad czym dumamy,ograniczylismy sie ostatecznie do: 1. http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielona-rownina,456,1,.htm?frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=zielona+r%C3%B3wnina&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=28&y=16&nr=0 2. http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/277/lustro jutro jadę oglądnać ja na zywo ,mylę,ze bedzie miało to duży wpływ na ost.decyzję...oby... 3.http://www.dobredomy.pl/projekt/ikar kolejność nie gra roli Edytowane 30 Grudnia 2010 przez IZA30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.12.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Tak sobie myślę, że gdyby zmniejszyć trochę okno w głównej sypialni, to byłaby głębsza wnęka "szafowa" - można by w tym miejscu zrobić garderobę, a od strony łazienki ukraść z tej garderoby 90 cm na wnękę prysznicową w łazience. Gdyby miała być jedna umywalka, to niewielkie przesunięcie w stronę wejścia by wystarczyło. U nas umywalki robimy pojedynczo, bo żadne z nas nie lubi towarzystwa przy zabiegach toaletowo-higienicznych, no chyba, że razem się kąpiemy, albo bierzemy prysznic, ale to już zupełnie insza inszość. Kwestia tarasu i okien do rozwiązania - odbicie lustrzane. Wtedy taras po południu dostanie z boku trochę słońca i będzie fajnie. Na tarasie zwykle siedzi się po południu i wieczorem, więc północny zachód w moim odczuciu o wiele lepszy niż północny wschód. Jeżeli okien trochę za dużo, to raczej wybrałabym węższe drzwi tarasowe i może trochę je przesunęła. Zresztą na propozycji umeblowania z rzutu wyjście na taras jest całkowicie zastawione stołem jadalnym, więc i tak do przemyślenia ten kąt. Kuchnia rzeczywiście fajna -blisko wejścia, z widokiem na drzwi i furtkę, a nie wściekle słoneczna, bo okno pod daszkiem - duży plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.12.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Na "południową" działkę moim zdaniem Ikar najlepszy, ale w odbiciu lustrzanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 30.12.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Zdecydowanie, absolutnie Zielona Równina Muratora. Dom prawie idealny, z tym że aż prosi się żeby kominek przenieść na przeciwlwegłą ścianę. Salon będzie dzięki temu bardziej ustawny. Ładny, duży, ustawny garaż. Projektant nawet tam zaplanował jakieś regały. Wchodzi się do domu prosto z garażu (na plus). Łazienki mają okna. Duży przedsionek. Ustawne pokoje. Dwa pozostałe projekty wymagają zbyt dużej ilości zmian. Nawet się nie umywają do Zielonej Równiny.Dla mnie jedynym mankamentem tego projektu to czterospadowy dach, ale może popytajcie się w Muratorze, czy dałoby się za nieduże pieniądze przeprojektować dach. Dołożycie do projektu, ale dzięki temu zaoszczędzicie więcej na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Zdecydowanie, absolutnie Zielona Równina Muratora. Dom prawie idealny, z tym że aż prosi się żeby kominek przenieść na przeciwlwegłą ścianę. Salon będzie dzięki temu bardziej ustawny. Ładny, duży, ustawny garaż. Projektant nawet tam zaplanował jakieś regały. Wchodzi się do domu prosto z garażu (na plus). Łazienki mają okna. Duży przedsionek. Ustawne pokoje. Dwa pozostałe projekty wymagają zbyt dużej ilości zmian. Nawet się nie umywają do Zielonej Równiny. Dla mnie jedynym mankamentem tego projektu to czterospadowy dach, ale może popytajcie się w Muratorze, czy dałoby się za nieduże pieniądze przeprojektować dach. Dołożycie do projektu, ale dzięki temu zaoszczędzicie więcej na dachu. Dobiłaś mnie tym postem Aleksandryta;) Zielona to moja wielkaaa miłość,ale boję sie właśnie tego dachu...olbrzym choc niezbyt skomplikowany. Nie wiem, czy przeprojektowując dach na dwuspadowy nie straci na uroku?!Tj projekt w którym absolutnie nic nie zmieniłabym oprócz likwidacji niektórych okienek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 30.12.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Jeżeli mialabym wybrać z tych trzech,które przedstawiła IZA30,wybrałabym Ikara odbicie lustrzane,salon byłby pięknie doświetlony do zachodu słońca,ale żaden z tych projektów nie jest najwłaściwszy na działkę z wjazdem od południa ponieważ okna północne to tylko straty ciepła,idealna parterówka na taką działkę to projekt muratora C 126 vis a vis,jest piękna i funkcjonalna,ale koszty,koszty,IZA,nie chcę Ci już mieszać w głowie,bo sama też w końcowym etapie wybierania projektu miałam już serdecznie dość,wybierz ten,który uważasz za najlepszy dla swojej rodzinki,pozdr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Jeżeli mialabym wybrać z tych trzech,które przedstawiła IZA30,wybrałabym Ikara odbicie lustrzane,salon byłby pięknie doświetlony do zachodu słońca,ale żaden z tych projektów nie jest najwłaściwszy na działkę z wjazdem od południa ponieważ okna północne to tylko straty ciepła,idealna parterówka na taką działkę to projekt muratora C 126 vis a vis,jest piękna i funkcjonalna,ale koszty,koszty,IZA,nie chcę Ci już mieszać w głowie,bo sama też w końcowym etapie wybierania projektu miałam już serdecznie dość,wybierz ten,który uważasz za najlepszy dla swojej rodzinki,pozdr.... No własnie mam juz dość i najlepiej jakby ktoś za mnie wybrał Wybrałabym z zamkniętymi oczami ZIELONĄ ROWNINĘ ale mam przeznaczone na stan surowy 130 tys ,to pieniadze ktore mam na dziś i chcę się w tym zmieścić dopiero potem się dokredytować.Bedę sie budować w niezbyt drogiej części Polski,system gospodarczym,działkę mam.CZY MAM SZANSĘ WYBUDOWAĆ ZA TO ZIELONĄ - STAN SUROWY zakładajac średniej jakosci materiały,krycie blachodachówką ? Edytowane 30 Grudnia 2010 przez IZA30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.12.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Zielona równina to zdecydowanie nie jest projekt na działkę z wjazdem od południa. Pomimo jego wielu zalet. A kominek na tej akurat ścianie daje pewną oszczędność na wspólnej obudowie z kominem kotłownianym. A zmiana dachu na dwuspad da efekt mniej więcej taki: http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1100_18_300x204_crop_mark_rozmiar-niestandardowy.jpg Więc jeżeli już, to bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Zielona równina to zdecydowanie nie jest projekt na działkę z wjazdem od południa. Pomimo jego wielu zalet. A kominek na tej akurat ścianie daje pewną oszczędność na wspólnej obudowie z kominem kotłownianym. A zmiana dachu na dwuspad da efekt mniej więcej taki: http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1100_18_300x204_crop_mark_rozmiar-niestandardowy.jpg Więc jeżeli już, to bez zmian. nie dachu nie zmieniłabym,ale bowees czy sądzisz ,ze jestem w stanie wybudowac zielona równinę stan surowy za 130 (napisałam na 1 stronie ostatni post) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 30.12.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 IZA30 szansę to może i masz,ale warto przy wyborze projektu zwrocić uwagę czy dom będzie ekonomiczny w użytkowaniu,łatwy w ogrzaniu itp.,w Zielonej Równinie nie podoba mi się,że z wiatrołapu wchodzi się prosto do salonu,a dach to chyba z 300m?,fundamenty też wielkie,jednym słowem dom drogi w budowie i eksploatacji,ale każdy buduje to,co mu się podoba...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 30.12.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 No właśnie tego obawiam się, ze będzie drogi w budowie,ale wewnątrz mi pasuje idealnie ,gdybym miała pewność,ze te 130 tys, ktore mam na stan surowy mi wystarczy,budowałabym go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts