Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym napisać, że się uda, ale za duże mam co do tego obawy. Na pracach ziemnych można sporo zaoszczędzić, jeżeli podłoże nie jest problematyczne i poświęci się parę dni urlopu. Kopiąc ręcznie wychodzi później oszczędność na ławach, bo łopatą kopie się rowek z błędem powiedzmy 1 cm szerokości, a maszynowo błąd jest większy i ten błąd kosztuje potem metry sześcienne betonu. Na późniejszych etapach trudniej już włożyć własną robociznę - ktoś po prostu musi mieć doświadczenie w murowaniu, ciesielce czy dekarstwie.

O kurza twarz - doczytałam w kosztorysie, że ceny są bez vat-u. :(

To raczej nie ma szans się zmieścić w tych 130 tysiącach. No chyba, że będzie jakiś murarz czy dekarz non profit.

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałabym napisać, że się uda, ale za duże mam co do tego obawy. Na pracach ziemnych można sporo zaoszczędzić, jeżeli podłoże nie jest problematyczne i poświęci się parę dni urlopu. Kopiąc ręcznie wychodzi później oszczędność na ławach, bo łopatą kopie się rowek z błędem powiedzmy 1 cm szerokości, a maszynowo błąd jest większy i ten błąd kosztuje potem metry sześcienne betonu. Na późniejszych etapach trudniej już włożyć własną robociznę - ktoś po prostu musi mieć doświadczenie w murowaniu, ciesielce czy dekarstwie.

O kurza twarz - doczytałam w kosztorysie, że ceny są bez vat-u. :(

To raczej nie ma szans się zmieścić w tych 130 tysiącach. No chyba, że będzie jakiś murarz czy dekarz non profit.

No tak.Ceny nie sa zachecając:( .Zostaje IKAR, który również mi sie bardzo podoba.I tu jestem raczej pewna ,że te 130tys spokojnie starczą...

Iza, niezmiennie wspolczuje Ci, ze jeszcze nie dokonalas wyboru. Juz ci kiedys pisalam, ze ciezko Ci bedzie, pewnie kupisz projekt a w kwietniu bedziesz zalowac, ze go wybralas. Nie zycze Ci zle, ale miotasz sie tak samo jak ja sie miotalam. Przy Anulce pisalas, ze spizarnia i garderoby sa niezbedne. Ikar tego nie ma. W Ikarze podoba Ci sie, ze salon jest odrebny, a w Zielonej Rowninie musisz przejsc przez salon aby z wiatrolapu dostac sie gdziekolwiek, nawet do kuchni. Troche brak Ci konsekwencji. Musisz najpierw pomyslec czego chcesz.

Ja chcialam parterowy dom prostokatny, wszystkie pokoje od poludnia. Narysowalam sobie go w AutoCadzie. Powstaly nawet 2 domy :-). Wyloniony zostal zwyciezca. Konstruktor go lekko "obrobi". Koszt porownywalny do gotowca. Mozesz przeciez wziac rozklad domu z gotowca jesli Ci odpowiada, a skomplikowany dach przerobic - taki projekt indywidualny nie bedzie drogi. Moj projekt jest czesciowo wzorowany na innym.

Z podanych projektow najbardziej podoba mi sie Ikar, ale nie wybralabym zadnego z tych projektow na dzialke od poludnia - bedzie szaro, buro i ponuro...

Iza, niezmiennie wspolczuje Ci, ze jeszcze nie dokonalas wyboru. Juz ci kiedys pisalam, ze ciezko Ci bedzie, pewnie kupisz projekt a w kwietniu bedziesz zalowac, ze go wybralas. Nie zycze Ci zle, ale miotasz sie tak samo jak ja sie miotalam. Przy Anulce pisalas, ze spizarnia i garderoby sa niezbedne. Ikar tego nie ma. W Ikarze podoba Ci sie, ze salon jest odrebny, a w Zielonej Rowninie musisz przejsc przez salon aby z wiatrolapu dostac sie gdziekolwiek, nawet do kuchni. Troche brak Ci konsekwencji. Musisz najpierw pomyslec czego chcesz.

Ja chcialam parterowy dom prostokatny, wszystkie pokoje od poludnia. Narysowalam sobie go w AutoCadzie. Powstaly nawet 2 domy :-). Wyloniony zostal zwyciezca. Konstruktor go lekko "obrobi". Koszt porownywalny do gotowca. Mozesz przeciez wziac rozklad domu z gotowca jesli Ci odpowiada, a skomplikowany dach przerobic - taki projekt indywidualny nie bedzie drogi. Moj projekt jest czesciowo wzorowany na innym.

Z podanych projektow najbardziej podoba mi sie Ikar, ale nie wybralabym zadnego z tych projektow na dzialke od poludnia - bedzie szaro, buro i ponuro...

Dzięki za słowa otuchy :)Miotam się strasznie,to fakt.JAK NIGDY W ŻYCIU.

Zapomniałam napisać o tych przeszkleniach w drzwiach. Chodziło mi o to, żeby do korytarza wpuścić światło dzienne. Może być też świetlik taki, że tak nazwę rurowy, jak Velux ma w ofercie.

Co do wyboru, to tak to jest, że trochę trudno od razu skonfrontować wszystkie potrzeby i marzenia z możliwościami finansowymi. Niektóre rozwiązania mamy z góry określone (np. okno w mojej sypialni absolutnie nie może wychodzić na wschód), a niektóre bierzemy takie, jakie są i już. Niektóre rozwiązania chcemy "po staremu" (np. ciąg roboczy w kuchni w takim układzie jak w mieszkaniu), a inne są do akceptacji w nowej wersji. Powiem tylko, że jak my zdecydowaliśmy się na projekt, to po prostu coś mi się przestawiło w głowie i jakoś tak zaczęłam być mu wierna. Przestałam szukać jego wad i dywagować, co mógłby mieć lepiej, przestałam szukać potencjalnych konkurentów. Zaczęłam planować detale mieszkaniowo-funcjonalne, różne rozwiązania już na konkretnym projekcie i coraz bardziej mi się ów projekt podobał. Tym sposobem doszłam o etapu, na którym po prostu uwielbiam swój dom. :)

Ten projekt jest super na dzielke od poludnia, ale ma tylko 98 m. Tani w budowie.

Jagienka:

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-332-Jagienka,372.html

Jest rowniez wersja z poddaszem uzytkowym (Wiosenka - http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-371-Wiosenka,411.html#rzuty )

Ten projekt jest super na dzielke od poludnia, ale ma tylko 98 m. Tani w budowie.

Jagienka:

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-332-Jagienka,372.html

Jest rowniez wersja z poddaszem uzytkowym (Wiosenka - http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-371-Wiosenka,411.html#rzuty )

Rzeczywiście fajny projekt. Zmiany: kotłownia za garaż, tu, gdzie w projekcie pom. gosp. spizarka. Świetny projekt na działkę od południa , a jeszcze lepiej od zachodu - wtedy kuchnia i jadalnia od wschodu, a salon doświetlony od południa i zachodu. Jest ok.

Aaa, i łazienka od tyłu. Bo troche niefajnie jest miec łazienke od frontu. Moi sąsiedzi z naprzeciwka cały czas maja zasunięte zaluzje.

I jeszcze jedno mi sie przypomniało: w holu, tu, gdzie jest szafa, zrobiłabym drzwi do kuchni, zeby przez salon z siatkami nie latać.

Edytowane przez olinek okrąglinek