Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Megara,

przeglądałem właśnie Dom w Dmuchawcach z Archonu i tak na pierwszy rzut oka:

- DwD nie ma zadaszonego tarasu...jak dla mnie duuży minus, bo wyobraź sobie że chcesz posiedzieć na tarasie od południowej strony a słoneczko daje w dekielek....masakra...

- DwD ma mikroskopijne pomieszczenie gospodarcze

- w DwD nie ma możliwości poszerzenia garażu - ja w Ikarze poszerzam garaż o 2,7m żeby weszły dwa samochody...

Ale decyzja należy naturalnie do Was, ja jestem mało obiektywny :D bo po oglądnięciu chyba przeszło tysiąca projektów wybrałem Ikara :D

pozdro

HeJ :)

Bar_kam powiem tak - było by bosko gdybys wysłał mi na maila wymiary :D

a interesują mnie generalnie wszystkie ;) a na poważnie to długości ścian w salonie, szerokośc jadalni i kuchni. Pokoje na górze jakie mają długie ściany no łazienka.

Jeśli chodzi o wybór ostatecznego projektu, to nadal szukamy żeby nie było :) Niestety jesteśmy ograniczeni szerokością działki.

Pozdr

megara

Megara,

Moge Ci wieczorem wyslac zrzuty (skany z projektu) jakie dostalem z biura przed zakupem projektu. Tylko musialabys/lbys mi wyslac namiary na prywatnego maila (przez ten forumowy chyba nie mozna umieszczac zalacznikow).

Alternatywnie mozesz uderzyc bezposrednio do biura - nie ma z tym najmniejszego problemu

pozdr

Reda

W sumie czekam/lem na 4 wyceny od roznych wykonawcow.

Wczoraj dostalem pierwszą.

Stan developerski, czyli pod klucz (w cenie rowniez piec i drzwi zewn. i brama garazowa i grzejniki). Do zrobienia zostalyby pokrycie podlog: kafle,parkiety,panele itd, lazienka, kuchnia, malowanie i mozna sie wprowadzac.

NO I CENA = 360tys netto

O rany, mam nadzieje ze nastepne bedą troszkę rozsądniejsze.

Na najwazniejszą wycenę jeszcze czekam, tj. ta którą dostałem to firma z netu, taki zwykly developer. Natomiast czekam na ofertę od innej firmy, ktorą mam z polecenia i ktora podobno nie jest za droga a jest dobra jakościowo. Ale co to dzis znaczy za droga... ;)

Ja tez bym chcial wprowadzic sie za 350 - ale nie mam jeszcze zadnych materialow pokupowanych wiec czy to sie uda - zobaczymy....

Ja mam ściany i dachówke (tylko na tym zaoszczędziłem z 10 tys. w stosunku do obecnych cen), teraz rozgladam sie za bloczkami na fundament (1200 szt.).

Ostatnio gość zdjął mi humus, teraz czekam na pozwolenie na budowę, mam nadzieje że do 2 tyg dostanę.

Nie wiem jak wygląda sytuacja ze stropem, jeszcze nie zamawiałem, i przeraża mnie trochę to co dzieje się z cementem.... :o

• 2 weeks później...

No to mam nastepna wycene: tym razem sama robocizna

Stan zerowy: 13500

Parter: 10700

Poddasze: 9000

Dach: 16500

Razem stan surowy zamkniety (bez montazu okien i drzwi): 49700 + VAT

Chyba musze zrobic liste potrzebnych materialow i podrzucic do hurtowni materialow bud. z prosba o wycene na dzis.

No to gratulacje. Ja chcialbym w czerwcu zlozyc wniosek o pozwolenie.

Mam za to wycene od innego murarza - tym razem 55 tysiecy - stan surowy.

Pojezdzilem tez troche po hurtowniach, zastanawiam sie nad budową z bloczkow keramzytowych. Opinie sa pozytywne a cena naprawde konkurencyjna (1 m2 sciany szer.24 -ok 72 zl)

Tak sobie przeliczam czego i ile potrzebuje. Bar_kam - napisales ze potrzebujesz 1200 szt bloczkow fundamentowych, hmm - w wykazie

materialowym jest ich ponad 2400. Pytanie - wykaz jest do bani? czy tez juz jakies bloczki masz a teraz dokupujesz?

Ty ch bloczków wyszło 1350. Liczyłem sam, liczył też mój budowlaniec i wyszło nam mnie więcej tyle samo.

Wychodzi około 70 mb fundamentu, licząc że bloczek ma 38 cm, to na obwodzie będzie 184 sztuki. I teraz jakieś 30 cm w ziemi (głębiej jest ława lana) + z 50 cm ponad poziom gruntu, czyli 80 cm. Biorąc pod uwagę że bloczek ma 12 cm grubości daje to 7 warstw, czyli w sumie 1288 sztuk.

A do tego w części garażowej będzie sporo niżej.

Tez myślałem o keramzycie, ale trafił mi sie porotherm i jestem zadowolony, mam sentyment do ceramiki.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witajcie, w końcu znalazłem kogoś kto buduje dom IKAR. Ja narazie zastanawiam się nad wyborem projektu, ale IKAR spełnia wszystkie nasze oczekiwania i chyba postawię na niego. Podzielam wasze zdanie co do poszerzenia garażu - wydaje mi się że wszystkie projekty z garazem jednostanowiskowym mają one garaż za wąski. Czytałem wasze wpisy i mam prośbę możecie mi przesłać na mojego maila [email protected], zwymiarowany projekt który otrzymaliście od DOMUS-a. Z góry dziekuję.

• 2 months później...