Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie jeszcze troche potrwa zanim rusze. Mam jeszcze odrobine nadziei ze uda sie zrobic funamenty w tym roku ale zalezy jak w urzedzie pojdzie (czekam na pozwolenie caly czas).

A jak wyglada wybudowany IKAR (nawet bez stropu), tj widzisz jakies problemy cos na co trzeba zwrocic szczegolną uwagę lub cos co bys zmienil w projekcie ?

Aaa - pisales swego czasu o ilości bloczkow fundamentowych. Teraz moge napisac ze sie z Tobą zgadzam ;) Budynek w projekcie jest bardzo gleboko osadzony (ok 126 cm ponizej gruntu) - spokojnie o 2, 3 warstwy bloczkow zrobie mniej.

Stoi na razie parter ale z tego co widze to:

- garaż na 2 samochody to naprawdę dobry pomysł,

- część dzienna pomimo w sumie powierzchni przeszło 50m2 wydaje sie ...mała, ale to pewnie przez ciemne ściany i las stempli ;)

- schody sa stosunkowo wąskie i zastanawiam sie czy nie będzie problemów z wnoszeniem mebli

- komin będzie olbrzymi (2 kominy z wentylacja, do tego kominy wentylacyjne i na górze komin do kozy) czyli jakieś 2 metry długości komina....:/

• 4 weeks później...

Hej Reda,

Poszerzenie garażu na pewno nie zachwieje proporcji a wrecz je poprawi. W ostatniej chwili zdecydowałem sie na podniesienie delikatnie ściany kolankowej, nad garażem o jeden pustak, nad częścią dzienną o dwa pustaki (czyli różnica pomiędzy wysokościa dachów zwięszyła sie o niecałe 30 cm, ale to w sumie jest praktycznie niewidoczne). Nie chciałem podwyższać jeszcze bardziej sciany kolankowej żeby uniknąć tego że dom będzie wyglądał karykaturalnie, jak ja to mówię jak w "za małej czapce". Ale teraz chyba nie zachwiało to proporcji pomiędzy dachem a ścianami a na pewno jest troche wygodniej na górze. O ściętą ścianę będę zachaczać głową jakieś 1,2m od ściany kolankowej jesli naturalnie nie przesunę jej trochę budując z płyt gk.

Postaram sie zrobić kilka zdjęć wnętrz ale dopiero w weekend, w tygodniu niestety wracam za późno.

W ciągu 2 tygodni powinny być dachówki założone (kasztan z Robena), a do końca listopada wstawione okna i brama garażowa (kolor złoty dąb).

Przez zime chcę porobić instalacje.

Zapomniałem napisać:

Strych nad częścia dzienną będzie mieć przeszło 1,7m wysokości więc można go od biedy zagospodarować na np graciarnię, lub jak planuje moja żona suszarnię w zimie... nie wiem czy to sie sprawdzi.

Dzięki dość dużemu okapowi podniesienie ściany kolankowej jest ok, a wręcz mam wrażenie że bez podniesienia ściany kolankowej nad garażem okap schodziłby za nisko.

Wczoraj wpadłem na pomysł, ze tak właściwie jest miejśce na wstawienie małego okna połaciowego nad schodami, żeby doświetlić klatkę schodową. Co o tym myślicie?

Hmmm, popraw mnie jesli sie myle - ale w oryginale w projekcie wogole nie ma sciany kolankowej nad czescią dzienną. Z tego co widzialem jest jeden wieniec na stropie i na tym wiencu opiera sie dach.

Czy zrobiles sciane kolankową i zrobiles dodatkowy wieniec?

Co do okna na klatkę schodową. Tu rowniez watpliwosc po przejrzeniu projektu. Jedyne miejsce wg mnie sensowne na takie okno jest odcinek schodow rownoległy do garazu. Tyle ze tam ok 50 cm od sciany miedzy czescia dzienna a garazem idzie krokiew. Zostaloby mniej niz 50 cm na okno - chyba malo.

Ja planuje swietlik ale to u gory - czyli rura przez strych do tego malego korytarzyka (choc jesli by sie dalo jeszcze wrzucic gdzies okienko na schody - byloby super).

Reda, tak w orginale nie ma nad częścia dzienną ściany kolankowej. Drugiego wieńca jako takiego nie ma. Są wylewane słupki połączone z wieńcem w których zakotwione są śroby do zamocowania murłaty.

Z tym oknem to był tylko pomysł ale chyba odpuszczę. Tak, rzeczywiście myślałem o tym miejscu nad schodami równoległymi do garażu.

Zastanawiałem sie też nad tym świetlikiem oświetlającym korytaż na górze ale chyba też odpuszczę.

Pamietam jak rozmawialem z budowlancem i fakt braku scianki kolankowej (czyli oparcia dachu bezposrednio na stropie) wskazywal jako spory atut tj. najpewniejsze wiązanie.

Bede musial przemyslec - bo w sumie troche wiecej przestrzeni u gory tez by sie przydalo.

No a na przemyslenia mam jeszcze troche czasu bo wg najnowszych ustalen za tydzien, dwa bede mial pozwolenie na budowe, ale rusze dopiero na wiosne - jestem umowiony z wykonawcą na start okolo 20 marca.

Do mojego budowania jeszcze daleka droga, ale od jakiegoś czasu przeglądam projekty i Ikar wydaje sie idealny pod względem funkcjonalności dla moich potrzeb, no i przede wszystkim zmieści się na mojej wąskiej działce:)

Mam pytanie do tych, którzy już sa nieco bardziej "posunięci" w tym temacie. Czy nie planujecie małego daszka nad wejściem? Myślę, ze urozmaiciłoby to nieco bryłę a i przydatne być może...

Czy bedziecie wykańczać elewację w kolorach zaprojektowanych przez Domusa, czy macie inne pomysły?

Jekie planujecie okna?

Jak planujecie umeblować salon - jego dwudzielność wygląda atrakcyjnie, ale co z funkcjonalnością?

Pozdrawiam wszystkich budujących:)

Reda, ja polecam podniesienie ścianki kolankowej bo na 100% będzie więcej miejsca, ale nie możesz przesadzić bo dom będzie wyglądać brzydko. No i musisz sie liczyć z większymi kosztami, choćby...dłuższych kominów.

Tak z ostatniej chwili: prawdopodobnie doświetlę te schody małym oknem połaciowym, właśnie rozmawiałem z gościem z fabryki Okpolu - maja jakieś niestandardowe okno szer. 47cm (tam pomiędzy ściana i krokwia jest tylko 50cm) Na etapie budowy możesz troche przesunąć krokwie tak żeby zmieściło Ci sie większe okno.

Damimax,

Nasz Ikar będzie miał własnie daszek nad wejściem. Będzie dwuspadowy na szerokość podcienia wejściowego, wsparty albo na dwóch mieczach (tak to sie chyba nazywa) albo co bardziej prawdopodobne na dwóch kolumnach klinkierowych.

Nad kolorem elewacji tak na dobrą sprawe nie myślałem, ale raczej cos pastelowego.

Okna będa plastikowe, złoty dąb, ze szprosami ale delikatnymi plus rolety

Co do umeblowania, to tam gdzie jest duże okno w salonie będzie część tv (zrezygnowałem z jednych drzwi na taras - na tej ścianie będzie tv) i jak najmniej mebli, właściwie wcale, tylko naroznik i stolik.

Pozdrawiam

i czekamy na świerze fotki:0

Ja nadal sledze z uwaga wątek i nadal Ikar jest moim faworytem. dostałam własnie skany projektu z domusa i zastanawiam się co by tu zmienić, by dom był jeszcze bardziej funkcjonalny. Z uwagi na wąsą działkę i chęć poszerzenia garazu zastanawiam sie nad opcja zlikwidowania okien na "garażowej" ścianie. w pokoju nad garażem zrobilabym wtedy połaciówki - to miałaby byc nasza sypialnia, więc nie musi byc super doświetlona. Ta ściana będzie od północy, więc połaciówki wyszłyby na wschodniej, lub zachodniej wystawie. Zastanawiam się też - może wiecie, jaką minimalna szerokość musi posiadac garaż 2-stanowiskowy?

Damimax, sorki ale nie mam czasu zająć się wrzuceniem fotek, może w tym tygodniu.

Ja u siebie zrobiłem dwie istotne przeróbki, poszerzyłem garaż o 2,5 m, teraz ma około 5,8m szerokości. Tak na dobra sprawe nie ma minimalnej szerokości garażu na dwa samochody ale jesli ma być wygodny to...no własnie zalezy od wielkości samochodów, tego czy będziesz mieć z boku jakies półki, po prostu musisz sama to sobie zmierzyć. Ja mam 24m szerokosci działki wiec mogłem szalec, ale i tak nie jest jakis super szeroki. My też nad garażem i pom. gos będziemy mieć sypialnie - 45m2 powierzchni po podłodze....ściana kolankowa 50cm (podniosłem ścianki kolankowe nad garażem i domem) więc uzytkowej pewnie z 30m2. W kazdym razie spoko miejsca na sypialnie i garderobę.

Dodatkowo połączyliśmy wc na dole ze spiżarka żeby zrobić tam małą łazienke z prysznicem (trzeba dawać tam podciąg). Role spiżarki będzie pełnic duża szafa w kuchni i regały wstawione w pom. gosp.

Po podniesieniu ściany kolankowej w domu w łazience na górze wyszła fajna wnęka, w która mozna wstawić narożną wanne, ale żeby było wygodnie ściana kolenkowa musi mieć 70-80 cm.

Acha, na poddaszu jest z 1,85 wysokości więc to niezłe miejśce na graciarnię.

• 2 weeks później...

Taka mała dygresja kogos kto zbudował Ikara ;)

Jeśli zamierzacie zbudowac Ikara, to naprawdę poważnie zastanówcie się nad doświetleniem schodów. My doświetliliśmy niewielka połaciówką i róznica jest diametralna - nie żałujemy ani grosza jaki wydalismy na to doświetlenie, bez tego klatka schodowa byłaaby bardzo ciemna, zwłaszcza, że drzwi w pokojach na piętrze będa pełne, bez szyb.