bar_kam 03.12.2007 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Reda, mam troche zdjęć ze środka ale w sumie niewiele tam widać poza kawałkami pomieszczeń. Ale jesli chcesz to wrzuce je. W tym tygodniu będe mieć juz schody na górę i okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 03.12.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Jesli masz to pewnie ze wrzuc. A jak wyszly schody - nie są klaustrofobicznie male (chodzi mi o szerokosc - bo wiem ze same stopnie jeszcze wylewasz)? Pewnie okienko troszke poprawia bo przynajmniej nie jest taka ciemnica. Ja na pewno zamontuje swietlik (ale to u gory). Z tym na korytarzu - mozliwe ze tez sie zdecyduję na 50cm zeby nie przestawiac krokwii. No - a u mnie w koncu urzedy skonczyly obrobke mojego pozwolenia i mam juz je wydane. Plan jest taki ze ruszam 20.03.2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 03.12.2007 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Klatka schodowa nie jest zbyt szeroka, to fakt, ale w końcu to dlatego że jest zamknięta, z obu stron ściany. Troche zastanawiam sie jak będzie z wnoszeniem mebli itp ale w sumie np w normalnym mieszkaniu futryny maja po 80cm. To okienko naprawde poprawiło wygląd schodów, ale uważaj, bo tam jest rzeczywiście 50 cm, a standardowe okna zaczynaja sie od 55cm, więc od razu przy więźbie niech o te kilka cm przesuna krokiew - u mnie musieli przerabiać. Schody będą nie zabiegowe ale ze spocznikiem na zakręcie. własnie dziś pojade zobaczyc bo mieli skończyć szalunki (schody betonowe). Po zdjęciu stempli w końcu moge cieszyć sie widokiem salonu w cąłej okazałości ) a juz sie bałem że tam nie ma tej powierzchni co w projekcie Na stronie domusa są też foty mojego Ikara i do tego wrzucili wizualizację salonu, wygląda naprawdę nieźle.... No to oby zima długo nie trzymała bo będzie można zacząć z fundamentami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 06.12.2007 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Ha! Okna i brama garażowa już zamontowane Polecam złoty dąb ze szprosami, wyglada extra i pasuje do bryły budynku. W sobotę zrobie troche fotek, także w środku i wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 08.12.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Witam, dla zainteresowanych wstawiam kilka nowych fot Ikara, w tym także wnętrze.Ikar już z oknami, schodami i czeka na elektrykę od przyszłego tygodnia.www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1bfb34d03f9df468.htmlwww.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3441e93e1f5cc386.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 08.12.2007 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Coś nie wychodzi mi wstawianie fotek... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1bfb34d03f9df468.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3441e93e1f5cc386.html salon z widokiem na wejście na taras http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b0f2c9bb70762be.html salon z widokiem na kuchnię http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ad67ebb31b18459.html pokój nad garażem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6357672f4bfceea4.html jeden z mniejszych pokoi http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/532e616418b0d82b.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 11.12.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Powiedz jak masz zakotwione to duze okno w salonie. Widze ze masz nad nim rolete-czyli ono jest tylko zamocowane po bokach i na dole?Generalnie zastanawiam sie wlasnie nad roletami i obawiam sie o stabilnosc montazu tego wielkiego okna przy ich zastosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 11.12.2007 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witaj Reda, to duże okno w salonie jest zamocowane po obu stronach a na dole jest podparte klinami pod każda pionową ramą. Te kliny maja juz zostać, są ustawione tak żeby parapet wszedł 1 cm pod rame okna. Są tez naturalnie opiankowane. Rolety w tym oknie i w oknie balkonowym są elektryczne, bo są duże i dość ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 12.12.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 No to nastepne pytanie.Coraz trudniejsze Patrze sobie na nasz superowy projekcik a dokladnie na rysunek stropu. Są 2 miejsca w ktorych projekt przewiduje strop monolityczny. 1) Przy kominie dlugi na 3,30 2) Nad lazienką (przy schodach) I wlasnie do tego drugiego miejsca mam pytanie - na czym on sie trzyma ??? Oczywiscie byc moze odpowiedz jest na rysunku a ja nie umiem tego odczytac, ale naprawde mnie to zaciekawilo. Wg rysunku z jednej strony trzyma sie na scianie dzialowej miedzy garderobą a schodami, a z drugiej strony to juz zupelnie na niczym... A moze Ty robiles te miejsca stropu inaczej??? I od razu nast. pytanie do schodow. Czy do tej plyty polpietra (na wysokosci stropu nad garazem) robiles jakis specjalny filar podpierający? Generalnie juz sie zdecydowalem zostac przy schodach drewnianych, zastanawiam sie jednak nad tą plytą polpietra - tak by schody w prosty sposob tylko opierac na zelbecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 13.12.2007 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Nie wiem, czy odpowiem Ci wyczerpująco na Twoje pytanie, nie mam teraz przed sobą projektu. Ja mam tą część z wc i spiżarka rozwiązaną inaczej. Mam to wc połączone ze spiżarka i zrobiłem tam małą łazienkę. W oryginale ta płyta opiera sie na ściance dzielącej wc i spiżarke, ale u mnie są 2 słupy w tej małej łazience i podciąg plus naprawde pożądne zazbrojenie tej płyty (to jedyne miejsce gdzie moja ekipa kłóciła sie z architektem bo uważali że jest to przezbrojone - i mogli mieć rację bo są doświadczeni i naprawde dobrzy). Jeśli sie nie mylę to opiera sie ona tez na ścianie pomiędzy wiatrołapem i łazienką.Spocznik górny opiera sie na ścianie łazienki (wejście do łazienki) i jest zakotwiony w ścianach. Moja ekipa mocowała w ścianach troche drutu zbrojeniowego, a dodatkowo całe schody są wylanym monolitem, dobrze zazbrojonym i opieraja sie na stopie w najwyższym ich punkcie.Myślę że schody i spocznik będziesz musiał kotwić w ścianach. A ja ruszam z elektryką. W sobote robie instalacje odkurzacza centralnego (wystarczą 2 gniazda plus szufelka) więc koszt instalacji niewielki. Punktów elektryki wyszło mi 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 02.01.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Dzieki za wyjasnienia w sprawie stropu. Popatrzylem sobie jeszcze raz na projekt stropu + Twoje wyjasnienia i chyba juz wiem o co cho. Myk polega w tej sciance lazienkowej (to scianka konstrukcyjna) - choc co ciekawe nie ma fundamentu a jedynie wzmocnioną plyte fundamentową. No i patrze sobie na te plyte i kolejne pytanie 'trudne' Mamy 2 poziomy plyty fundamentowej (podlogi). 1) garaz (na poziomie gruntu)2) czesc mieszkalna (poziom grunt + 50 cm) W czesci mieszkalnej pod schodami jest fragment obnizony do poziomu garazu. Jak pokazuje zaznaczony fragment przekroju, projektant nie przewiduje w tym miejscu zadnej scianki fundamentowej a jedynie pionową (?) warstwe plyty fundamentowej. Nie mam pojecia jak by mozna ją wykonac. Przeciez zeby wylac plyte trzeba najpierw nawiezc piachu i go zagęścica przy braku wymurowanej takiej scianki wg mnie jest niemozliwe. Niemozliwe jest zrobienie uskoku.Pytanie - czy Ty wymurowales tam jakąś sciankę czy tez masz na to jakies inne rozwiazanie? I czy przypadkiem przez ten uskok nie musiales wylewac plyty na 2 razy? A pytanie poboczne - ile musiales wybrac humusu mniej wiecej i ile piachu weszlo do srodka? No i najlepszego w Nowym Roku;) http://www.echostar.pl/~reda77/images/fund.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 03.01.2008 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witaj reda Tobie także wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, i przede wszystkim bezproblemowej budowy Jeśli chodzi o te dwa poziomy to sprawa wygladała następująco. Wieniec był jeden na tej samej głębokości, różnica w poziomach wynikła z różnej ilości warstw bloczków fundamentowych. Rzeczywiście płyta wylewana była w 2 etapach. Podział na te poziomy to częściowo ścianka dzieląca z bloczków (stawiana chyba na dolnej płycie) a częściowo moi fachowcy oszalowali część dzienną (tą wyższą) deskami i zalali betonem. Raczej nie mieli z tym większego problemu ale byli jednak całkiem nieźli. Nie pamiętam ile dokładnie poszło wszystkiego ale chyba około 21-22m3 betonu i chyba ze 150ton piachu. Fundament był wyciągniety dość wysoko. Humusu wybrałem chyba jakieś 30-40 cm i już miałem piach. A u mnie juz wchodzi elektryk i w połowie stycznia gość od hydrauliki i c.o. Do tego jestem juz umówiony z gościem od kominków w sprawie rozprowadzenia DGP (nie wiem gdzie umieścić wentylator do DGP no chyba że wystarczy grawitacyjnie). Mam zamiar do końca lutego skończyć instalacje... A kasa leci jak cholera.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 17.01.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 U mnie postepy, umowy z wykonawcą i kierbudem podpisane. Z dekarzem jestem dogadany na 80% (planowane zadaszenie w czerwcu) Material na sciany nosne kupiony (Solbet), dzis jade jeszcze kupic material na scianki dzialowe + bloczki fundamentowe (8 warstw - razem bloczkow 1450) W przyszlym tygodniu odbieram dziennik budowy. Tylko wiosny czekac. Zastanawiam sie jeszcze co moglbym kupic wczesniej. Bar-kam - co kladles na fundamenty? dysperbit + styropian 10cm + siatka i klej - czy tez folię? A dysperbitem malowales tez od srodka? Aaa - i jeszcze mozesz sie pochwalic ile wyszla Cie instalacja elektryczna (i inne jesli juz masz?). Wszelkie zestawienia kosztow pomoga mi w okresleniu odpowiedniej kwoty kredytu. Bo kredyt jeszcze zalatwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 17.01.2008 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Cześć Reda, no to rzeczywiście aby do wiosny i można zaczynać Chociaz w sumie taka pogoda, że u mnie goście wymurowali klinkierowe słupki podtrzymujace daszek nad wejściem (wyglada to extra ) - polecam... Ściany fundamentowe mam wysmarowane dysperbitem od wewnątrz i od zewnątrz i na zewnątrz 8 cm styro plus siatka na kleju. Zastanawiam sie jeszcze nad folia kubełkową ale grunt mam przepuszczalny bo 30-40 cm humusu a potem sam piasek, żadnej gliny wiec chyba odpuszczę... Elektryka + alarm za robociznę i materiał (z gniazdkami) powinienm zamknąć sie w 14-15 tys., może troche mniej - robocizna to około 4 tys. Jesli chodzi o co i wodę to robocizna około 5 tys a materiał nie wiem, w każdym razie wszystko w plastiku bedzie (tylko od pieca do rodzielni miedź). Cały dół, plus przedpokoik na górze i łazienka to podłogówka reszta kaloryfery. Rozprowadzam też DGP z kominka ale tylko do pokoi na górze (oprócz tego nad garażem, bo tam dodatkowo koza będzie) Zastanawiam sie jakie tylko czy gipsowe czy cementowe... Może jesli pogoda sie utrzyma od przyszłego tygodnia będe miał wylewany taras, ale rezygnuje ze schodów naokoło, bo za duzo by potem kafle schodowe kosztowały! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 17.01.2008 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 "Zastanawiam sie jakie tynki czy gipsowe czy cementowe" - miało być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 17.01.2008 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Reda, bez problemu możesz wczesniej kupić dachówkę, jesli znajdziesz w dobrej cenie, no i ewentualnie strop. Możesz także kupić stal, bo idzie tego trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 17.01.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Strop i dachowke - dzis zawioze rysunki do wyceny i chcę kupic. Ze stalą mam lekki dyskomfort - bo nie chcialbym zeby sie jacys zlomiarze do tego dorwali. A co do tarasu. My sie zdecydowalismy wydluzyc go o 1 metr (w stronę ogrodu). Schodow nie robimy tez dookola tj. rezygnujemy ze schodow z lewej strony. A, chyba nie napisalem ze ostatecznie zdecydowalem sie na schody wewnetrzne zelbetowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 17.01.2008 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 No tak, ze stala jest ten problem, że może zniknąć ale złomiarze musieliby być zdesperowani, bo pręty mogą mieć z 12 metrów... Ja chyba zostawię z 3 metry schodów zejściowych z tarasu i obstawię donicami z iglakami, zobaczę A żelbetowe schody ja sobie chwalę, odpada włażenie po jakiejś drabinie lub namiastke schodów przez cały okres trwania budowy. Bo jesli da sie drewniane zbyt wcześnie to sie moga zniszczyć Na na te schody potem dam grupe drewniane trepy takie 3,5-4 cm grubości, z tym ze schody nie zrobilismy zabiegowe a ze spocznikiem, chyba wygodniejsze i łatwiejsze potem w obróbce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 18.01.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ja tez bede robil schody ze spocznikiem - w sumie dwoma spocznikami. Pierwszy na wysokosci 76 cm nad poziomem 0, drugi na wysokosci 228, czyli pokoju nad garazem. Przynajmniej tak to sobie rozrysowalem. Zabiegowe oprocz trudniejszego wykonania są mniej bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 24.01.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Co do stali, moze pamietasz ile jej zamawiales? (byc moze masz gdzies spisane ile i jakie pręty zamawiales). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts