reda 01.07.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 A kotłownię juz masz zrobioną czy dopiero bedziesz instalowac kociol? Mam tu troche watpliwosci - bo chcialbym grzac od jakiegos pazdziernika/listopada - ale wprowadze sie pewnie dopiero na wiosne next year. Co do prac samodzielnych - tez wycieplenie poddasza chce robic samemu. Tak jak i elektryke No i jeszcze wentylacje mechaniczna + jej zabudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 01.07.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Ja zrobiłem grawitacyjna.Kotłownię mam przytotowana, ale nie mam jeszcze kotła, będę miał gazowy DeDietricha, taki z wbudowanym zasobnikiem 130litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 18.07.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Hej Reda, przegladałem Twoją galerie, chata zadaszona fajnie wygląda. A u mnie przyspieszenie na budowie, garaż w kaflach, kończe ocieplanie poddasza, salon i taras juz prawie wykaflowany, meble i sprzęt agd do kuchni zamówione, kominek będe miał w przyszłym tygodniu... kasa znika w oczach...co robie przelew to 5-10 tys....masakra...;/ Ale to jest właśnie wykończeniówka, wykańcza dom, mnie i konto bankowe....) Pod koniec września po prostu musze się wprowadzić... Acha, mam już normalny prąd w domu, kurcze szaleństwo, jednak fajnie rozwiązaliśmy oświetlenie mozliwości aranżacji światła w salonie jest przynajmniej kilka, każda część salonu ma osobna mozliwość włączania światła. Do tego włączniki schodowe są super, zrobiliśmy trzy niezależne, czyli dół schodów, góra i półpiętro, sprawdza sie rewelacyjnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 23.07.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 to cieszymy sie-wiem ze wykonczeniowka to wykonczeniowka .... u mnie tez przyspieszenie - skonczylem elektryke (jeszcze tylko musze zamontowac rozdzielnie) - robię sam i troche mi to zajęło i wczoraj weszli juz tynkarze a wiec do konca tygodnia bedzie wytynkowane czy ocieplałes sciane garazowa od srodka - tj. te sciane miedzy garazem a domem? w projekcie jest zaznaczone na rysunku ocieplenie - ale w przekroju sciany ocieplenie nie jest wymienione - ja planuje dac 10 cm styro (sporo) no i zaraz na poczatku sierpnia wchodza instalatorzy a w drugiej polowie wylewki - i tu znowu pytanie - ile dawales wylewek i ile za nie placiles? (byc moze o grubosc wylewek juz sie pytalem). W sumie z tymi wylewkami mam troche zonka bo mam sprawdzonego polecanego wylewkarza za 15 zl/m a mam rowniez niesprawdzonego za 12 zl/m i pojecia nie mam jak sprawdzic czy ten za 12 jest solidny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 23.07.2008 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Cześć Reda, ja za wylewki płaciłem 13 zł, gości miałem z polecenia. Nie wiem jak sprawdzić posadzkarzy,... bo w sumie jak ich już wpuścisz na budowę, to w jeden dzień zrobią Ci pół domu.... U mnie posadzki zajęły 2 dni. Jakby nie liczyć, to 3 zł różnicy daje 500-600 zł,... Nie wiem, co Ci doradzić... Grubość wylewek miałem różna, od chyba 11-12 cm na dole do 7-8 cm na górze, zależnie od pokoju... Ja nie ocieplałem ściany pomiędzy garażem a domem, bo garaż mam ogrzewany. Zobaczę "w praniu" jak będzie ciągnęło to ocieplę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 29.07.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 tynki tynki i po tynkach, czyli elektrykę zrobilem (teraz sie 'tylko' modlę zeby bylo dobrze bo niespecjalnie mialem czas to sprawdzic), tynkarze weszli we wtorek i w poniedzialek bylo juz posprzatane.Fakt ze bede musial ich jeszcze wolac na male poprawki - ale generalnie ladnie zrobili Pytanie-jaki metraz tynku naliczyles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 29.07.2008 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Cześć, a wyszło chyba coś koło 520-530 m2 ,ale już nie pamiętam...U mnie w tym tyg wchodzą goście ocieplać z zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 29.07.2008 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 acha, muszę Ci powiedzieć, że płyty gk do ocieplania poddasza podawałem ...przez okno na garażem...:/ - klatka schodowa jest na tyle wąska, że musiałbym je ciąć...w ogóle przez wąską klatkę schodową wnoszenie niektórych mebli będzie jak próba wepchnięcia słonia do malucha.... - rama mojego łóżka (2m x 1,6m) stoi w salonie i czeka na przecięcie...na szczęście jest metalowa wiec nic jej nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 29.07.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 u mnie szef naliczyl 470 m2 - a tak swoją drogą u gory dzialowki masz murowane czy z kartonu bo juz nie pamietamja mam murowane (tylko te scianke kolankową zrobię sobie z kartonu) a wycieplenie poddasza juz skonczyles - i karton tez przykrecales czy to juz wziales jakiegos szpeca? bo ja po wylewkach biore sie za wycieplenie poddasza ( i sie waham czy brac sie samemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 30.07.2008 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Ścianki działowe mam murowane i ściany kolankowe tez mam murowane, ponieważ podniosłem o 2 bloczki ścianę kolankową i mam ją na jakieś 70 cm. U Ciebie jesli dobrze widziałem murłata jest na stropie, bo nie podniosłeś ścian kolankowych. Nie będę robił ścian kolankowych z gk, chcę zachować całą powierzchnię pokoi, te 3 na górze maja prawie po 18m2 po podłodze, a pokój nad garażem 45m2. Ocieplenie robiłem sam z ojcem i teściem, prosta sprawa, ale wełna daje w kość okropnie, kurzy sie, drapie, przydaje się maseczka na nos i usta i ewentualnie okulary ochronne. Płyty gk tez przykręcaliśmy sami. Najgorzej ocieplić nad schodami i wokół okienka nad schodami, chyba że masz rusztowanie, ja nie miałem, tylko z drabiny i często brakowało trzeciej ręki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudyjka 13.08.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam "Ikarowiczów". My też budujemy Ikara w wersji lustrzanej. Mamy prawie cały parter. Juz niewiele brakuje do wylewania stropów. Nad garażem - strop jest w trakcie robienia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 14.08.2008 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 witaj Klaudyjka Wreszcie nowy "Ikarowicz" czy raczej "Ikarowiczka" Ja mojego Ikara kończę, jeszcze jakiś miesiąc i zamieszkam ) Mam wersje lustrzaną z garażem na 2 samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudyjka 14.08.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 my nie moglismy zrobić na dwa samochody bo mamy wąską działkę w ogóle się zgapilismy bo nie pomyśleliśmy żeby garaż trochę poszerzyć i jest taki jak w projekcie ale mąż się zadeklarował, że bedzie za mnie wjeżdżal do garażu więc myslę, że jakos to będzie. Zrobimy sobie jeszcze obok garażu wiatę na drugi samochód - najwyżej będe parkowac pod wiatą. pozdrawiam ps. a możesz wrzucić jakieś zdjęcia? Strasznie jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 14.08.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 O, mój avatar Musze wrzucić fotę domu jako avatar. Kilka moich fotek z poczatku budowy znajdziesz kilkanascie wiadomości wczesniej w tym temacie i na stronie domusa - prosili mnie o mozliwość wstawienia fotek. Przymierzam sie do wstawienia nowych fotek ale nie mam czasu, może w ten weekend porobie troche zdjęć. Zobacz też galerię Redy, jest link kilka wiadomości wcześniej. Mi wyszedł garaż 35m2 - fajny, duży, wygodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudyjka 14.08.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 galerię Redy przeglądam nagminnie. Teraz własnie mąż głowi się nad schodami. Robimy schody betonowe i mąż główkuje jak zrobić żeby było dobrze. Te "ikarowskie" schody to raczej są strome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 14.08.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja zrobiłem schody betonowe, ale nie zabiegowe a ze spocznikami, jeden na pierwszym zakręcie, drugi przy sypialni nad garażem. Są wystarczajaco wygodne chociaz wąskie, klatka schodowa jest wąska (płyty gk musiałem wrzucać przez okno) Schody dodatkowo obłożę drewnem, stopnie będą wysunięte z 3 cm, więc będą wystarczająco głębokie.Radzę Wam, tak jak poradziłem Redzie zamontowanie dodatkowego okienka połaciowego nad schodami, inaczej klatka schodowa będzie bardzo ciemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudyjka 14.08.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 dzięki za informacje. Też zrobimy jakieś dodatkowe okienko w klatce schodowej. I też w planach mamy obłożenie stopni drewnem. Zaczynam się obawiać w jaki sposób pownosimy na górę większe meble? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 18.08.2008 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 No niestety z duzymi meblami może byc problem... klatka schodowa ma 90 cm szerokości, z jednej strony w domu powierzchnia jest wykorzystana optymalnie, bo nie tracisz 30m2 na korytarze itp ale z drugiej strony moze byc problem z meblami. Tak jak mówię, płyty gk podawaliśmy przez okno w sypialni nad garazem...no może przy innej konstrukcji schiodów da radę z nimi wejść ale nam sie nie udało. Nie weszła mi też rama łóżka, 160x200... jest metalowa więc ją przetnę i zrobie skręcaną więc w sumie nie ma problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 19.08.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam nowego ikarowiczaSchody generalnie nie są w tym projekcie jakies bardzo piekne ale faktycznie z doswietleniem nie wygladają zle. Co ciekawe (jesli dobrze pamietam) to projekt przewiduje 3 szerokosci schodow - od parteru do pierwszego zakretu okolo 90 cm, pozniej 95, a od pom. nad garazem do konca (poddasza) 100 cm.Ja zrobilem wszedzie 100 cm. Schody są faktycznie dosc strome ale jesli są spoczniki to nie jest zle. Korytarzyk u gory ktory obawialem sie wyjdzie masakrycznie maly, rowniez nie jest wcale taki zly. Zrobilem dodatkowo doswietlenie swietlikiem tubowym zeby w dzien bylo cos widac bez wlaczania swiatla. Troche walczę teraz z aranzacją łazienki - i chyba niestety nie uda sie wstawic dwoch umywalek (nie podnosilem sciany kolankowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudyjka 27.08.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 a ciekawa jestem ile płaciliście za okna? Jakie macie te okna i czy z roletami? Własnie jesteśmy na etapie ich wyboru i zbieramy oferty z roznych firm. Nie mam żadnego punktu odniesienia i nie wiem czy ta kwota, ktorą mi zaproponowali to dużo czy mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts