Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To u mnie skonczylo sie tak:

okna veka obustronny orzech, + rolety 3 szt na okna i drzwi tarasowe od ogrodu + silniki + brama garazowa tez w kolorze orzech + silnik + montaz: 19760 zl

Sory ze tak pozno odpowiadam - ale budowa troszke zycia zabiera i na forum muratora nie wystarcza czasu

Jedna rada - TARGOWAC TARGOWAC I JESZCZE RAZ TARGOWAC - na oknach stargowalem grubo ponad 1 tysiac,

Na drzwiach zewnetrznych ok 800 zl

dzięki Wam bardzo.

też zastanawiamy się nad orzechem - możesz wrzucić jakies zdjęcia -chciałabym zobaczyć jak te oka sie prezentują. A jaki masz kolor dachu? My mamy w kolorze brazowo-czarnym.

Zastanawiam sie także nad wyborem mebli do kuchni. Jeszcze jest co prawda mamy trochę czasu nie mogę się zdecydowac jakie te meble mają być.

Witajcie :)

Kurcze, cos tanio Wam wyszły te okna...:/

Ja moi drodzy jestem juz mocno zaawansowany, bo meble w kuchni mam od 2 tygodni :) Kolorek wenge. Z kremowymi blatami, podłogą, kaflami i waniliowa farbą na ścianie prezentuja sie super. Wnetrze jest przestronne i nowoczesne :)

Sprzet pod zabudowę mam gorenje, lodówka LG side by side we wnece, która powstała po odwróceniu szafy na kuchnię (ta szafa która w projekcie jest na przedpokój)

Musze w końcu porobic troche fotek, ale jestem na kartonach i nie mam za bardzo jak, już za tydzień, dwa mieszkam w Ikarze...;)

Właśnie zainstalowali mi butle z gazem, przywieźli piec, w sobote będe miec parapety zewnetrzne, pozostało tylko obłożenie drewnem schodów i drzwi wszystkie, ale to do końca miesiąca też będzie.

no to pozazdrościć....

Ja tę szafkę w ktorej zrobiles lodowkę tez troche zmieniłem. Tj powiekszylem w stronę kuchni. Będzie duza szafa kuchenna cos jak spizarka.

W poniedzialek wchodzi wykonawca poddasza a ja powoli zaczynam sie rozgladac za upozadkowaniem dzialki. Czeka mnie jeszcze budowa oczyszczalni i wiercenie studni. No i pod koniec pazdziernika elewacja.

Zdecydowalem sie od razu robic z tynkiem - choc jeszcze nie wiem czy akrylowy/mineralny czy moze silikonowy.

A kominek juz masz ? Bo to następny temat ktory jest u mnie na topie. Generalnie wczesniej łatwiej sie prowadzilo budowe bo ekip bylo mniej a etapy dłuzsze.

Przeslij foty wnetrza (szczegolnie kuchnie) ale im wiecej tym lepiej bo bardzo jestem ciekawy jak wyszlo.

btw. gaz mam miec na poczatku listopada - czyli pasuje, akurat jak trzeba bedzie zaczac grzac to bede mial czym (z tym ze ja gaz z rury a nie butli)

Ja niestety gaz z butli... Cóż poradzić

Kominek mam już gotowy, łącznie z DGP poprowadzonym do sypialni na górze i łazienki. Pokój nad garażem będzie dogrzewany osobną kozą.

kominek kupiłem Tarnawy 16 kW. Obudowa zupełnie prosta bez skosów, z kamienną płytą wokół kominka - czyli wyszła taka jakby kamienna rama po 30 cm z każdej strony. Kamień o kolorze czekoladowym z jasnymi, białymi, kremowymi żyłami.

Porobię fotki w weekend i po weekendzie wrzucę

My nie dostaliśmy pozwolenia na gaz i bedziemy mieć piec na pelet lub ekogroszek z podajnikiem.

Co do kuchni - to oczywiście jeszcze nic nie zamawiam ale jestem tak podekscytowana ta budową, że staram sie juz planować z wyprzedzeniem. Też miałam mieć meble venge z waniliowymi dodatkami ale jak zaczęłam wypytywac znajomych jak taki kolor sprawdza się w praktyce - to każdy mi odradzał. Podobno widać wszystkie palce na frontach. A ja wyznaję zasadę, że "dom jest do mieszkania a nie do sprzatania" i chociaż bardzo mi się podoba ten kolorek jestem zdecydowana na wybór innych mebli. Tylko sęk w tym, że jak wbiłam sobie do głowy venge - to teraz żadne inne mi sie nie podobają :cry:

A jeżeli chodzi o okna - to dostaliśmy jeszcze tańszą ofertę z innej firmy :lol:

Gościu powiedział, że jak weźmiemy u nich jeszcze brame garazową i drzwi wejściowe - to jeszcze na spuści z ceny.

Za zestaw okien (te same parametry)i rolet, ktore miałam wcześniej wycenione na 14.600,- - ta firma proponuje ok.12.000 zł.

bar_kam a ile płaciliście za meble do kuchni? I gdzie je kupowaliscie?

Hej klaudyjka,

A ja bym wcale nie przejmował się tym, ze niby na wenge widac palce. Moje meble nie są na "wysoki połysk" wiec nie wiem skąd palce....:o

Nie robilismy półek, półeczek itp bo po co, wiec nie będzie kurzu itd. Faktem jest że na ciemnym blacie byłoby widac kurz natychmiast ale blaty mamy kremowe (czy jakos tak, sorki jako facet nie musze znac sie na kolorach :))

Wprawdzie mieszkanie czy dom jest do mieszkania ale nie wyobrażam sobie kupowania czegoś co mi sie nie podoba.... Dlatego są właśnie meble w kolorku wenge :)

Za meble w kuchni (mdf) zapłaciłem 7,5 tys (na dole meble w U, czyli po bokach i pod oknem, szrki wiszace po bokach i szafka nad lodówka we wnęce. Jest jeden kosz obrotowy, chyba 6 szuflad ze spowalniaczami, w szafkach wiszacych sa siłowniki. Wszyskie szafki są w wenge, w wiszących część jest z mlecznego szkła, z kremowymi blatami, podłogą i dużymi kaflami na ścianie (66x33 cm) tez kremowymi wygladaja super :)

Gość który je robił jest z okolic Twardogóry (takie zagłębie meblowe ;))

bar_kam - pięknie. Bardzo mi sie podoba. Kuchnia jest extra!

My tego słupa w salonie nie mamy. Zrobilismy w tym miejscu podciąg i słup zostal zlikwidowany. Poza tym mamy salon powiększony o te zadaszoną część tarasu. Poza tym chcemy trochę otworzyc klatkę schodową. Bedzie więcej przestrzeni i meble na górę będzie łatwiej wnosić.

A możesz "wrzucić" trochę zdjęć z poddasza :wink: bardzo proszę :D

hej klaudyjka, ciesze sie , że sie podoba :)

U nas został słup...pomimo podciągu... Nie wiem, ale chyba kier bud nie chciał ryzykować, podobnie wykonawcy... trudno mi powiedzieć, w kazdym razie jest "projektowo".

Nie chcielismy powiększac salonu, bo bardzo zależało nam na zadaszonym tarasie. Taras mamy od południowego zachodu a z doświadczenia wiemy że w gorące dni taras bez zadaszenia jest kiepski...

Jestem ciekaw jak otworzysz klatke schodową... wszędzie ściany...chętnie zobaczyłbym jak to wygląda ;)

Ok, nie ma sprawy ;) jak sobie Pani szanowna życzy, będą foty z poddasza ;))

bar_kam w sprawie klatki schodowej - spróbuje to wytlumaczyć.

Tę część, która na projekcie była jako spiżarnia połączylismy z WC i zrobilismy małą łazienkę z prysznicem. Ta "nowa" łazienka na parterze jest na tym samym poziomie co garaż - czyli niżej niż podloga parteru w części mieszkalnej. Przez to możemy sufit nad naszą małą lazienką obniżyć i zamknąć przez co mniej więcej w połowie schodów tak jakby na suficie łazienki powstaje luka, którą mozna wykorzystać np. na pawlacz lub zrobic taką a'la pólkę (podłogą dka tej pólki lub pawlacza jest sufit łazienki). My zrobimy raczej "półkę" z wolną przestrzenią. Na tej "półce" można postawic np. kwiaty doniczkowe. Jak będa juz zdjęcia z tego etapu budowy i bedzie to w miarę widoczne - postaram sie je zamieścić.

Jeżeli chodzi o slup w salonie - to nasz kierownik budowy sam zaproponowal jego likwidację. A salon mamy niestety od północy - więc nam nie bedzie potrzebna zadaszony taras dlatego zdecydowalismy sie na ten manewr.

Jeżeli chodzi o zmiany - to zaraz przy wejściu do domu tam gdzie jest wiatrołap zrobiliśmy garderobę. A ściana pomiedzy tą garderobą a klatką schodową zostanie trochę "skrócona" przez co w momencie wchodzenia do domu bedzie widać ze dwa pierwsze stopnie schodów.

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia poddasza

:wink:

Hej Klaudyjka, widzę, że kwestię łazienki na dole mamy rozwiązana identycznie :)

także zamiast spiżarki mamy prysznic od poziomu garażu, ale z tą wnęką nie pomyślałem, a może to być naprawdę ciekawe, bo zneutralizuje wrażenie "kiszkowatości" klatki schodowej :) - ciekawe rozwiązanie. U nas w łazience obniżyliśmy sufit i tyle, a nad obnizonym sufitem jest zabudowana pustka.

Pamietaj żeby nad schodami dodać połaciówke, żeby doświetlić (moje autorskie rozwiązanie :D), tak samo zrobił Reda - bez tego klatka schodowa byłaby bardzo ciemna.

Przepraszam ale wczoraj nie miałem jak zrobic fotek poddasza, ale pamiętam i zrobię :)

witaj bar_kam,

zastanawiam się nad wyboem Ikara. Podoba mi się dół, mam jednak watpliwość: czy wnęka w salonie nie jest zbyt mała? Niby ten kształt salonu jest OK, ale jakos tak mam obawy, czy tam w tej wnęce nie jest nieco klaustrofobicznie, takie mam odczucie, jakby częśc salonu z kominkiem była mało widoczna z wnęki i przez to nie dodawała przestrzeni... Jakie sa twoje odczucia i - juz właściwie - doświadzcenia w tej materii?

Pozdrawiam :)

Witaj :)

Obie "wnęki", czyli kominkowa i tv mają po około 10m2. Wg mnie dół jest przestrzenny i nie daje wrażenia klaustrofobiczności. Jeśli nie zależy Ci na zadaszonym tarasie możesz salon powiększyć, ale dla mnie zadaszony taras to duży atut Ikara, a salon i tak jest wystarczająco ustawny. Ale pod warunkiem że nie planujesz pełnego kompletu mebli w stylu regałów na wysoki połysk ;)

Jakby nie patrzeć sam salon to 30m2 a z kuchnia, jadalnią i kawałkiem korytarza to około 50m2. U mnie główna sofa będzie stać na ścianie przeciwległej do kominka, to ta boczna najdłuższa ściana wspólna z kuchnia. Praktycznie z każdego miejsca będzie widoczny kominek, ale jeśli zależy Ci na postawieniu wypoczynku zaraz przy kominku to może byc to mało ustawne.

Jeśli mieszkasz w moich rejonach to zapraszam do ogladnięcia :)

To chyba ta wizualizacja (czy zdjęcia?) zamieszczone na stronie http://www.domus.wroc.pl/projekt5.html?id=80&flip= tak mną zakręciły, że nie widzę innego miejsca na kanapę i fotele, jak tylko wnęka przy tarasie. Wyobrażam sobie, ze tam siedzę i mam mało przestrzeni...

Dziękuję za zaproszenie :). Mieszkam niezbyt daleko (Wrocław), więc jak się zdecydujemy na Ikara to chetnie obejrzę jak to wyglada "na żywo" :).

Zastanawiałam się nad likwidacja wnęki i poszerzeniem salonu, ale taras będzie od strony południowo-zachodniej zatem daszek sie przyda :).

A tak wogóle to mocno mnie przeraża kwestia wyboru projektu... Nie wiem czy nie zdecydujemy się na indywidualny projkt: jakby to było pieknie - mówię czego pragnę i dostaję to ładnie rozrysowane. Rozwiązanie odrobinę drogie, ale zobaczymy. Na razie juz trzeci dzień wałkuję temat Ikara :).

Tak, na stronie Domusa jest kilka moich fotek, oprócz tych wizualizacji salonu, to już ich sprawka :)

My szukając projektu widzieliśmy ich chyba około tysiąca... mieliśmy kilka preferencji, jak zadaszony taras (z doświadczenia znajomych wiem, ze od południa zadaszenie jest niezbedne), ilość pokoi, odpowiednia wielkość salonu, jasny podział na część dzienną i nocną...

Projekt indywidualny wg mnie pociąga za sobą zagrożenie pojawienia sie błędów, tak mieli nasi znajomi, a do tego mam swoja teorię, że w biurze projektowym gdzie pracuje kilku specjalizujących sie w budowlance, instalacjach itp projektantów, za poszczególne rzeczy zabieraja sie ludzie właśnie w tych rzeczach specjalizujacy się....ale może sie mylę...

Jesli jesteś z Wrocka to do Oławy masz 25 km i jesli chcesz się sama przekonać czy Ikar Ci odpowiada, to zobaczenie go "na żywo" jest najlepsza metodą. Ja w każdym razie nie widzę problemu, żeby pokazać Ci dom :)