Krisek 24.04.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Dziś rano, jadąc do pracy zauważyłem reklame jakieś firmy: szamba samospalające. Czy ktoś wie, o jakie to szamba może chodzic? Nazwa mnie bardzo zaintrygowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robeli 24.04.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 ciekawa sprawa może są z bakteriami, których normalnie dodaje się do szamba...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 25.04.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Ja to chyba bym się bał takie zamontować - dzisiaj montuję a w nocy samo z siebie się spaliło... Poważnie - pierwszy raz o czymś takim słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 25.04.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 W mojej okolicy jest bardzo popularne takie szambo Budowa polega na budowie trzech szamb z kręgów na głębokość od 2,5m do 3m do pierwszego podłączasz kanalizacje z wszystkimi syfami,łączysz go z drugim syfonem przez który przelatują z pierwszego do drugiego wstępnie oczyszczone ścieki tzn.ścieki bez większych ciał stałych trzecie łączysz z drugim takim samym syfonem. Do trzeciego wlatują ścieki powiedzmy oczyszczone do takiego stopnia że można odpływ podłączyć do kanalizacji deszczowej zupełnie legalnie za pozwoleniem Gminy. Pierwsze od czasu do czasu musisz wypompować porządna szambiarką średnio raz na 5 lat ,u rodziców jest już takie szambo z 7 lat i nic sie nie dzieje. Nie wiem kto to nazwał samospalające u mnie na zezwoleniu pisze trzy komorowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.04.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 oczyszczone do takiego stopnia że można odpływ podłączyć do kanalizacji deszczowej zupełnie legalnie za pozwoleniem Gminy. Tiaaaa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.04.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 no tak deszcz zwykły czy złoty nie robi różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.04.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 A jaka woda w rzekach potem jest fajna! Nic tylko się pluskać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 26.04.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Do trzeciego wlatują ścieki powiedzmy oczyszczone do takiego stopnia że można odpływ podłączyć do kanalizacji deszczowej zupełnie legalnie za pozwoleniem Gminy. a jakby dodać 4 i 5 komorę to ścieki pewnie by się dematerializowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 26.04.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Przy 6 komorach - w ostatniej coca cola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 26.04.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 A przy siedmiu to pewnie już nic w ostatniej nie będzie - bo przecież są one szczelne a po drodze i tak się wszystko samospali. Jakoś nie mogę uwierzyć w to rozwiązanie - gmina pozwala na to w majestacie prawa? Czyli wszyscy którzy inwestują ciężką kasę w oczyszczalnie przydomowe są ofiarami marketingu i mody na POŚ ? Proszę o namiary na tą gminę - chętnie dowiem się o prawne podstawy takich pozwoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 26.04.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Nie tylko pozwalają a nawet robią projekt na takie szambo, sam mam taki projekt dołączony do projektu domu , wszystko było w Starostwie i ładnie to zatwierdzili Starostwo Wodzisław Śląski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 26.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Zanim zaczęto sprzedawać szamba plastikowe, budowalo się np. takie3- komorowe, o podobnych wspomniał Kris2222. Piszą w tej książce, że po biologicznym, jak najbardziejnaturalnym oczyszczeniu ścieków (fermentacji przez kilka dni) ściekipłynne mogą być odprowadzone np. do rowów melioracyjnych, a gęstyosad pozostawiony do wyschnięcia na poletkach może być wykorzystanyrolniczo.http://img265.imageshack.us/img265/9717/tricubuq4.png M.Sikorski; J.Simoni: Urządzenia i instalacje kanalizacyjne w nowoczesnejzagrodzie. PWRiL Warszawa 1986. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 27.04.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Hmm... w moim domu rodzinnym z lat 50-tych było coś takiego jak jeszcze nie było kanalizacji... Z tego co wiem, to kiedyś to było legalne i dopuszczalne, ale teraz już nie jest... Ale z drugiej strony: jeśliby dołożyć na końcu tych trzech kręgów drenaż rozsączający, to mielibyśmy POŚ, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 27.04.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 dokładnie tak - z drenażem będzie to POŚ. Tylko, że podana objętość to 30-40 m! to chyba dużo ponad przeciętną. Wracając do sedna sprawy - nadal nie mogę zrozumieć jak coś takiego po wstępnym oczyszczeniu można w majestacie prawa spuścić do rowu?!? Po prostu w głowie mi się to nie mieści i uwierzyć nijak w to nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.04.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Dokładniejsze oczyszczanie ( unieszkodliwienie ) ścieków można zrobić w oczyszczalni biologicznej, te poprzednie zbiorniki to tylko oczyszczaniewstępne. Przy metodzie biologicznej ścieki muszę przebywać w zbiornikuokoło 10 dni. w tym czasie następuje całkowita fermentacja osadówi zanik ich szkodliwości, znika też przykry zapach, osad przyjmujejednolitą, ciemną barwę. Budowa takich zbiorników jest podobna,jak przedstawione wcześniej rozwiazanie, dłuższy jest tylko czasprzetrzymywania ścieków- wspomniane 10 dni. Minimalna pojemnośćosadnika to 4 m3, przy 4 domownikach. Wspomniane odprowadzanie do rowów melioracyjnych to dalszeoczyszczanie, główni przez kontakt ścieków z tlenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 28.04.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 artureski mi też sie to w głowie nie mieści ale z tego powodu nie będę płakał mam projekt na coś takiego i to zatwierdzony przez starostwo Sęk w tym że koszt takiego szamba jest porównywalny z kosztem POŚ a roboty o wiele więcej ,same wykopy pod zbiorniki zajmują miejsca co trzy gotowe z POŚ wiec nie warto pakować się w te same koszty za różne standardy ,przynajmniej estetyczne .Lepiej jedno wieko z POS niż trzy pokrywy betonowe fi120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.04.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 jeśli ma same wady to po co będziesz je robił (tak przypuszczam, skoro na nie zrobiłeś projekt), zrób lepiej POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 29.04.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Nie ja na niego projektu nie robiłem , projekt był dołączony do projektu domu ,projektant sam go dołączył , jak na niego zajrzysz to widać że go już X razy powielał do innych projektów.Jest to jeden warunek by otrzymać pozwolenie na budowę, zapewnienie odprowadzania ścieków , czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.04.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 ok, ale jak masz to w projekcie to chyba musisz robić zgodnie z projektem (no chyba ze taka gmina że jednak nie musisz ) albo zmieniac teraz sposób odprowadzenia ścieków w nowym projekcie jeżeli chcesz robić coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 02.05.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Mimo wszystko w głowie mi się to nie mieści jak to możliwe... z racji długiego łikendu szukać mi się przepisów nie chce, w necie grzebać również... Ponadto: "odprowadzanie do rowów melioracyjnych to dalsze oczyszczanie, główni przez kontakt ścieków z tlenem" ?!? Może ktoś bardziej zorientowany wypowie się przepisowo? Ja swoją POŚ zgłosiłem w starostwie, a koszty takich zbiorników? Sam mam 3 osadniki betonowe, więc wiem co to znaczy 3 pokrywy fi 100, tylko że ja mam 60 arów... Cytowany opis i schemat ma ponad 20 lat - pochodzi więc z czasów kiedy szamba (nawet bez dna) uchodziły za szczyt techniki sanitarnej i ochrony środowiska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts