Śliwiok 24.04.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Rok temu w mojej trawie pojawiły się dziwne otwory o średnicy około 1,5 cm. Było ich kilka. Trochę to zbagatelizowałem. Ten rok pokazał, że zrobiłem wielki błąd. Nie dość, że norek (okolo 50 szt )przybyło to jeszcze na dodatek ich średnica wzrosła do około 3 cm. Trawa w okolicach tych norek jest zniszczona tak okolo 20 cm 2. Przyczaiłem się któregoś dnia i zobaczyłem coś podobnego do świerszcza ( taki czarny szybkobiegacz ). Jak pozbyć się tego nieproszonego gościa ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.04.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 O kurcze to chyba lędżwiony albo erwuszki Serio troszku dokładniej opisz tego owada. Jak czarne wydłyżone w miarę szybko się porusza to może być jakich sprężykowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 24.04.2007 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Wciorniastku,Jak pisałem wcześniej - jest czarny i szybko się porusza.Ma około 2-3 cm długości, raczej krępej budowy ciała, wydaje dźwięk trąc skrzydłami lub czymś co je przypomina. Dźwięk to takie charakterystyczne cykanie, które się słyszy w majowy wieczór.Tyle z obserwacji tegoż. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 24.04.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 turkuć podjadek polecam strone http://tytusdezoo.republika.pl/xhtml/turkuc/turkuc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 24.04.2007 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 turkuć powiadasz Myślałem, że to właśnie on. Ze zdjęcia świerszcza polnego znalezionego w necie wynika, że ten mój jest bardzo podobny. Sprawdzę jeszcze tego turkucia. Wolałbym jednak żeby był to świerszcz bo z turkuciami to podobno problem jest... Czy turkuć jest podobny do świerszcza polnego ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 24.04.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 tak nieco podobny zwalczanie http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fturkuc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.04.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 turkuć podjadek Tak wygląda na turkucia. Jest to niewątpliwie szkodnik i wcale nie tak łatwy do wytępienia. Matoda ekologiczna zaprosić kreta , podobne skutkuje kopanie dołków w które się wrzuca obornik. Przyciąga je ciepełko i wyjmusie się turkucie z obornikiem, równeiż butelki plastikowe na prętach metalowych podobno skuteczne. Czy to prawda hmmm Preparaty chemiczne to Basudin, Diazinon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 24.04.2007 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 tak nieco podobny zwalczanie http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fturkuc.html Tylko nieco. Z przedstawionych prze Ciebie zdjęć wynika, że Ten Mój to nie turkuć a właśnie świerszcz. Z drugiej jednak strony przy turkuciu piszą o norkach , a przy świerszczu nie. Kurna, chyba zapoluję i zrobię zdjęcie temu turkuciu lub świerszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.04.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Stawiam na turkucia. W Pozku i okolicach jest ich cała plaga. Upolujesz go łatwo podlej mu trochę norki wodą poskud zacznie uciekać. Ostatnio widzałam okaz nawet 5 cm. A i turkucie są z bardziej ciemnobrązowe niż czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 24.04.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Tylko nieco.... Jego przednie odnóża są charakterystyczne, przypominają łapki kreta. Nogi świerszcza znacznie się różnią (nieco) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 24.04.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Czy turkuć jest podobny do świerszcza polnego ? Pozdrawiam, Turkuć jest podobny do krzyżówki obcego z predatorem mniej wiecej. Przednie odnóza, te od kopania, ma jak krab ( tele ze nimi nie klapie. Z tego co napisaleś jak wyglada i jakie szkody czyni pasowałoby jak ulał. U mnie jak wiem gdzie jest norka to wlewam wode i zwykle mobilizuje go to do biegu po powierzchni . zazwyczaj ja jestem szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 24.04.2007 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 I ja wodę wlewam. Tylko, że on nie wyłazi. Leję pod ciśnieniem 3 bar . ( tę wodę... znaczy się ) Spróbuję z konewki. Jak go złapię dam znać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.04.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 I ja wodę wlewam. Tylko, że on nie wyłazi. Leję pod ciśnieniem 3 bar . ( tę wodę... znaczy się ) To jak ma wyjść pod prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.04.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 I ja wodę wlewam. Tylko, że on nie wyłazi. Leję pod ciśnieniem 3 bar . ( tę wodę... znaczy się ) To jak ma wyjść pod prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 30.04.2007 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 I ja wodę wlewam. Tylko, że on nie wyłazi. Leję pod ciśnieniem 3 bar . ( tę wodę... znaczy się ) To jak ma wyjść pod prąd? On nie ma wyjść tylko zostać zgładzony tym ciśnieniem. BTW. W sobotę złapałem dwa okazy ! Metodą na kosiarkę Wyssało je z tych norek. Teraz jestem pewien, że są to świerszcze polne a nie turkucie. Nie zmienia to faktu, że muszę się ich pozbyć. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.04.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Teraz jestem pewien, że są to świerszcze polne a nie turkucie. Nie zmienia to faktu, że muszę się ich pozbyć. Szkoda. Prawdę mówiąc nie widziałam, żeby świerszcze dewastowały trawnik, a jest ich u mnie mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts