Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA BLACHOTRAPEZ - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, zdjęcia

obudowieniewiemnic

Który wam się bardziej podoba???  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wam się bardziej podoba???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zastanawialem sie nad wyborem ich blach, ceny niezle, a jakosc? Zapewniano mnie, ze korzystaja z blach niemieckich i polskich (Florian) - jesli tak jest, to chyba jest to dobra jakosc. Jesli odpowiadaja ci przetloczenia, mysle, ze mozesz kupic ich blachy. Porownaj jeszcze kosztorys z innymi firmami. Ja kupilem blache z firmy Finco-Stal, blachodachowka tloczona z blach Rautaruukki. Ale nie dajmy sie zwariowac mitowi blach skandynawskich - nasze wcale nie musza byc od nich gorsze. Najwazniejsze, czy blacha dobrze sie sklada na dachu.

Częściowo odpowiedziałeś sobie sam. Chyba ?

Nie twierdzę że nasze są gorsze ale niestety przekonanie się otym jest po prostu kosztowne. Może warto wybrać jednak jednego z liderów rynku np.Budmat .Posiada pięć tłoczni na terenie kraju. Świadczy to o wielkości sprzedaży i zapotrzebowaniu na ich wyroby.

wlasnie jestem w trakcie krycia dachu blaccodachowka. bardzo dlugo zastanawialismy sie jaka wybrac i padlo na blache niemiecka z blachotrapezu nowe tloczenie DIAMENT. Tloczenie wyszlo w tym roku. jak na razie jestem bardzo zadowolona przede wszystkim nie widac wogole laczen a to dlatego ze tloczenie jest bardzo glebokie i do zludzenia przypomina dachowke. dach mam kopertowy i w ksztalcie litery L wiec jest skomplikowany i dachowka jednak wyszlaby duzo drozej (mimo odpadow blachy) sporo gasiorow lacznikow itp co w dachowce jest jednak najdrozsze. zaznacze jeszcze ze zastrzeglam sobie zeby blacha przyszla z RABKI (tlocza jeszcze w Warszawie) tam maja nowe matryce i blacha super sie sklada

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

• 2 years później...

witam

czy ktos może sie podzielić doświadczeniami na temat blachodachówką z Blachotrapezu?

zastanawiam sie na zakupem takowej w brązowym macie,

jaki model polecilibyście?

wiem ze z Rukki była by lepsza ale trzeba doplacic 10zł/m2

blachotrapez mat- 29zl/m2

rukki mat - 37zł/m2

rukki pural mat - 38zł/m2

odrazu napisze ze dachowka nie wchodzi w grę ponieważ bedzie to wymiana blachy na starym domu - dach prosty dwuspadowy, tylko 5 okien i 2 kominy

z gory dziekuje za pomoc

pzdr

Robert

ja właśnie w zeszłym tyg zakupiłam tą blachodachówkę....a kierowałam się poleceniem dekarza, że dobra i tania. Gwarancja na 15 lat, a cenę wynegocjowałam 26,50 brutto za mat. Model kingas a z koleji polecił mi go pan w sklepie, bo najmniej załamań to i najmniej problemów. Blacha leży na razie w depozycie więc nic więcej nie mogę powiedzieć na temat jej obróbki czy dalszej eksploatacji :) ,

pozdr

Ja mam tą blachodachówkę od października 2004 r. Z tego co się orientowałam to producent jej ma nowe maszyny do wytłaczania - co jest bardzo istotne. Ogólnie wszystko jak na razie jest dobrze, choć zdaniem dekarzy była dość wiotka i cieńsza (taka partia mi się trafiła) ale dekarze ogólnie chwalili blachodachówki tej firmy.

• 8 months później...

Zamierzam kupić blachodachówkę firmy Blachotrapez na bazie stali z niemieckiej firmy ThyssenKrupp.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie, szczególnie od posiadaczy dachów z tejże blachy.

Proszę tylko by ten wątek nie stał się dyskusją na temat co lepsze: blachodachówka czy dachówka. Bo jak zauważyłem googlując tak takie wątki się zazwyczaj kończyły :)

W poniedziałek zamawiałem blachodachówkę na swój dach i też brałem pod uwagę Blachotrapez ale do czasu jak zobaczyłem jak wygląda ich karta gwarancyjna (wzór chyba jest na stronie producenta). Odpuściłem. Będę miał Ruukki Pural z 15 letnią gwarancją na powłokę zewnętrzną, nie wspominając o perforacji itp. Jak dach jest z tych mniejszych to różnica cenowa nie jest aż tak wielka.

Pozdr. Tomek.

• 3 weeks później...

Postanowiłem zrobić małą ankietę bo nie jestem zdecydowany :-(

Powiedzcie mi drodzy forumowicze co sądzicie o tych blaszkach :)

Kolor oczywiście ZIELONY MAT

A moduły to:

Joker 1

http://img225.imageshack.us/img225/5153/jokerea5.jpg

Kingas 2

http://img528.imageshack.us/img528/2417/kingas35wv2.jpg

Czy ktoś pokrył dach tą blacho dachówką ???

Proszę o opinie, czas nagli a ja nie jestem zdecydowany :(