Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA BLACHOTRAPEZ - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, zdjęcia

obudowieniewiemnic

Który wam się bardziej podoba???  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wam się bardziej podoba???

Recommended Posts

Kingas 2 właśnie mi bardziej chodzi po głowie ale jest coś co mnie drażni :-/ mianowicie chodzi o te fale jak na morzu :-( nie jest tak bardzo drażniące ale ...

Atomic a możesz pokazać zdjęcia od frontu blachówki ? bo za bardzo nie widać kształtu :oops:

Co do koloru to właśnie dlatego się decydujemy na zielony bo jak jechaliśmy samochodem to widziałem z żoną taki domek w tej kolorystyce ;-D elewacja była tak jakby kremowa ;-) Poza tym wszędzie się budują domu "czerwone dachy, żółtawe domy"

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Pytanie, kto ma pokryty dom blachodachowka. z blachotrapezu z Rabki w powloce matowej. Czy po kilku latach zbiera sie mech, zielen, czy nie rdzewieje, jak zachowuje sie powloka lakiernicza, czy nie zmienia koloru ? Mam wlasnie zamiar pokryc ta blachodachowka domek, i takie informacje byly by mile widziane. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

Witam wszystkich jako nowy forumowicz i prosze o pomoc w podejściu do tematu. Forum przeglądałem często bo w zeszłym roku budowa domu, w tym budowa hali ale do tej pory jakoś nie miałem solidnego powodu do rejestracji :))

Zakupiłem blachę trapezową w blachotrapezie i w środkowej części ma wyraźnie inny odcień, wizualnie szpeci jak cholera, dach pasiasty wyszedł. druga sprawa to w ciemniejszej cześci blachy na przegięciach widać wyraźnie zdartą powłokę alucynku na całej długości, szerokość "przetaracia" to ok 4-5mm.

Wydaje mi się że nie jestem zbytnio upierdliwy, złożyłem pisemne zapytanie o to co to jest, był ekspert z firmy, nie potrafił odpowiedzieć skąd to jest, zdeklarował że zaproponuje mi ok 5-10% upustu ze względu na defekt wizualny oraz że podtrzymają warunki gwarancyjne. Po czym na piśmie stwierdza że wszystko w normie, na pytanie czy będzie miał coś przeciw bym zamieścił zdjęcia towaru oraz sposobu rozpatrzenia reklamacji straszy prawnikiem.

Nie potrafię tu dodawać zdjęć, jest moduł to zarządzania załącznikami ale coś nie idzie mi to więc prosiłbym adminów strony o nielinczowanie mnie ;)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1844793.html

Z jednej strony niech to będzie jakieś ostrzeżenie przed tą firmą a z drugiej prosiłbym o opinię co z tą blachą nie tak oraz co z tym dalej robić

Blachotrapez sam w sobie nie jest piękny. A przed montażem nie było tego widać? Za jakość materiału odpowiada sprzedawca. Odmowę reklamacji musi uzasadnić. Dalej pozostaje skierowanie sprawy do sądu. Pozdrawiam.

Było widać, natychmiast tel do sprzedawcy ale raz uzyskałem zapewnienie że na trwałość nie będzie to miało wpływu a dwa że to później się załatwi, że zaraz kogoś przyślą na miejsce na oględziny. Oględziny dopiero po pisemnej reklamacji ale i tu nie marudziłbym a przystał na utrzymanie gwarancji co do trwałości i zaproponowane przez nich słownie 5-10% rabatu za wady estetyczne.

I pal licho nawet te 5-10%, mocno nie spodobała mi się postawa ze straszeniem mnie ich prawnikiem jesli wkleję na net zdjęcia dostarczonego przez nich towaru jako pełnowartościowego.

końcówka odpowiedzi na reklamację

"Wobec powyższego stwierdzone różnice w wyglądzie blachy są jedynie wadami estetycznymi i dlatego w przypadku blachy alucynk nie kwalifikują się do udzielenia z tego tytułu rabatu. Huta jako producent blachy stoi na stanowisku, że pozostałe właściwości tej blachy jako wiodące są w pełni zachowane"

Nie jestem specjalistą od alucynku, z trudem może dąłbym sobie wmówić te mocne przebarwienia ale te przerysowania na zagięciach już nie bardzo. Tu o ile znajdę kogos z wiedzą to prosiłbym o radę jak postępowac dalej i czy warto.

edit

piszą też

"Po dokonaniu badania próbki przedmiotowej blachy nie stwierdza się jakichkolwiek uszkodzeń powłoki alucynku".

No jak to na zgięciach nie jest uszkodzona powłoka alucynku to za bardzo nie wiem co to jest. Jeśli coś by to wniosło mogę podkleić skan odpowiedzi na reklamację.

Edytowane przez krzysiozboj

Było widać, natychmiast tel do sprzedawcy ale raz uzyskałem zapewnienie że na trwałość nie będzie to miało wpływu a dwa że to później się załatwi, że zaraz kogoś przyślą na miejsce na oględziny. Oględziny dopiero po pisemnej reklamacji ale i tu nie marudziłbym a przystał na utrzymanie gwarancji co do trwałości i zaproponowane przez nich słownie 5-10% rabatu za wady estetyczne.

I pal licho nawet te 5-10%, mocno nie spodobała mi się postawa ze straszeniem mnie ich prawnikiem jesli wkleję na net zdjęcia dostarczonego przez nich towaru jako pełnowartościowego.

końcówka odpowiedzi na reklamację

"Wobec powyższego stwierdzone różnice w wyglądzie blachy są jedynie wadami estetycznymi i dlatego w przypadku blachy alucynk nie kwalifikują się do udzielenia z tego tytułu rabatu. Huta jako producent blachy stoi na stanowisku, że pozostałe właściwości tej blachy jako wiodące są w pełni zachowane"

Nie jestem specjalistą od alucynku, z trudem może dąłbym sobie wmówić te mocne przebarwienia ale te przerysowania na zagięciach już nie bardzo. Tu o ile znajdę kogos z wiedzą to prosiłbym o radę jak postępowac dalej i czy warto.

edit

piszą też

"Po dokonaniu badania próbki przedmiotowej blachy nie stwierdza się jakichkolwiek uszkodzeń powłoki alucynku".

No jak to na zgięciach nie jest uszkodzona powłoka alucynku to za bardzo nie wiem co to jest. Jeśli coś by to wniosło mogę podkleić skan odpowiedzi na reklamację.

Witam.Obejrzałem Twoje foto z blachą,rzeczywiście wygląda to fatalnie i...jakoś mam wrażenie,że TO chyba nie alucynk,tylko zwykły ocynk.Alucynk,jest powłoką JEDNORODNĄ! w barwie i połysku.Co więcej,efekt pozostaje na wiele lat(srebrzysto metaliczny pobłysk,nie śniedzieje przez długi okres).Moja rada...porównać produkt w innej hurtowni,no i pozostaje sąd.Mam pytanie...na ile lat udzielono gwarancji i czy w ogóle ,udzielono.W Skandynawii,gdzie od wielu lat kładę dachy,jest to obligatoryjnie 15LAT!,tyle samo co na blachy powlekane powłoką PLX.::yes:

25 lat gwarancji, zależało mi na trwałości a alucynk ponoć najtrwalszy. To alucynk, ocynk ma podobny "kwiat", "kafelkowatowość" ale inny odcień. Tylko co z 25 letniej gwarancji jeśli po kilku tygodniach zaczyna się straszenie klienta prawnikiem w przypadku jakichś roszczeń :/

edit

przyznaję chyba rację aslom1, boczne ściany to zupełnie inna faktura powierzchni, dach to alucynk T60 gr 0.7, boczne ściany T18 gr 0.5, tylko kolor/odcień podobny, na T18 nie ma tych kafelków na zewnętrznej stronie, wewnętrzna część ma kafelki jedna i druga ale chyba nieco inne niż te na zdjęciach, coć pomiędzy T18 (brak kafelków) a T60

Edytowane przez krzysiozboj

krzysiozboj w poniedziałek mogę Cię skontaktować z moim znajomym, który zajmuje się produkcją i sprzedażą blach trapezowych we Wrocławiu przy ul. Obornickiej. Może będzie umiał Ci pomóc merytorycznie. Jakość blachy trapezowej jaką kładłem ostatnio była rewelacyjna.

Przebarwienia mogą wynikać z długiego okresu przechowywania w niewłaściwych warunkach.

• 1 year później...
Nie kupujcie przypadkiem blachy na podbitki firmy blachotrapez. Nie zgadzają się trapezy na łączeniach arkuszy co widać przy małym kącie patrzenia na nią. Jestem w trakcie reklamacji. Jak nie uwzględnią to jestem przygotowany na fajniejsze środki dające satysfakcję z odstraszenia klientów.

• 1 year później...
Ja jestem w trakcie wojny papierowej z Blachotrapezem w związku ze złożoną przeze mnie reklamacją na ich produkt czyli blachodachówkę powlekaną. Blachodachówkę zakładała nam firma dekarska w kwietniu 2008 r stan pokrycia na lipiec 2013 woła o pomstę :( . Na 90% dachu na przetłoczeniach farba czy jak mówią inni powleczenie rozwarstwia się czernieje za rok bedą dziury w blasze:(. Blachotrapez usilnie odmawia przyjęcia reklamacji mimo że ten produkt sygnowali 15- letnią gwarancją....... Na chwilę obecną starałam się załatwić sprawę polubownie jednak po dzisiejszej ich odpowiedzi wiem że swoich praw będę musiała dochodzić w sądzie:(....... wszystkich zastanawiających się nad zakupem jakiegokolwiek produktu w Blachotrapezie ostrzegam przed tą firmą i ich produktami...... Jutro zamieszczę zdjęcia jak wygląda mój dach po 5 latach:((

Witam.

Czy przeglądałeś gwarancję Blachotrapezu??!!

Posiedziałam nad nią chwilkę wczesną wiosną i długo tego nie zapomnę.... Jak można coś takiego wciskać klientom, którzy uczciwie płacą za zamówiony materiał...

W Polsce gwarancja nie jest obligatoryjna, producent nie musi jej oferować; obowiązkowa jest dwuletnia-ale sprzedawcy...

Ja jestem w trakcie wojny papierowej z Blachotrapezem w związku ze złożoną przeze mnie reklamacją na ich produkt czyli blachodachówkę powlekaną. Blachodachówkę zakładała nam firma dekarska w kwietniu 2008 r stan pokrycia na lipiec 2013 woła o pomstę :( . Na 90% dachu na przetłoczeniach farba czy jak mówią inni powleczenie rozwarstwia się czernieje za rok bedą dziury w blasze:(. Blachotrapez usilnie odmawia przyjęcia reklamacji mimo że ten produkt sygnowali 15- letnią gwarancją....... Na chwilę obecną starałam się załatwić sprawę polubownie jednak po dzisiejszej ich odpowiedzi wiem że swoich praw będę musiała dochodzić w sądzie:(....... wszystkich zastanawiających się nad zakupem jakiegokolwiek produktu w Blachotrapezie ostrzegam przed tą firmą i ich produktami...... Jutro zamieszczę zdjęcia jak wygląda mój dach po 5 latach:((