Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA BLACHOTRAPEZ - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, zdjęcia

obudowieniewiemnic

Który wam się bardziej podoba???  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wam się bardziej podoba???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nigdy tak nie uważałem, natomiast zawsze piszę to co myślę. Nie jestem entuzjastą blachodachówki a przytoczone zdjęcia dobitnie to potwierdzają. Zaistniałe zjawisko jest wadą estetyczną niezmiernie istotną dla inwestora ale pewnie błahą dla producenta. Pokrycie nadal spełnia swoją podstawową funkcję jaką jest ochrona budynku przed opadami atmosferycznymi. Należy dokładnie przeanalizować zapisy gwarancji bo dochodzenie roszczeń może okazać się bardzo trudne albo wręcz bezpodstawne. Życzę powodzenia. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Przy wyborze blachodachówki kierujcie się kilkoma szczegółami:

1. Jak najniższe przetłoczenie (im wyższy profil tym blacha jest bardziej naciągnięta) i j.eżeli ktoś zapewnia was że na przetłoczeniu nma taką samą grubość to idźcie poszukać gdzie indziej

2. Grubość minimum 0,5 mm deklarowana ( według normy może być = - 8 lub 12 % nie pamiętam już dokładnie) te z deklarowaną grubością 0,47 mogą być jeszcze cieńsze i często podczas kładzenia jej odgniatają się.

3. Ilość ocynku optymalna 275 g/m2 (w sprzedaży widziałem takie po 180 - 200 po paru latach gniją)

4. Gatunek stali optymalny S250 do 280 GD i o tym niewielu sprzedawców potrafi coś powiedzieć a chodzi mianowicie tu o to żeby jak najoptymalniej wybrać parametry "elastyczności" tak żeby blacha podczas tłoczenia jak najmniej się rozciągała ale też tak żeby podczas wciągania na dach arkuszy powyżej 6 metrów nie powyciągały się one pod wpływem własnego ciężaru, Pytajcie o te parametry bo firma która handluje taką blachą je zna ale często ich nie ujawnia bo wie że blacha jest za sztywna lub za bardzo elastyczna, a zapewnienia że to jet najlepsza blacha włóżcie między bajki.

5. Gwarancja z reguły normalne blachy mają 10 lat (gwarancja huty) a te z 15 20 letną to wielka ściema. Ponieważ dają 10 od producenta a potem np. dach jest amortyzowany i z pierwotnej kwoty zostaje np. 20% wartości i od tego "wyleci dziura na 1m" i z tego zwracają wam tą kasę UWAGA NA TO!!! blacha z 30 letnią gwarancją lub dłuższą kosztuje w granicach 40-50 pln za metr CZY WARTO WYDAĆ TYLE KASY? ZA TAKĄ KASĘ MAMY POŻĄDNĄ DACHÓWKĘ!!!

6. Szwedzka blacha UWAGA mój kolega wozi szwedzką blachę z Czech do Szwecji po czy wraca z Szwedzkimi papierami i tak niektóre firmy sprzedają Szwedzką blachę.

7. Japońska blacha ma z tyłu azjatyckie szlaczki stąd pomysł sprzedawców że to najlepsza japońska blacha za 25 pln m2 - produkt chińskich hut.

8. Cena blachy przeważnie w okolicach 24-25 pln/m2 niektórzy mają o wiele gorszą jakościowo o 1 do 2 pln na metrze taniej. Pomyślcie średni dach150 m2 w okolicach 150 do 300 pln taniej opłaca się?

Edytowane przez heniu1980