Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gazobeton prosto z produkcji - jakie komplikacje

I.W.

Recommended Posts

Witam wszystkich

Czym grozi wymurowanie ściany z betonu komórkowego który ma 3 dni (data produkcji na metce to 21 04)

Pytanie właściwie retoryczne bo ściana się buduje ale jestem ciekaw czy są jakieś przeciwwskazania. A jak go zamawiałem w grudniu to mówili że będzie czekał... Myślałem -fajnie będzie wysezonowany a jak dziś przyjechał to jeszcze para z niego leciała. BTW - w grudniu magazyn był cały zawalony a teraz jakieś pojedyncze palety :roll: Chyba prawda, że nie nadążają z produkcją

Wszystko zalezy od temperatur i przebiegu skurczu, cięzko stwierdzić. Majstry muszą dużo chlapać wody na ścianę :wink:. Częściowo (misjcowo) mogą się odspoić.

Ale on właściwie jest mokry-palety były w folii ito co parowało skropliło się pod nią tak że wyraźnie czuć wilgoć. Chyba że chlapać go po wymurowaniu (właściwie wyklejeniu bo jest na klej)?

Ja też dostałam jeszcze ciepły gazobeton. No ale lezy sobie już z miesiąc i jeszcze kilka tygodni poleży. Siostrze przywieźli mokre bloczki fundamentowe prosto z produkcji. Wiele z nich popękało przy rozładunku. :(

Czytałam o sezonowaniu styropianu. Kurcze chyba go muszę juz kupić bo pewnei znów z taśmy produkcyjnej będzie. A tak do jesieni trochę się pokurczy :( :o

Obłęd....

a ile musi trwać "sezonowanie" gazobetonu, by nie było takich komplikacji?

ps. mi też przywieźli jeszcze ciepły towar. parował 2 dni :o

Nie wiem może tyle co dojrzewanie betonu -28 dni ??? Wytrzymałość pewnie jest wystarczająca do postawienia ścian (zanim będzie strop i dach to "dojdzie")i tu się nie martwię, ale chodzi o ten skurcz. Pewnie przesadzam i jak zwykle to nie ma większego znaczenia

Ten mój nie był ciepły miał temperaturę nie wyczuwalną ręką (i twarzą) :wink: a mimo to parował. Za godzinę po ściągnięciu folii z palet parowanie ustało.