Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LAN w ścianie czy jest sens

woody

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
NIC - ja stawiam na sieć bezprzewodową ;) odpowiednio zabezpieczoną oczywiście. Zastanawiam się tylko nad rozstawieniem głośników do systemu 5.1 - może pociągnę je w peszlach pod podłogą i zrobię wyjścia tam, gdzie miałyby docelowo stać - choć i tu nie jestem do końca przekonany. Zawsze (bezpieczniej) można jest je schować w listwach przyściennych ;)

Jak jest możliwość, to kable pociągnąłbym. Zawsze przecież można z nich później nie korzystać, a koszt nie jest dramatyczny. Rozwiązaniom radiowym ciągle jeszcze dużo brakuje do połączeń stałych - pomimo kilku niewątpliwych zalet. Osobiście radio traktuję jako uzupełnienie sieci przewodowych, a nie zamiennik.

Niby radio - ale:

1. Wcale nie oznacza to, że będzie Ci śmigało full-speed po całym domku

2. Ciągnięcie przez radio np. filmiku z kompa na komp trwa nieco długawo (1Gbps by się przydało - co jest już praktycznie standardem w sieciach "przewodowych", a po radiu jeszcze pewnie długo nie będzie)

3. Jednak mniej bezpiecznie - akurat siedzę w tym zawodowo: generalnie nie da się zabezpieczyć sieci radiowej bez dodatkowych urządzeń (np. serwer autoryzacji na linuksie czy na domenie Windows), żeby nie dało się to łatwo złamać. (wszystkie wynalazki typu WPA2 można sobie w buty włożyć). Oczywiście ktoś musi chcieć to zrobić, ale to tak jakby chodzić na golasa na piętrze przy odsłoniętych oknach - głupio trochę, nie (z drzewa już będzie Cię widać ;) )?

4. Dość pospolite jest w domach zjawisko "czkawki" w sieci WiFi przy działającej mokrofalówce w kuchni ;) (myślę, że nie muszę tłumaczyć, dlaczego).

5. Złośliwy sąsiad buduje/kupuje nadajniczek 2.4GHz za 15PLN, stawia nośną i masz po sieci :) - wszystko stoi dęba.

6. Kabelki na odpowiednio wczesnym etapie budowy wiele nie kosztują, a zawsze mogą się przydać.

kabelki powinny (muszą) być, pamiętaj o tym by nie zginać ich za bardzo bo gigabit i więcej to jedynie w teorii będzie dostępny.

Jak będziesz dawał kable do anteny na dach dorzuć tam również skrętkę i kabelek aby nim puścić 230V :) - a nuż będzie ci lepiej skorzystać z netu radiowego niż z tepsy.

a radio 54Mbits radiowo ?... hmm, jak by to powiedzieć "a łyżka na to <>" ( nie mówię tu o specjalistycznych platformach, tylko o radyjku "dla domu"). Na pudełkui w reklamie to może i ładnie wygląda, ale w praktyce nieco mniej niż połowa, i to jedynie przy sytuacji komp <-> komp, jak masz więcej komputerów, to lepiej zapomnieć o bardzo szybkim połączeniu radiowym.

mieszkam również w domku jednorodzinnym, na etapie planowania nie pomyślelismy o lanie, ale uwazam że dobrze. Teraz mam tak:

w salonie obok tuby stoi sobie us robotics 9108, rozgłasza wi-fi po całym domu, oczywiście zabezpieczony tyle na ile pozwalał router. po kablu mam drukarkę sieciową w innym pokoju oraz komputer stacjonarny. dodatkowo po kablu ze stacjonarnego podłączone kino domowe co prawda 5,1 ale wystarcza w zupełności. kable puszczone w listwach przypodłogowych, nic nie widać.

kabelki w scianie jak najbardziej - koszt zaden - mozesz gniazdek po prostu nie zakładac (bo drogie) tylko w razie potrzeby. Takie kabelki przydają się potem (np ) do łaczenia różnych urządzeń które nie mają wbudowango WF i które jest cięzko wyposazyc w takie medium - niekoniecznie muszą byc wykorzystywane jako łacza Ethernetowe. U mnie kabelki w scianie łączą z kompem po RSie np centralkę alarmową, pompę ciepła, czy też po ethernecie tuner satelitarny z internetem (nie wspomne po co).

Ja chciałem po 2 ciągnąć do każdego pokoju ale zacząłem się zastanawiać czy jest sens. Na pewno kable pójdą na zewnątrz budynku do web-camer i od routera do pokoju z kompem biurowym. I tak pewnie będę wolał siedzieć w ogrodzie z laptopem, więc radiówka niezbędna.

Jak najbardziej ciągnąć kable. Wykorzystasz też do telefonu.

A radiówka to o d..ę rozbić. Kupisz jakieś kiepskie urządzenie za 100 zł i kłopoty murowane.

A to zasięgu nie ma albo słabiutki sygnał jakiś, a to urządzenie się zawiesi, a to sąsiad się podepnie itp.

A poza tym wypełniać sobie chałupę jakimiś falami radiowymi .... toż to na zdrowiu może się potem odbić.

A jak już musisz WiFi to ewentualnie jako dodatek - jakbyś chciał w ogrodzie z notebookiem posiedzieć i forum Muratora poprzeglądać :)

Jak najbardziej ciągnąć kable. Wykorzystasz też do telefonu.

A radiówka to o d..ę rozbić. Kupisz jakieś kiepskie urządzenie za 100 zł i kłopoty murowane.

A to zasięgu nie ma albo słabiutki sygnał jakiś, a to urządzenie się zawiesi, a to sąsiad się podepnie itp.

A poza tym wypełniać sobie chałupę jakimiś falami radiowymi .... toż to na zdrowiu może się potem odbić.

Dosyć błędne założenia, nikt nie pisał o sprzęcie za 100 pln tylko ogólnie o WiFi. Jakoś z problemami w promieniu 50m nawet w halach ze złomem się nie spotkałem, ale fakt, że urządzenia kosztowały 150 pln :wink:

A co do fal radiowych, teraz nie licząc swoich "fal" mam jeszcze ze 4 okoliczne ... niech mnie ktoś oświeci, kiedy spodziewać się raka :lol:

Żeby nie było, z ostatnim zdaniem się zgadzam i dokładnie tak będzie : kable + WiFi.

Kabelki do Lan oczywiście dawaj. Metr kosztuje w okolicy 1 zł. a jak będą Ci chcieli sprzedać za 6 zł w hurtowni elektrycznej to kup w sklepie komputerowym. Najlepiej dawaj po dwa kabelki do każdego pokoju. Taki kabel może Ci doprowadzić do pokoju LAN lub telefon lub jakikolwiek niskoprądowy sygnał co może Ci się przydać w późniejszym okresie.

A co do Audio to oczywiście dawaj w ściany peszle w które wciągniesz beztlenowe przewody audio. Założyłbym okablowanie w standardzie 7.1 bo pozwala to na zainstalowanie 5.1 a jak będzie wieksza kasa to nawet w 7.1

Dosyć błędne założenia, nikt nie pisał o sprzęcie za 100 pln tylko ogólnie o WiFi.

Zapewniam cię że człowiek, który ma blade pojęcie pójdzie do sklepu komputerowego i kupi urządzenie za 100 zł :)

Jakoś z problemami w promieniu 50m nawet w halach ze złomem się nie spotkałem, ale fakt, że urządzenia kosztowały 150 pln

Piszesz o hali - tam nie ma problemu - duża przestrzeń bez grubych przegród - pewnie że będzie hulało.

Mam natomiast pewne doświadczenia z domku jednorodzinnego i budynku fabrycznego z grubymi betonami. Mówiąc krótko WiFi nie zdało egzaminu. Nie pomogły wymiany urządzeń i instalacje innych anten (kierunkowych i dookólnych). Może jak nowe rozszerzenia do 802.11g staną się standardem będzie lepiej.

A co do fal radiowych, teraz nie licząc swoich "fal" mam jeszcze ze 4 okoliczne ... niech mnie ktoś oświeci, kiedy spodziewać się raka :lol:

W swoim wymarzonym domku wolałbym minimalizować wszelkie "szkodliwe" wpływy. Popatrz np na telefony komórkowe. Niby nic, a słyszałem już od wielu osób dużo gadających przez telefon o pewnym dyskomforcie, uczuciu napromieniowania, bólach głowy ...

A z raka się nie śmiej - straszna choroba. Życzę zdrowia.

Ale najważniejsze że zgadzamy się że: przede wszystkim LAN a WiFi ewentualnie jako dodatek i tak trzymać.

Sieć LAN zawsze będze miała przewagę nad wszelkimi połączeniami radiowymi. Jest poprostu stabilniejsza.

Dla laika można to porównać do lania wody do wiadra z węża mając włożony wąż do tego wiadra. A radiówka to takie celowanie z kilku metrów do tego samego wiadra. Zawsze tracimy ileś tam wody, podobnie jest z sygnałem.

Jednak nie zgodzę się, że radiówka jest złym rozwiązaniem. Szyfrowanie WPA2 jak ktoś tu twierdził wcale nie jest słabym rozwiązaniem. Osobiście takie mam u siebie na oddziale firmy. WPA2 szyfrowanie 64 lub 128 bitowe, jeszcze no nie zostało złamane. Ma kolegów po fachu i każdy z nich udawał greka - co ja robię przecież tak łatwo można się włamać. Moja odpowiedź była jedna - spróbuj. Nawet podaję ci nr IP tylko włam się :). Oczywiście kończyło się to porażką.

Piszecie, że trzeba przynajmniej 1 GB prędkość aby dobrze ciągnąć filmy dlatego zalecacie LAN. To też błędne myślenie. Kto z was ściągnął film w kilka sekund. Ilu z was osiąga transfery powyżej 512 Kb/s??

54 Mb/s transferu radiówki jest wystarczającym także do ciągnięcia filmów.

i mini tablicę do krosowania :lol:

Czy mozesz wrzucic zdjecie lub link jak wyglada taka mini tablica?

Pozdrawiam,

Maciek

Urżnięte 2/3 z czegoś podobnego do tego: http://www.comms-express.com/pd1084440579.htm

Potrzebowałem 12 gniazd, więc zostawiłem 16 z oryginalnych 24.

Uciąłem, zapiąłem kable z tyłu, przymocowałem do ściany wewnątrz wnęki z GK. Teraz jeszcze muszę wykombinować jakieś sensowne drzwiczki, żeby nie było widać "pająków" :)

Aha - jeszcze przetestować :lol:

i mini tablicę do krosowania :lol:

Czy mozesz wrzucic zdjecie lub link jak wyglada taka mini tablica?

Pozdrawiam,

Maciek

Urżnięte 2/3 z czegoś podobnego do tego: http://www.comms-express.com/pd1084440579.htm

Potrzebowałem 12 gniazd, więc zostawiłem 16 z oryginalnych 24.

Uciąłem, zapiąłem kable z tyłu, przymocowałem do ściany wewnątrz wnęki z GK. Teraz jeszcze muszę wykombinować jakieś sensowne drzwiczki, żeby nie było widać "pająków" :)

Aha - jeszcze przetestować :lol:

Zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest jaknajbardziej poprawne tyle ze stosunkowo drogie. Jeśli robi się sieć na małą ilość kabli (gniazdek) to można jeden i drugi koniec kabelka zakończyć gniazdkiem i potem łączyć pomiędzy gniazdkami a jakimś ruterkiem. schematy połączeń znajdziemcie w sieci.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest mała szafka typu RACK (naścienna) 19" o wysokości 4U zamontowana w garażu albo innym wybranym miejscu.

Do tego doprowadzamy zasilanie (ta sama faza co do gniazdek komputerowych), linie logiczne LAN i linie telefoniczną. W szafę wkładamy odpowiedni "pacz-panel" (niewiem jak to sie pisze), łącznicę telefoniczną, zasilacz z jakimś filtrem, ruterek dostępowy np Neostrady i odpowiedni rozszywamy kabelki. Wszystko ładnie i przedewszystkim na wieki wieków działające. Jeśłi mamy kabłówkę i internet z kabłówki to jeszcze doprowdzamy tam przewód antenowy.

Gdzieś widziałem szafkę (gołą) za jakieś 250zł.