Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY CO. DE DIETRICH GAZOWE SPRZEDAM,DORADZĘ,SERWIS

Recommended Posts

Witam,

Od dluzszego czasu borykam sie z pewnym problemem. Teraz wystepuje on duzo czesciej (codziennie rano mam zimno w domu :-? ) dlatego uprzejmie prosze o pomoc - ewentualnie wskazanie jakiegos dobrego serwisu, ktory nie wezmie za sam przyjazd do diagnozy miliona zlotych :)

Generalnie posiadam nascienny kociol gazowy De Dietrich CITY 1.24 z zamknieta komora spalania (zaplon elektroniczny) wraz z zasobnikiem (tez die dietrich, ale nie pamietam jaki -jak trzeba to sprawdze) + sterownik nascienny - urzadzenia wyprodukowane i instalowane w 2005r w domku jednorodzinnym. Rozprowadzenie wody jest oddzielne na kazdy z kaloryferów.

Raz na jakis czas (a ostatnio co rano) piec sygnalizuje alarm AL: PA = brak wody, cisnienie wskazuje na czerwono 0,5 Bar (normalne cisnienie to 1,5 Bar) i piec nie pracuje - ani nie podgrzewa wody w zasobniku, ani do kaloryferow. Po odkreceniu zaworu, dolaniu przez 3 sek wody, poziom cisnienia sie podnosi, piec sam sie uruchamia na sygnal ze sterownika pokojowego (ktory ciagle wskazuje koniecznosc wlaczenia/pracy pieca) ii pracuje poprawnie = grzeje.

Ok, powiecie "nieszczelnosc ukladu" - generalnie rury sa ukryte w scianach i pod podlogami - sprawdzilem wszystko co wystaje na zewnatrz-skrzynke rozdzielcza, podlaczenia kaloryferow, wszystkie nakretki, szukalem wilgoci - i nic. Wszystko wydaje sie w porzadku

Powiecie "zapowietrzony uklad" - odpowietrzylem kazdy kaloryfer z osobna, nie uszlo ani grama powietrza, od razu z odpowietrznikow po odkreceniu leciala woda. Odkrecilem takze zaworek w piecu (na gorze) i zgodnie z instrukcja wymusilem na piecu prace w obu trybach, jeden po drugim.

Inne objawy:

- woda ucieka w duzych ilosciach (w skali tygodnia) rurą z tyłu pieca (taka biala skierowana w dol) - lalo mi na podloge, wiec podczepilem baniaczek - jest juz 5l od poczatku tygodnia.

- jeden z odpowietrznikow w skrzynce rozdzielczej zawsze koroduje i sie szybko niszczy, zawsze sie z niego lala woda - byl wymieniany kilka razy, w koncu zostal zakrecony. Inne odpowietrzniki w skrzynce (w sumie sa 4) dzialaja bez problemu.

- piec w trybie grzania wody wskazuje wyzsze cisnienie (o 0,5-1 Bar) niz w trybie ogrzewania domu.

Nie wiem juz za bardzo na czym skupic swe poszukiwania.

Moze, drodzy Forumowicze, cos podpowiecie?

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam serdecznie,

jesli dobrze zrozumiałem z pana opisu,ma pan problem z naczyniem przeponowym które znajduje się w kotle,

-trzeba dopompować powietrza do naczynia,

jesli to nie pomoze to trzeba wymienić naczynie i przy okazji zawór bezpieczenstwa

w celu usuniecia usterki prosze o kontakt tel.602703584

dziekuje

witam ponownie

mogę przyjechać jutro tj.w sobotę przed południem,

dziękuje

Wciaz czekamy :-) na PW wysle Panu moj numer - prosze dac znac jakies pol godziny wczesniej.

Dodam jeszcze jeden objaw: piec w trybie pracy c.w.u wydaje co 5 sekund dziwne odglosy, sterownik pokazuje na przemian 0% (podczas tego szumu) i ~100% (przez pozostale 5sek) mocy kotla.

• 4 weeks później...
witam ponownie

mogę przyjechać jutro tj.w sobotę przed południem,

dziękuje

Dzien dobry

Po naprawie, przez kilka dni bylo ok (zakres 1-2 bar), nastepnie wskaznik cisnienia zaczal wskazywac (podczas pracy) bezustannie 2,5 bara (najwyzsze wskazanie). Po kilku dniach upuscilem troche wody z ukladu (sama zreszta tez sie upuscila zaworem z tylu pieca), znow waha sie w zakresie 1-2 bar. Plusem jest to, ze po naprawie nigdy cisnienie nie spadlo ponizej 1 bara :-)

Czy powyzsze wskazuje na koniecznosc wymiany naczynia? Dla mnie takie upuszczanie czasem wody nie jest problemem, pytanie tylko czy dla urzadzenia tez...

witam,

tak jak rozmawialiśmy wcześniej jeśli czynności które zostały wykonane celem

przywrócenia dobrego działania naczynia wzbiorczego nie dały odpowiedniego rezultatu,więc nie pozostaje nic innego tylko go wymienić ponieważ napewno nie będzie lepiej działać tylko gorzej,a już napewno trzeba to zrobić przed zimą

dziękuje

602703584

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

witam serdecznie

chałas jaki wchodzi z kotła podczas jego pracy według przesłanego filmu

jast skutkiem zakamienionego wymiennika kotła.

kocioł ma 1,5 roku wiec podlega gwarancji

cała procedura jest taka że trzeba go zdemontować i wysłać do fabryki

producenta i dopiero oni rozpatrzą całą sprawę czy uznają gwarancję czy nie

dziękuje i pozdrawiam

602703584

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

witam

posiadam kocioł mcr 24 z zasobnikiem 130 i potrzebuje do niego założyć sterowanie ,mam dwa obiegi grzejne jeden to grzejniki a drugi podłogówka bez zaworu trójdrożnego tyllko zawór termostatyczny z kapilarą co by pan polecił i oczywiście zamontował żeby to działało /regulator bezprzewodowy/i czujnik zew.

Poproszę o podpowiedź i wycenę kotła 2-funkcyjnego, ew. kotła 1-funkcyjnego z niedrogim zasobnikiem. Ważną sprawą jest również możliwość dołożenia do kotła niedrogiego regulatora pokojowego (okolice 500 zł), najlepiej bezprzewodowego. Gaz będzie płynny.

Dom 80m2, pustak 24 + styropian 12 cm, zapotrzebowanie maksymalne na CO oceniam na 10-12 kW, od im niższej mocy kociołek by startował, tym lepiej. Jeżeli chodzi o CWU to jest nas 3 osoby, w praktyce (w obecnym mieszkaniu) bardzo rzadko zdarza się równoczesne korzystanie z łazienki i z kuchni. Generalnie - jeden punkt poboru uruchomiony jednocześnie, największym pochłaniaczem będzie wanna, prysznic tylko w wannie, rzadko używany. Odległość pomiędzy kotłem a kuchnią to 4m, od kotła do baterii łazienkowych 6-7 m.

I na koniec cena - 2-f lub 1-f z zasobnikiem, do tego regulator powinna zmieścić się w okolicach 3000 - 3500. Da się złożyć taki zestaw, który nie będzie uciążliwy w użytkowaniu i w miarę ekonomiczny?

• 2 weeks później...

Witam

Mam spory problem z piecem badz jak kto woli podgrzewaczem.

Na wstepie dodam ze jestem zwykla prosta kobieta i nie mam zielonego pojecia o takich rzeczach

Mieszkam w domu od 2 lat i jak dotad nie bylo problemow z ogrzewaniem. Piec marki Remeha. Problem polega na tym ze po wlaczeniu ogrzewania na panelu sterowania nic sie nie dzieje tzn wczesniej gdy wszystko sprawnie dzialalo po nacisnieciu odp. opcji na malym monitorku pojawiala sie ikonka jakby laczenia mniej wiecej taka --> ' : ))))'

teraz mrugnie tylko sekunde i zaraz gasnie a ogrzewanie nie dziala.

jedynym sposobem jest wlaczenie malego przycisku na innym pudelku, panelu ktore znajduje sie zaraz obok pieca. migaja na nim diody. z tego co pamietam to wczesniej mrugala tylko jedna-zielona a teraz jest i czerwona.

moze mialby ktos doswiadczenie z podobna sytuacja. bardzo prosze o porade. dziekuje

Chetnie pomogę w doborze kotła marki DE DIETRICH gazowego czy też olejowego,do domu i mieszkania, mam dobre ceny tych urzadzeń,znam i współpracuje z firmą DE DIETRICH od 10 lat znam ich produkt bardzo dobrze od strony teoretycznej-technicznej-praktycznej, serwisu technicznego którym się zajmuje i automatyki

Serdecznie zapraszam do skorzystania z mojej wiedzy i umiejętności jakie,posiadam co do marki DE DIETRICH jak również w branży techniki grzewczej

DORADZTWO-MONTAŻ-URUCHOMIENIA-SERWIS-SPRZEDAŻ

GRODZISK MAZ.-WARSZAWA I OKOLICE

http://www.instaldomplus.pl

[email protected]

602703584

UWAGA OSZUST

Nie kupujcie od tego oszusta żadnego pieca. Od ponad tygodnia byłem oszukiwany i zwodzony przez tego gościa żeby łaskawie przyjechał i uruchomił mi piec w/w firmy. Pan serwisant w d.....pe uprzejmy zwodził mnie że ma szkolenia ze nie ma czasu. Po tygodniu nacisków stwierdził że skoro nie kupiłem u niego pieca to żebym szukał sobie innego Serwisanta. Za piec chciał grubo ponad 1000zł więcej niż konkurencja. Za usługę uruchomienia wielki serwisant liczy sobie 200 zł inni serwisanci liczą 100zł. Jeszcze raz przestrzegam przed firmą "INSTAL DOM PLUS"

Pozdrawiam