Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość frontu domu od drogi...

Czy przestrzegasz odległości frontu domu od drogi?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przestrzegasz odległości frontu domu od drogi?

Recommended Posts

Czy przy budowie przestrzegasz odległości frontu domu od drogi określonej w warunkach zabudowy ?

Ankieta jest kontynuacją wątku, o odległościach frontu domu od drogi.

Może ktoś ma jakieś pomysły jak to rozwiązać, to poproszę o wpis.

W moim przypadku określona jest tylko odległość ścian bocznych od granicy posesji. W przypadku frontu WARIANT C.

Może już ktoś miał taki przypadek?

Dziękuję Wszystkim za głosy.

11 metrow z tylu to malo? To wystarczjaco! A jak masz 2 miejsca do parkowania to looz.. Ja mam dwa autka i jeden jest w garazu i jeden jest na miejscu do parkowania z boku... a jak masz na 2 miejsca garaz to 6 m styka bo jak ktos przyjedzie to bedzie spokojnie mogl postawic przed garazem... no chyba ze masz znajomych co jezdza maybahami to beda musieli zostawiac samochod przed plotem...

U nas było minimum 8, przy czym tyczyło sie to elewacji. Schody z gankiem są wysunięte przed tą linię. Stwierdziliśmy, że 8 metrów wystarczy, tym bardziej, że chcieliśmy mieć jak największy ogródek za domem (zostało około 20 metrów). Teraz widzę, że mniej niż 8 metrów to byłoby stanowczo za mało.

U mnie linia zabudowy to 10 m od drogi gminnej i tak zostało wydane pozwolenie na budowę. Jestem pionierem w tym miejscu więc jako pierwszy świecę przykładem.... :lol:

Oczywiście dom jest trochę dalej by cieszyć się ogrodem :wink: Tak to bywa jak się ma wejście od południa.

Ważne czy to linia zabudowy tzw. nieprzekraczalna - to znaczy, że możesz budować się dalej wgłąb działki, ale nie bliżej drogi, czy też tzw. obowiązująca - wtedy tylko na tej linii, ani do tyłu, ani do przodu. Ja mam nieprzekraczalną i mogłam się cofnąć do tyłu działki (zresztą jako jedyni w rzędzie domków), bo wolimy mieć ogród z przodu ze względu na strony świata oraz uniknięcie sąsiadowania ogród w ogród z innymi domkami.

U nas było minimum 8, przy czym tyczyło sie to elewacji. Schody z gankiem są wysunięte przed tą linię. Stwierdziliśmy, że 8 metrów wystarczy, tym bardziej, że chcieliśmy mieć jak największy ogródek za domem (zostało około 20 metrów). Teraz widzę, że mniej niż 8 metrów to byłoby stanowczo za mało.

Mój architekt twierdzi, że linia zabudowy 6 m dotyczy najbardziej wysuniętej części budynku tzn schodów ganku. Co wy na to?

Mój architekt twierdzi, że linia zabudowy 6 m dotyczy najbardziej wysuniętej części budynku tzn schodów ganku. Co wy na to?

Ja tam nie wiem co Twój architekt na ten temat wie. Mój dom był wrysowany na mapkę w dokumentach do pozwolenia na budowę przez urzędnika z gminy, który w gminie zajmował się tymi sprawami, więc był zorientowany w przepisach.