Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam na elewacjii tynk mineralny kornik jaka teraz farba ?

Recommended Posts

Witam

Mam na elewacjii tynk mineralny kornik ,ale nie wiem jaka teraz farbą pomalować ten tynk .

W hurtowni farb gośc polecał mi Dekorala farbę emulsyjną akrylową na zewnątrz i wymieszany barwnik w maszynie .

Czy to jest dobry pomysł ?

Czy ona sie nadaje ?

Pozdrawiam

przepiura

TO zdecydowanie zły pomysł, zależy jednak od parametrów tynku.

Optymalna farba to farba silikonowa dla takiego układu[/url]

Witam, nie stosuj farby akrylowej, masz już położony tynk mineralny to pomaluj go farbą silikonową - żadnego akrylu, nadawać sie nadaje, ale uwierz mi nie sprawdza się za dobrze. Jeżeli już myślisz o Dekoralu to Akrylit 3000 Siloxan chociaż ja osobiście polecam Sigmę - Sigma Siloxan - bardzo dobra farba, nie należy do najtańszych, ale warto zainwestować w przypadku elewacji w bardzo dobrą farbę. Pozdrawiam

Relius dobry ale nie mają jeszcze rowiniętej sieci sprzedaży B2C - jak na razie interesują sie rynkiem komercyjnym

pomijam ceny po zwalają z nóg choc trzba im przyznać ze chemia budowlana do ścisła czołówka

wydaje mi się ze wystarczy farba silkikonowa CT 48 Ceresit - Henkel, Caparol lub STO

Witam

Dziękuję za odpowiedzi juz wiem coś więcej .

Możecie mi tylko podac przybliżone ceny tych farb żebym wiedział jak rozmawiać w hurtownii ?

Teraz jak wejdę do hutrowni po ferbę będę wiedział czego szukac .

@Arkadiusz chodzi o to że jak kupisz tynk w kolorze juz gotowy to on będzie kolorowy ale strasznie mdły na pewno nie będzie ci sie podobał ,a jak sie pomaluje biały tynk 2-3 razy to kolor otrzymasz taki jaki chcesz .

Ja chcę ostry pomarańcz więc musze pomalować

Pozdrawiam

Przepiura zależy o jak mocny kolor się rozbija, niektóre firmy mają w swojej gamie naprawdę mocne kolory gotowych tynków, ale faktem jest, ze np. barwiąc farbę na podstawie powiedzmy NCS-u masz napewno większe pole manewru(chociaz tutaj jest też wiele kolorów nie zalecanych na zewnątrz). Jeżeli chodzi o ceny to Akrylit 3000 Siloxan kosztuje coś koło 180zł/10l, a Sigma Siloxan koło 280zł/10l. Dokładnych cen nie pamiętam, jeżeli chcesz to sprawdzę ceny i podam w piątek. Pozdrawiam