Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przebudowa poddasza- RATUJCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

Mamy z mężem możliwość przebudowy poddasza w jego rodzinnym domu. Nie wiemy jednak jakie koszty będziemy musieli ponieść w związku z planowaną przebudową. Trzeba będzie chyba zmienić dach, bo ściany pod dachem są na wysokości około 70 cm. Tylko środek poddasza przypomina wysokością normalne pomieszczenie. Chcemy jednak wykorzystać całą powierzchnię. Ratujcie jeśli ktoś wie jakie mogą być koszty, jakich formalności musimy dokonać żeby zacząć budowę. Chcemy tam zrobić 2 pokoje, kuchnię i łazienkę. Kuchnia może być od razu z jadalnią. powierzchnia to około 60 m. Czy ktoś może nam pomóc we wstępnym kosztorysie, jakimś planie budowy, czymkolwiek????? Na razie są to nasze plany, bo wydaje nam się że przebudowa poddasza będzie mniej kosztowna niż zakup nowego mieszkania. Proszę o dopowidź. Z góry dziękuję. :D

:lol: Na pewno jest to taniej, ale nie tanio myślę,że to ok. 50 000- 70 000 zł jeżeli nie będzie potrzeby wzmacniania fundamentów i ścian. Bo jeżeli za dużo przebudowy i wzmacniania to lepiej postawić mały domek parterowy./ 150 000/ jeżeli w rejonie o taniej sile roboczej.

Należy po pierwsze poszukać osobę / projektanta z uprawnieniami/ , która opracuje najpierw wstępną koncepcję roboczą / ile podnieść ściany, jaki kąt dachu, jakie okna i kosztorys/ jeżeli okaże się,żę będzie możliwa nadbudowa / odpowiedznie ściany i fundamenty/ i odpowiadają możliwości finansowe to na tej podstawie należy wystąpić do

do gminy o warunki zabudowy i zagfospodarowania terenu, gdzie napiszą czy taka zmiana dachu jest możliwa. Póżniej ta osoba co opracowałą koncepcję opracuje prawdziwy projekt /w 4 wykonaniach od 11 lipca/

uzyska pozwolenie na budowę i można pracować / uwaga nie zawsze trzeba podnośić ściany kolankowe można wykonać ładne kaferki które powiększą poddasze nie obciążają mocno funadamentów i dają piękne naświetlenie którego nie dadzą okna połaciowe. Życzę powodzenia. Na pytania odpowiem pod moim @ [email protected]

Pytanie dotyczy "rodzinnego domu". Co to znaczy? Czy jest to w całości prywatny dom, czy też budynek ze wspólnotą mieszkaniową. Jak prywatny to ok. Ale jak wspólnota mieszkaniowa to lepiej sobie darować.

Vitronetko

ja wlasnie adoptuje poddasze o kopertowym dachu o pow podlogi 100m˛. bez wykuszy powierzchnia uzytkowa to okolo 50m˛, po adaptacji (z wykuszami) 86m˛.

koszty moga byc rozne i nawet jesli ci powiem ile mnie to kosztuje to ty swobodnie mozesz dolozyc zero na koncu jesli bedziesz chciala miec wysoki standard albo bedzie tego wymagac konstrukcja budynku.

Po pierwsze jesli nie zmieniasz ksztaltu dachu (np nie podnosisz go, wykusze sa dozwolone) to mozesz to zrobic bez projektu (koszt projektu 2000..5000PLN), jesli nie musisz zmieniac poszycia dachu to masz nastepne 10..20kPLN. Jesli musisz zmienic wiezbe musisz dolozyc 5..10KPLN. Kazde okno 1000PLN. Musiz doliczyc grzejniki, gniazka elektryczne, zaworki i kraniki ;). Ja mam ten komfort ze moge mieszkac na parterze a poddasze sobie powolutku w miare srodkow wykanczac.

trzymam kciuki i zycze powodzenia!