Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa nie na swojej działce

netinka

Recommended Posts

Witam mam pare pytan odnosnie dzialki, kredytu.

Otóż posiadam działkę, lecz niestety nie pracuję. Mój narzeczony pracuje. Chcielibysmy zbudować dom. Niestety kredytu dla 2 osob na gospodarce nie przyznaja nam.

Czy mozliwa jest budowa na działce, która prawnie nie należy do kredytobiorcy.

Czy mozliwy jest kredyt pod zastaw nie swojej dzialki?

Oczywiscie zgoda bylaby.

Jezeli nie, to czy są jakieś sposoby aby dostać kredyt?

Ile procent od sprzedazy dzialki daje się państwu?

Czy możliwe jest sprzedanie dzialki za przyslowiową złotówkę?

Będe wdzieczna za wszelkie informacje

Q.Czy mozliwa jest budowa na działce, która prawnie nie należy do kredytobiorcy.

A. Tak, jak najbardziej.Pytanie tylko, na jaką nieruchomość bank będzie chciał wpisać się z hipoteką?

Q. Czy mozliwy jest kredyt pod zastaw nie swojej dzialki?

A. Tak, tyle, że właściciel nieruchomości zastawionej oczywiście jest stroną umowy z Bankiem.

Q.Ile procent od sprzedazy dzialki daje się państwu?

A. standardowo 2 % podatku od czynności cywilnoprawnych. Istnieją jeszcze teoretycznie inne opłaty, ale generalnie 2% napewno.

Q.Czy możliwe jest sprzedanie dzialki za przyslowiową złotówkę?

A. Teoretycznie tak, pratkycznie - nie. Urząd skarbowy dołoży podatek od wartości rynkowej, a i notariusz musi ją wpisać do aktu, bo przecież z czegoś musi życ;P

Q. Czy mozliwy jest kredyt pod zastaw nie swojej dzialki?

A. Tak, tyle, że właściciel nieruchomości zastawionej oczywiście jest stroną umowy z Bankiem.

Q.Czy możliwe jest sprzedanie dzialki za przyslowiową złotówkę?

A. Teoretycznie tak, pratkycznie - nie. Urząd skarbowy dołoży podatek od wartości rynkowej, a i notariusz musi ją wpisać do aktu, bo przecież z czegoś musi życ;P

Co do pierwszej odpowiedzi nie do końca się z Tobą zgodzę. Nie wszystkie banki tak robią. Właściciel nieruchomości nie musi być stroną umowy kredytowej ale może wyrazić zgodę na zabezpieczenie wierzytelności na swojej nieruchomości.

Co do drugiej odpowiedzi dodam tylko, że notariusz ma obowiązek w celach podatkowych podać wartość rynkową nieruchomości, a nie tylko tak jak wspomniałeś w celu uzyskania swojego wynagrodzenia.

Pozdrawiam.

W zasadzie odpowiedzi będą pełne i pewne jeśli będziemy się uzupełniać drogi kolego :wink:

Pozdrawiam i wracam do pracy a mam jej nadmiar :-?

p.s. Może Ci trochę odstąpię? Właśnie piszę umowę sprzedaży z 4 spadkami, wykazami zmian gruntowych, 6 hipotekami wpisanymi do Kw i 4 kredytami. Oby ich pokręciło. Ludziom przysługują udziały z mianownikiem 120 części. Wrrrr....

Witam mam pare pytan odnosnie dzialki, kredytu.

Czy mozliwa jest budowa na działce, która prawnie nie należy do kredytobiorcy.

Czy mozliwy jest kredyt pod zastaw nie swojej dzialki?

Oczywiscie zgoda bylaby.

Jezeli nie, to czy są jakieś sposoby aby dostać kredyt?

Pierwsze pytanie: odpowiedź TAK. Ja chcaiłem zacząć budowę jak najszybciej, zanim działka (należąca do mojego brata) zostanie przepisana na mnie. I kwity załatwialiśmy na podstawie podpisanej między nami umowie o użyczeniu wieczystym (nie musi być potwierdzana notalrialnie).

Natomiast przy kredycie zaczęły się schody i stwierdziłem że poczekam parę miesięcy na prawne uregulowanie statusu działki, żeby bank się nie czepiał.

Choć jeśli spełniacie inne kryteria banku i Twój narzeczony ma przyzwoite dochody, to może dać radę. W przypadku mloich starań np Bank Millenium i Fortis powiedzieli, że nie da rady, a w GE Money gość twierdził, że musi uzyskać zgodę jakiegoś regionalnego szefa, ale były takie przypadki i przechodziło to.

Dziękuję wszystkim, którzy się tutaj wypowiedzieli:).

Nie wiem do konca jakie przychody sa przyzwoite na to aby dostac kredyt. Narzeczony zarabia ok 2500 netto. A wiadomo jeżeli wzielibysmy slub przed wzieciem kredytu to juz nie dostalibysmy 300 tys, ale np 100. I w tym tkwi problem.

Problem jest też w tym, że zależy nam na czasie.