Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagęszczenie gruntu pod wylewkę.

Recommended Posts

No to ja mam zgryza bo mój majster chce całe fundamenty czyli jakieś 6 warstw bloczka zagęscic na 1 raz skoczkiem 80 kg i tu mnie boli że to za dużo na jedno podejście. Mówi, że płyta to co innego bo ma mniejsza silę ubijania a skoczek da radę ubić wsio i jak to widzicie?

A i jeszcze jedno czy ten grunt wybrany pod ławy leżący wewnątrz (pomiędzy) ścianek fundamentowych można rozrzucić i zostawić czy trzeba wybrac i sypac piasek?

Ja skoczkiem (na moją rękę to ważył on jakieś 40-50 kg) ubijałem w warstwach po 50 cm, ale nie mam pewności czy wszystko się idealnie ubiło, choć pewnie pod chudziaka wystarczy (tirem nie będę po tym jeździł).

No mi proponują w wypożyczalni zagęszczarkę płytową 160 kg, mam do ubicia jakieś 150 cm. Fachman mówi co 30 cm. Czy nie za dużo? Sypać będziemy pospółkę do środka.

Ale kluczowe pytanie brzmi jak zachować się w miejscach gdzie pomiędzy ławami została górka rodzimego gruntu (np pod salonem 35 m2). której nie trzeba było odkopywać bo się nie osuwała (glinasta gleba)? Czy to można zostawić i obsypać wokół tego aż do fundamentów i tylko zagęścić tam gdzie jest świezy piach?

Ile powinna pod posadzką mieć warstwa już samego ubitego świeżego piachu żeby nie było problemów z osiadaniem płyty?

Czy lepszy jest skoczek czy płytowa ubijarka? (skuteczniejsza)

• 3 weeks później...
A i jeszcze jedno czy ten grunt wybrany pod ławy leżący wewnątrz (pomiędzy) ścianek fundamentowych można rozrzucić i zostawić czy trzeba wybrac i sypac piasek?

Humus zdecydowanie zawsze lepiej wybrać i nasypać pospółki - nie będzie niebezpieczeństwa, że nagle podłoga zrobi trach - i problem gotowy. Dlaczego? Bo piasek ubity dobrze przenosi obciążenie i zachowuje jednolitość, a w humusie pod wpływem pracy budynku może dojść np do osiądnięcia gruntu i nagle pod podłogą robi się cudowna dziurka ....