gosia888 25.04.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Mam taki problem. Z działki rolnej zostało zrobione 14 działek budowlanej plus droga która miała przejść na rzecz gminy. Niestety w gminie coś sknocili i zle wydali decyzję. Tzn nie w decyzji a w uzasadnieniu napisali o zrobieniu drogi. Wiec w księgach wieczystych i wszędzie indziej dalej właścicielem jest poprzedni właściciel a nie gmina. Teraz sprawa się komplikuje, ja mam jedną działkę i będę składała pozwolenie na budowę i teraz jak droga nie jest gminy to mogę nie dostać pozwolenia na budowę bez służebności. I moje pytanie czy wystarczy do pozwolenia na budowe tylko oświadczenie właściciela działki że mogę przejeżdżać przez jego działkę? Czy wymagana jest służebność? A może nic nie będzie potrzebne bo w planach jest wyraźnie zaznaczona droga? Mój architekt mowi by skladac PnB bez zadnych oswiadczen w sprawie drog, moze niczego nie zauwaza. A jak zauwaza to zeby doniesc oswiadczenie i tylko tyle. A wy jak sądzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 25.04.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 U mnie w gminie wydali decyzję na podstawie oświadczenia właścicieli drogi. Mam identyczną sytuację, co do jednej działki w ciągu, składającej się na drogę. W pozostałej części mamy służebność a ta jedna jedyna maleńka miała przejść na gminę no ale oczywiście o niej zapomnieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 25.04.2007 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 a ta jedna jedyna maleńka miała przejść na gminę no ale oczywiście o niej zapomnieli. no i co teraz? Dostaliscie pozwolenie na budowe? Dopatrzyli sie tego urzednicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 25.04.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 dopatrzyli sie i dlatego musieliśmy mieć zgodę właścicieli działki, że będziemy mogli przeprowadzać instalacje i inne media oraz będziemy mieli prawo przejazdu przez tę drogę do chwili gdy gmina nie przejmie jej zgodnie z decyzją. To była tylko formalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 25.04.2007 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 ale ta formalność to tylko takie oświadczenie? Czy cos w rodzaju sluzebnosci przy notariuszu? P.S. Własnie ogladam Twoj domek, fajniutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 26.04.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 my spisywaliśmy zwykłe oświadczenie ale musisz sie dowiedzieć w gminie. notariusz nie był potrzebny.Dziękuję za odwiedziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts