Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaczynam pisanie

Recommended Posts

muszę dołączyć do dziennika nowe fotki mojej łąko-działki - sporo się zmieniło, od wczesnej wiosny. Byliśmy ostanio - okazało się, że wysokie krzaki nie wiadomo czego są dzikimi brzozami - piękne mają liście - takie świeżo zielone :). Mniej więcej w miejscu gdzie będzie stał dom rosną chyba sosny - samosiejki. Nie są niestety tak ładne i symetryczne jak kupowane w centrach ogrodniczych, ale może je przesadzę pod ogrodzenie (którego jeszcze nie ma). Może wiecie kiedy najlepiej przesadzać iglaki - to są młode drzewka - niektóre ledwo wyrosły z ziemi, niektóre mają max. 50 cm. Muszę się też przyjrzeć brzozom - mogą się jakoś komponować w przyszłym ogrodzie.

Może mi się uda dojść jakie jeszcze mam rośliny na działko-łące, choć na razie kompletnie nie wiem co począć z tą roślinnością.

A jakbym zostawiła rośliny małe (niskie trawy, jakieś kwiatki i co tam jeszcze jest), dosiała trawy między te rośliny i poprostu zaczęła kosić to co z tego wyjdzie?

Choć robienie czegokolwiek przed budową jest bez sensu - bo rozjadą, popsują i zniszczą całą robotę...

Czekam na sugestie :)

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głowa mnie boli od tych firm, wycen....

Extra firma to Canada Concept ze Szczecina... Szerszeniki z forum budują z nimi, więc oglądałam stronę - dziwię się, że mają AŻ TAK niskie ceny. Światełko alarmu mi się włącza - niemożliwe, jakaś kucha jest. Dzwonię dziś do tej Canady, a babka mówi, że ceny nieaktualne - to po jakie ...... umieszczają je na swojej stronie??

Nic zbieram te oferty, zbieram... jutro jedziemy do inspebuda, poczytamy te oferty - pewnie w next week będziemy decydować się na jakiegoś wykonawcę i co ważne też - do jakiego stanu będziemy z num budować.

Niewątpliwie decyzja o firmie i ustalenie z tą firmą konkretów zdejmie ze mnie już pewien ciężar... Bo mnie to wszystko strasznie ...przygniata :(Nawet jakbyśmy mieli się wprowadzać w 2008 roku, to ustalenie podstawowych kwestii pozwoli mi jakoś łatwiej żyć - co przesadzam?

Cytat z @ firmy:

WAKO jest firmą całkowicie polską, ale sprzedajemy 80% domów poza granice Polski /praktycznie do całej Europy i raz do Kamerunu/

Ostatnio budowany dom szkieletowy powstał w Szwajcarii ale tylko dlatego , że klient nie otrzymał pozwolenia na budowę domu z bali co później okazało sie nieporozumieniem -zmierzam do tego , że nasi klienci mając do wyboru wszystkie technologie które oferuję

zwykle wybierają dom z bali.

Namwiam do odwiedzin naszej firmy-mam biuro postwione na terenie zakładu wyk. z bali 92mm i mieszkam w domu z okładki katalogu WAKO też z bali ale o grubości 150mm , moge te domy Państwu zaprezentować.

Ponadto jest kilka domów zbudowanych w okolicy /też z bali/ , które można bedzie obejrzeć.

Nie wykonujemy fundamentów, instalacji wewnetrznych /elektryka, wod-kan-co/ i nie wykańczmy domów w takim sensie ,że nie malujemy na gotowo płyt gipsowych jeśli takie wystepują /są one zamontowane w stanie surowym / i nie kleimy kafli na przygotowane podłoże np. w kuchni, łazience, pom. gospodarczym./

Dom kryjemy zwykle dachówkami typu Brass lub Euronit , rynny z tworzyw sztucznych -Kanion, podłogi sosnowe, izolacje termiczne

z wełny mineralnej lub szklanej /dach 200mm, podłogi 100mm, dla ścian 150mm + bale np. 72 lub 92mm/

Ta sama cena dotyczy domu szkieletowego jak i z bali o grubościach 72mm+ izolacja.

Domy z bali grubszych np. 125mm ; 150mm i więcej są troszkę droższe niż dom szkieletowy.

ściany w domu szkieletowym także mogą byc ożnie wykańczane np. szalówką z desek 25mm, tynk akrylowy na styropianie 80mm lub cegły elewacyjne 20mm klejone na płyty poliuretanowe 60mm grbości /ten ostatni wariant jest najdroższy/

Konstrukcja ściany szkieletowej to rama 60/170mm wypełniona wełną mineralną zamknięta obustronnie płytami OSB o grubości 12mm.

Plus ruszt od wewnątrz i płyta gipsowa , z zewnątrz wykończenie jak opisałem to na początku .

Co radzicie?

zaczyna się nowy tydzień, zaraz koniec maja - a my wciąż w proszku. Mam nadzieję, że wspólnie z rodzicami i z pomocą inspebuda uda nam się wybrać firmę. Choć jakoś super nam się nie śpieszy - czekam jeszcze na opinię o podłączeniu ze ściekowni poznańskiej - powiedzieli, że czekanie może być nawet do 2 m-cy. Muszę zadzwonić do geodety, bo coś mi się wydaje, że nie przykłada się do naszych spraw jak należy. Chociaż tyle dobrze, że inspebud ma swojego architekta - spotkam się z nim za kilka dni... - niech zaczyna rysować zmiany. Muszę jeszcze dokładnie popytać inspebuda, co z rysowaniem przyłączy na mapce.

Jedynie prąd mi już zakładają na działkę - tzn. procedury się rozpoczęły, kasę wpłaciłam i ENEA coś tam już robi. Jako jedyna firma od mediów chciała tylko akt notarialny i mapkę do rozpoczęcia podłączania, inni chcą a to mapki na moje nazwisko, a to pozwolenia na budowę ze starostwa.

Ciągle coś jest do załatwienia..., do przypilnowania.

Muszę też napisać do drewbudu - zadać dodatkowe pytania nt. budowy domu. Będę suuper szczęśliwa jak zacznie się budowa... kiedyś :)

nowy tydzień - nowe sprawy i problemy. Wciąż napływają oferty - Mefra Szamotuły zupełnie niespodziewanie wysunęła się na pierwszy plan. Przynajmniej ze względu na kasę są całkiem atrakcyjni. Ale znów zanudzam ofertami... :)

Jeszcze się dobrze nie rozpoczęła sprawa z domem, wciąż załatwiam papiery - a tu pierwsza niemiła niespodzianka: od tygodnia myślałam o geodecie - że się nie odzywa i jakoś mi nie pasowała cała sprawa z nim. Aż w końcu zadzwoniłam do niego zapytać jak daleko jest sprawa mapek w starostwie - on mi na to, że brakuje jeszcze aktu notarialnego. Wściakłam się, że po 3 tygodniach mi o tym mówi... dowiozłam mu akt notarialny do starostwa,żeby było szybciej. Ale wciąż miałam przeczucie, że nie jest jak powinno. Mój inspebud powiedział, że jak potrzeba załatwi mapkę w 2 dni, więc zadzwoniłam do starostwa zapytać, jak stoi sprawa mapki - a tu facet mi mówi, że geodeta nie złożył przez ostatnie 3 tygodnie żadnych papierów dot. naszej działki!!! :evil:

Szału dostałam! Znów zadzwoniłam do geodety - pytam go jak idiotka, kiedy złożył kwity, bo chcemy przyśpieszyć sprawę - geodeta przyparty do muru mówi, że nie złożył. Kosmos - fachowiec jak cholera :(

ZWOLNIŁAM GO PRZEZ TELEFON :lol:

Inspebud załatwia mapki.... a przed nami wciąż wybieranie firmy budowlanej...

FIRMA MEFRA ZA 300 TYś . ROBI:

1. Ściany zewnętrzne-dom

2. Ściany wewnętrzne:

3. Strop nad parterem:

4. Konstrukcja dachu

Oferta zawiera dodatkowo następujące elementy:

• Fundament z płytą fundamentową , izolacjami,

• Instalacją kanalizacyjną i wodną (tylko część która musi zostać rozprowadzona pod płytą fundamentową)

• Montaż domu z użyciem dzwigu (musi istnieć możliwość wjazdu dzwigu na działkę)

• okna PCV i drzwi tarasowe białe k=1,1 system Tyssen

• 1 szt drzwi wejściowe drewniane z zamkiem wielopunktowym (wartość netto 3000PLN)

• parapety zewn. aluminiowe

• 1 szt brama garażowa Novoferm

• rynny PCV system Profil

• wszelkie łączniki do montażu dostarczonych elementów

• taśma izolacyjna rozprężna do uszczelnienia połączeń ścian (kompriband)

• wykonanie rysunków warsztatowych i montażowych

CZY TO DOBRA CENA??

wraz z rodziną + naszym inspebudem doszliśmy do wniosku, że warto się zainteresować firmą Mefra z Szamotuł - mają rozsądne ceny i są blisko. W związku z tym w najbliższą środę (30.05) robimy wyjazd do ich fabryki. Inspebud jedzie z nami - przemagluje kogo trzeba z technologii, ociepleń i czego tam jeszcze. Trzeba będzie jeszcze zmienić treść umowy - bo prawnik powiedział, że jest kiepska.

Po zwolnieniu geodety, mapkami zajął się inspebud - skasował za robotę w ekspresie okrągłą sumkę - wcale nie małą. Ale przynajmniej są papiery :)

Mam ochotę pojechać na działkę dziś - porobić nowe fotki....

jutro wizyta w Mefrze - zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Naprawdę dobrze, że jedzie z nami inspebud - bez niego byłoby trochę na ślepo. W piątek kolejne spotkanie z architektem - ma mieć przygotowany projekt ze zmianami do zatwierdzenia przez nas - muszę mu jeszcze powiedzieć o zimowym ogrodzie. Bo taki jest ewentualny plan, żeby na bocznym tarasie kiedyś zrobić ogród zimowy - choć nie taki, jak często są robione. Widzieliśmy w katalogu ze Szwecji - słodki ogród zimowy, w którym na lato wyciągało się całe okna.

obiecywałam zdjęcia z naszej wsi.... i oto proszę :) piękna zieleń, domek + domek roboczy...

http://images22.fotosik.pl/121/76f0ecce130be54emed.jpg

to jest domek roboczy zrobiony ze stodoły, w miejscu obniżonego dachu też była stodoła - na jej fundamencie są drewniane filary. Mamy tu kącik grillowo-rekreacyjny. Dwa pomieszczenia służą za warsztaty i zbieralnie różnych rzeczy. Jest wejście na strych - ale tam mieszkają tylko muchy :(

http://images21.fotosik.pl/352/36f88988f3854250med.jpg

ze starych kamieni jest źródełko, jeden kran do podlewania ogrodu, do lania wody jest założony stary "rzygacz" z pompy. Źródełko jest obok stodoły, więc z tyłu źródełka jest zrobiony kamienny grill (wyszło urządzenie kamienne 3-funkcyjne)

• 1 month później...

W DNIU 2 LIPCA 2007 ROKU OKOłO 17.30 ZMARł NASZ KOCHANY PIES O IMIENIU GęBA. NASZ PRZYJACIEL - NASZE DZIECKO.

PIERWSZE WBICIE łOPATY NA DZIAłCE BYłO JEDNOCZEśNIE KOPANIEM GROBU DLA GęBY.

NAWET W NAJGORSZYCH KOSZMARACH NIE PRZYPUSZCZAłAM, żE GęBY Z NAMI NIE BęDZIE - NIE BęDZIE MIESZKAł W NOWYM DOMU, NIE BęDZIE SIKAł NA NOWE ROśLONY I SZCZEKAł NA PSY SąSIADóW.

POZOSTANIE W NASZEJ PAMIęCI I OBOK NAS-CHCIELIśMY MIEć GO PRZY SOBIE

http://images20.fotosik.pl/314/5eab013b0ce12f39m.jpg

Życie leci jak zwariowane. Dzieją się rzeczy, których nie chcemy, a jednak się dzieją. Od października zeszłego roku mieliśmy w rodzinie 3 śmierci, 3 pożegnania. Mojego kochanego kota Rudego nie mieliśmy okazji pochować obok nas - nie mieliśmy jeszcze działki, ciocia zmarła nagle choć mocno chorowała (jak się okazało). Gęba - nasz piesek kochany zmarł prawie tydzień temu - śpi spokojnie w rogu naszej działki, ma wspaniały widok.Na miejscu jego pochówku na razie będzie leżał duży, ładny kamień. W przyszłym roku posadzimy tam magnolię. Przed Jego śmiercią spokojnie podchodziłam do spraw działki - pozwolenia się same robiły, opinie się pisały, zmiany w projekcie bez pośpiechu były uzgadniane. Teraz....

Chciałabym już tam mieszkać, aby być blisko Gęby, bardzo mnie boli, że jest tam sam. Jutro jedziemy na działkę odwiedzić Go. Po 2 tygodniach chyba nie będzie padało, więc spokojnie będziemy mogli spędzić przy Nim trochę czasu. Nie mamy jeszcze opinii z Aquanetu - kanalizacja. Oby przysłali jak najszybciej, kończymy wprowadzać zmiany w projekcie, wiemy już gdzie będzie zjazd z drogi na działkę. Niby wszystko idzie jak trzeba, ale tak strasznie powoli. A bez pozwolenia na budowę nie można podpisać umowy na produkcję i budowę domu.

Najgorszy jest ból , który się pojawia czasem.... takie okropne myślenie, że nic nie układa się jak trzeba. Ciocia miała mieszkać z nami, zwierzęta miały mieć swój azyl, swoje piękne miejsce na ziemi. Ze wszystkim się spóźniamy...

Nawet nie wierzę, że budowa zacznie się jeszcze w tym roku.