kajetana 14.05.2007 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 muszę dołączyć do dziennika nowe fotki mojej łąko-działki - sporo się zmieniło, od wczesnej wiosny. Byliśmy ostanio - okazało się, że wysokie krzaki nie wiadomo czego są dzikimi brzozami - piękne mają liście - takie świeżo zielone . Mniej więcej w miejscu gdzie będzie stał dom rosną chyba sosny - samosiejki. Nie są niestety tak ładne i symetryczne jak kupowane w centrach ogrodniczych, ale może je przesadzę pod ogrodzenie (którego jeszcze nie ma). Może wiecie kiedy najlepiej przesadzać iglaki - to są młode drzewka - niektóre ledwo wyrosły z ziemi, niektóre mają max. 50 cm. Muszę się też przyjrzeć brzozom - mogą się jakoś komponować w przyszłym ogrodzie. Może mi się uda dojść jakie jeszcze mam rośliny na działko-łące, choć na razie kompletnie nie wiem co począć z tą roślinnością. A jakbym zostawiła rośliny małe (niskie trawy, jakieś kwiatki i co tam jeszcze jest), dosiała trawy między te rośliny i poprostu zaczęła kosić to co z tego wyjdzie? Choć robienie czegokolwiek przed budową jest bez sensu - bo rozjadą, popsują i zniszczą całą robotę... Czekam na sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 14.05.2007 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 cd firm budujących ... Firma Drewbud - 2600/m pod klucz; Firma Sowa - buduje tylko z bali; Firma Domikon - wycena z projektu; Firma Domki Drewniane - robią tylko letniskowe; pewnie jeszcze ktoś się odezwie z ofertą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 14.05.2007 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 cd.. cd..Firma Dom Tani - 2150/m.kw + transportFirma Gliwa - 1700-2100Firma Wako - 2000Firma Kreiss - 1800/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 14.05.2007 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 cd cd cd...słuchajcie - w zasadzie to nic nie rozumiem - ceny są od siebie oddalone o miliony lat świetlnych. Od 840 do 2000 za stan sur. zamknięty po 3500 za pod klucz. Wciąż jestem zamotana - dlaczego tak tanio i aż tak drogo? Gdzie jest psikus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 15.05.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Głowa mnie boli od tych firm, wycen....Extra firma to Canada Concept ze Szczecina... Szerszeniki z forum budują z nimi, więc oglądałam stronę - dziwię się, że mają AŻ TAK niskie ceny. Światełko alarmu mi się włącza - niemożliwe, jakaś kucha jest. Dzwonię dziś do tej Canady, a babka mówi, że ceny nieaktualne - to po jakie ...... umieszczają je na swojej stronie??Nic zbieram te oferty, zbieram... jutro jedziemy do inspebuda, poczytamy te oferty - pewnie w next week będziemy decydować się na jakiegoś wykonawcę i co ważne też - do jakiego stanu będziemy z num budować. Niewątpliwie decyzja o firmie i ustalenie z tą firmą konkretów zdejmie ze mnie już pewien ciężar... Bo mnie to wszystko strasznie ...przygniata :(Nawet jakbyśmy mieli się wprowadzać w 2008 roku, to ustalenie podstawowych kwestii pozwoli mi jakoś łatwiej żyć - co przesadzam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 15.05.2007 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Firma Canada Concpet - 1800/m w deweloperskim, ale oni są ze Szczecina, więc napisali, że powyżej 100km od nich nocleg dla ich pracowników zapewniam ja + płacę za transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 15.05.2007 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 kurcze... chyba znalazłam firmę WAKO - DOMY - chcą 350tyś pod klucz bez fundamentów i instalacji w domu. Czyli wychodzi ok. 2100/m. W necie widać, że firma porządna, opinie ma dobre. Biura handlowe rozsiane po świecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 16.05.2007 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Cytat z @ firmy:WAKO jest firmą całkowicie polską, ale sprzedajemy 80% domów poza granice Polski /praktycznie do całej Europy i raz do Kamerunu/Ostatnio budowany dom szkieletowy powstał w Szwajcarii ale tylko dlatego , że klient nie otrzymał pozwolenia na budowę domu z bali co później okazało sie nieporozumieniem -zmierzam do tego , że nasi klienci mając do wyboru wszystkie technologie które oferujęzwykle wybierają dom z bali.Namwiam do odwiedzin naszej firmy-mam biuro postwione na terenie zakładu wyk. z bali 92mm i mieszkam w domu z okładki katalogu WAKO też z bali ale o grubości 150mm , moge te domy Państwu zaprezentować.Ponadto jest kilka domów zbudowanych w okolicy /też z bali/ , które można bedzie obejrzeć. Nie wykonujemy fundamentów, instalacji wewnetrznych /elektryka, wod-kan-co/ i nie wykańczmy domów w takim sensie ,że nie malujemy na gotowo płyt gipsowych jeśli takie wystepują /są one zamontowane w stanie surowym / i nie kleimy kafli na przygotowane podłoże np. w kuchni, łazience, pom. gospodarczym./ Dom kryjemy zwykle dachówkami typu Brass lub Euronit , rynny z tworzyw sztucznych -Kanion, podłogi sosnowe, izolacje termicznez wełny mineralnej lub szklanej /dach 200mm, podłogi 100mm, dla ścian 150mm + bale np. 72 lub 92mm/Ta sama cena dotyczy domu szkieletowego jak i z bali o grubościach 72mm+ izolacja.Domy z bali grubszych np. 125mm ; 150mm i więcej są troszkę droższe niż dom szkieletowy.ściany w domu szkieletowym także mogą byc ożnie wykańczane np. szalówką z desek 25mm, tynk akrylowy na styropianie 80mm lub cegły elewacyjne 20mm klejone na płyty poliuretanowe 60mm grbości /ten ostatni wariant jest najdroższy/Konstrukcja ściany szkieletowej to rama 60/170mm wypełniona wełną mineralną zamknięta obustronnie płytami OSB o grubości 12mm.Plus ruszt od wewnątrz i płyta gipsowa , z zewnątrz wykończenie jak opisałem to na początku . Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 16.05.2007 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ma chyba 20-30 ofert... i wciąż nie wiem co robić - co wybrać. Wiozę dziś wszystkie do mojego inspebuda... niech czyta - niech podpowiada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 20.05.2007 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 zaczyna się nowy tydzień, zaraz koniec maja - a my wciąż w proszku. Mam nadzieję, że wspólnie z rodzicami i z pomocą inspebuda uda nam się wybrać firmę. Choć jakoś super nam się nie śpieszy - czekam jeszcze na opinię o podłączeniu ze ściekowni poznańskiej - powiedzieli, że czekanie może być nawet do 2 m-cy. Muszę zadzwonić do geodety, bo coś mi się wydaje, że nie przykłada się do naszych spraw jak należy. Chociaż tyle dobrze, że inspebud ma swojego architekta - spotkam się z nim za kilka dni... - niech zaczyna rysować zmiany. Muszę jeszcze dokładnie popytać inspebuda, co z rysowaniem przyłączy na mapce. Jedynie prąd mi już zakładają na działkę - tzn. procedury się rozpoczęły, kasę wpłaciłam i ENEA coś tam już robi. Jako jedyna firma od mediów chciała tylko akt notarialny i mapkę do rozpoczęcia podłączania, inni chcą a to mapki na moje nazwisko, a to pozwolenia na budowę ze starostwa. Ciągle coś jest do załatwienia..., do przypilnowania. Muszę też napisać do drewbudu - zadać dodatkowe pytania nt. budowy domu. Będę suuper szczęśliwa jak zacznie się budowa... kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 21.05.2007 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 nowy tydzień - nowe sprawy i problemy. Wciąż napływają oferty - Mefra Szamotuły zupełnie niespodziewanie wysunęła się na pierwszy plan. Przynajmniej ze względu na kasę są całkiem atrakcyjni. Ale znów zanudzam ofertami... Jeszcze się dobrze nie rozpoczęła sprawa z domem, wciąż załatwiam papiery - a tu pierwsza niemiła niespodzianka: od tygodnia myślałam o geodecie - że się nie odzywa i jakoś mi nie pasowała cała sprawa z nim. Aż w końcu zadzwoniłam do niego zapytać jak daleko jest sprawa mapek w starostwie - on mi na to, że brakuje jeszcze aktu notarialnego. Wściakłam się, że po 3 tygodniach mi o tym mówi... dowiozłam mu akt notarialny do starostwa,żeby było szybciej. Ale wciąż miałam przeczucie, że nie jest jak powinno. Mój inspebud powiedział, że jak potrzeba załatwi mapkę w 2 dni, więc zadzwoniłam do starostwa zapytać, jak stoi sprawa mapki - a tu facet mi mówi, że geodeta nie złożył przez ostatnie 3 tygodnie żadnych papierów dot. naszej działki!!! Szału dostałam! Znów zadzwoniłam do geodety - pytam go jak idiotka, kiedy złożył kwity, bo chcemy przyśpieszyć sprawę - geodeta przyparty do muru mówi, że nie złożył. Kosmos - fachowiec jak cholera ZWOLNIŁAM GO PRZEZ TELEFON Inspebud załatwia mapki.... a przed nami wciąż wybieranie firmy budowlanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 22.05.2007 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 FIRMA MEFRA ZA 300 TYś . ROBI: 1. Ściany zewnętrzne-dom2. Ściany wewnętrzne:3. Strop nad parterem:4. Konstrukcja dachu Oferta zawiera dodatkowo następujące elementy:• Fundament z płytą fundamentową , izolacjami, • Instalacją kanalizacyjną i wodną (tylko część która musi zostać rozprowadzona pod płytą fundamentową)• Montaż domu z użyciem dzwigu (musi istnieć możliwość wjazdu dzwigu na działkę)• okna PCV i drzwi tarasowe białe k=1,1 system Tyssen• 1 szt drzwi wejściowe drewniane z zamkiem wielopunktowym (wartość netto 3000PLN)• parapety zewn. aluminiowe• 1 szt brama garażowa Novoferm• rynny PCV system Profil• wszelkie łączniki do montażu dostarczonych elementów• taśma izolacyjna rozprężna do uszczelnienia połączeń ścian (kompriband)• wykonanie rysunków warsztatowych i montażowych CZY TO DOBRA CENA?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 24.05.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 wraz z rodziną + naszym inspebudem doszliśmy do wniosku, że warto się zainteresować firmą Mefra z Szamotuł - mają rozsądne ceny i są blisko. W związku z tym w najbliższą środę (30.05) robimy wyjazd do ich fabryki. Inspebud jedzie z nami - przemagluje kogo trzeba z technologii, ociepleń i czego tam jeszcze. Trzeba będzie jeszcze zmienić treść umowy - bo prawnik powiedział, że jest kiepska. Po zwolnieniu geodety, mapkami zajął się inspebud - skasował za robotę w ekspresie okrągłą sumkę - wcale nie małą. Ale przynajmniej są papiery Mam ochotę pojechać na działkę dziś - porobić nowe fotki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 29.05.2007 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 jutro wizyta w Mefrze - zobaczymy co z tego wyjdzie Naprawdę dobrze, że jedzie z nami inspebud - bez niego byłoby trochę na ślepo. W piątek kolejne spotkanie z architektem - ma mieć przygotowany projekt ze zmianami do zatwierdzenia przez nas - muszę mu jeszcze powiedzieć o zimowym ogrodzie. Bo taki jest ewentualny plan, żeby na bocznym tarasie kiedyś zrobić ogród zimowy - choć nie taki, jak często są robione. Widzieliśmy w katalogu ze Szwecji - słodki ogród zimowy, w którym na lato wyciągało się całe okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 01.06.2007 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 obiecywałam zdjęcia z naszej wsi.... i oto proszę piękna zieleń, domek + domek roboczy... http://images22.fotosik.pl/121/76f0ecce130be54emed.jpg to jest domek roboczy zrobiony ze stodoły, w miejscu obniżonego dachu też była stodoła - na jej fundamencie są drewniane filary. Mamy tu kącik grillowo-rekreacyjny. Dwa pomieszczenia służą za warsztaty i zbieralnie różnych rzeczy. Jest wejście na strych - ale tam mieszkają tylko muchy http://images21.fotosik.pl/352/36f88988f3854250med.jpg ze starych kamieni jest źródełko, jeden kran do podlewania ogrodu, do lania wody jest założony stary "rzygacz" z pompy. Źródełko jest obok stodoły, więc z tyłu źródełka jest zrobiony kamienny grill (wyszło urządzenie kamienne 3-funkcyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 01.06.2007 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 http://images21.fotosik.pl/352/3818b29f949a4b38med.jpg i piękny ogród http://images21.fotosik.pl/352/d2ab697822f4c8d0med.jpg i suuper kwiatki na skalniaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 01.06.2007 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 http://images12.fotosik.pl/49/4f7c162d8c913864med.jpg domek mieszkalny i widok z ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 03.07.2007 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 W DNIU 2 LIPCA 2007 ROKU OKOłO 17.30 ZMARł NASZ KOCHANY PIES O IMIENIU GęBA. NASZ PRZYJACIEL - NASZE DZIECKO.PIERWSZE WBICIE łOPATY NA DZIAłCE BYłO JEDNOCZEśNIE KOPANIEM GROBU DLA GęBY. NAWET W NAJGORSZYCH KOSZMARACH NIE PRZYPUSZCZAłAM, żE GęBY Z NAMI NIE BęDZIE - NIE BęDZIE MIESZKAł W NOWYM DOMU, NIE BęDZIE SIKAł NA NOWE ROśLONY I SZCZEKAł NA PSY SąSIADóW.POZOSTANIE W NASZEJ PAMIęCI I OBOK NAS-CHCIELIśMY MIEć GO PRZY SOBIE http://images20.fotosik.pl/314/5eab013b0ce12f39m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 07.07.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Życie leci jak zwariowane. Dzieją się rzeczy, których nie chcemy, a jednak się dzieją. Od października zeszłego roku mieliśmy w rodzinie 3 śmierci, 3 pożegnania. Mojego kochanego kota Rudego nie mieliśmy okazji pochować obok nas - nie mieliśmy jeszcze działki, ciocia zmarła nagle choć mocno chorowała (jak się okazało). Gęba - nasz piesek kochany zmarł prawie tydzień temu - śpi spokojnie w rogu naszej działki, ma wspaniały widok.Na miejscu jego pochówku na razie będzie leżał duży, ładny kamień. W przyszłym roku posadzimy tam magnolię. Przed Jego śmiercią spokojnie podchodziłam do spraw działki - pozwolenia się same robiły, opinie się pisały, zmiany w projekcie bez pośpiechu były uzgadniane. Teraz....Chciałabym już tam mieszkać, aby być blisko Gęby, bardzo mnie boli, że jest tam sam. Jutro jedziemy na działkę odwiedzić Go. Po 2 tygodniach chyba nie będzie padało, więc spokojnie będziemy mogli spędzić przy Nim trochę czasu. Nie mamy jeszcze opinii z Aquanetu - kanalizacja. Oby przysłali jak najszybciej, kończymy wprowadzać zmiany w projekcie, wiemy już gdzie będzie zjazd z drogi na działkę. Niby wszystko idzie jak trzeba, ale tak strasznie powoli. A bez pozwolenia na budowę nie można podpisać umowy na produkcję i budowę domu. Najgorszy jest ból , który się pojawia czasem.... takie okropne myślenie, że nic nie układa się jak trzeba. Ciocia miała mieszkać z nami, zwierzęta miały mieć swój azyl, swoje piękne miejsce na ziemi. Ze wszystkim się spóźniamy...Nawet nie wierzę, że budowa zacznie się jeszcze w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 11.07.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Nie mam siły zajmować się budową - cudem będzie postawienie domu w tym roku - a to oznacza, że Gęba będzie tam sam. Przestało mi zależeć. Dom miał być wspaniałym miejscem dla wielu ludzi i zwierząt, tylko że ONI odeszli. Po co mi ogród skoro Gęby tam nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts