Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaczynam pisanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jednak człowiek się gubi w świcie komputerów... cała nerwowa byłam, bo nie umiałam wpisać odnośnika do swojego dziennika - w desperacji poprosiłam koleżankę z pracy o pomoc. Teraz już wszystko gra - mogę pisać i Wy możecie pisać. Dostałam ofertę na dom w technologii szkieletowej od jednej firmy - jak pozbieram wszystko to napiszę ile chcą i za co. Problemem jest niestety brak możliwości postawienia domu w stanie deweloperskim - firmy nie mają czasu. Dwie z trzech powiedziały, że stawiają tylko do surowego zamkniętego. A co dalej? Sama nie wiem. Majówka upłynie na odpoczywaniu/ pracy w ogrodzie (nie moim - rodziców) oraz przeglądaniu netu w poszukiwaniu innych firm - innych ofert zbieraniu. Na razie mam ofertę firmy: Domy Z Paczki ...

A że wiosna już widoczna wszędzie, zamiast się cieszyć znów mnie dopada depresja - po pracy do mieszkania w bloku powroty, wickendy wpraszane do znajomych, co posiadają ogródki i można doświadczać wiosny.

Zaczęłam jeździć na rowerze - wyczyn niemały - robię 2 do 3 okrążeń Malty w Poznaniu - sama jestem dumna, bo to wychodzi około 15-20 km. HUURA:)

ha! o mnie się wydawało, że dziennik zacznę pisać w lipcu - ha!

kiedy to już teraz - koniec kwietnia muszę się zastanawiać nad inspektorem budowy, nad firmą budowlaną, nad fundamentem, wykończeniem pewnie na jesieni. I powoli mnie przeraża brak perspektywy na budowanie domu - tzn. firma Domek chce ponad 400 tyś za dom w deweloperskim (bez fundamentów i wykończenia i pewnie bez czegoś jeszcze), inne firmy mówią o kwotach około 230-250 tyś za stan surowy zamknięty. I co tu robić dalej? Co zdecydować?

Będę na urlopie wyszukiwać w necie info o wszystkim co potrzeba - koszmar! :evil:

ojej ojej ojej - udało się coś wkleić ... aż sama popatrzę z przyjemnością na wizualizację swojego przyszłego domu przestronnego :)

i jeszcze ... - w końcu już umiem :) :)

A ta łąka to nasza działka

http://images20.fotosik.pl/269/c867a7958580024emed.jpg

http://images20.fotosik.pl/269/efbddef5b8c53f18med.jpg

czytam rady Forumowiczów w naszych komentarzach i faktycznie - nie ma co - trzeba opcjonalnie sprawdzić oferty firm "murowanych" na wybudowanie naszego przestronnego. Może wyjdzie taniej? Bo nie ma co ukrywać - w budowaniu tradycyjnym My czyli inwestorzy mamy możliowść wyboru, rezygnacji i zmiany wykonawcy. A przy szkieletowym - z jedną firmą się zaczyna - z tą samą trzeba skończyć choćby to minimum czyli surowy zamknięty.

Coraz bardziej oddala się od nas perspektywa wprowadzenia się jesienią/ zimą.

Zabieram się za czytanie o przestronnych murowanych :( :)

no tak - przecież musi być wstęp do dziennika :)

WSTęP DO DZIENNIKA KAJI I ARTURA

Chęć posiadania własnego domu z ogrodem to marzenie moje od bardzo wielu lat. Przyczyna jest prosta - moi rodzice mają dom z małym 700m.kw ogródkiem, oprócz tego dom na wsi z duużym ogrodem, w którym uwielbiam pracować. Spędzamy na wsi dużo czasu - teraz na majówkę też tam jedziemy. Depresje wiosenno-jesienne zaczynają się u mnie właśnie teraz - drzewa zielone, ptaszki śpiewają, robalki chodzą i fruwają a ja zamknięta w mieszkaniu. OCHYDA!

Wtedy uciekamy z mężem na wikendy - na wieś albo do znajomych z ogrodem. Tam sama sobie znajduję zajęcia - koszenie trawy, przycinanie kwiatów - wszystko, tylko żeby być na dworze.

Z zeszłym roku chcieliśmy kupić dom z drugiej ręki z jakimś ładnym ogrodem - ale się nie udało. Za to zmieniliśmy koncepcję - działka będzie lepsza - bo większa i budujemy dla siebie.

Szukałam w necie ofert pod Poznaniem i znalazłam!

15 km od Poznania, piękna działka (widać na foto), 1800 m.kw, za działką stary sad, duży teren podzielony na 2 działki (oby jak najdłużej wolne) i kawałek dalej - piękne jeziorka połączone ze sobą i ogromny teren rekreacyjny. Do lasu też kawałeczek - w zasadzie nie las tylko Puszcza Zielonka.

Jedyny problem, to droga powiatowa asfaltowa przebiegająca przez wieś - przed naszą działką też - pomimo nakazu jazdy 40 km/h ludzie zasuwają jak wariaci. Ale My sobie z tym poradzimy - jak mówimy z moim kochanym mężem - wiatrówkę się kupi i będzie się strzelać w opony :)

Tyle wstępu.

Kolejne wyzwania przede mną - wszyscy wiedzą jakie hihihi :) :) :)

http://images20.fotosik.pl/273/9734aba431aa8252med.jpg

http://images20.fotosik.pl/273/b6b080d9d7b6014emed.jpg

hmm może coś o okolicy i sąsiadach :)

jak wspominałam przed działką biegnie droga, po drugiej stronie ulicy są już domy - w większości piętrowe. Po naszej stronie, na prawo od naszej działki są sąsiedzi - autochtoni, po lewo - pusta działka taka sama duża jak nasza. Także, jak się w końcu wybudujemy to możemy mieć nowego sąsiada po lewej stronie. Działka za nami raczej nie zostanie kupiona - została okropnie wytyczona - przyszły właściciel musi dojechać do domu po własnej co prawda drodze, ale aż ponad 50 m. Ta droga odgradza nas od sąsiadów z prawej strony.

Czyli pomimo obecności sąsiadów jest sympatycznie i miło :)

Zresztą wielkość działki gwarantuje izolację od świata zewnętrznego - kiedyś zrobimy suuper żywopłoty i będzie :D :D :D

I dobrze :)

Akurat się zastanawialiśmy, czy nie pojechać do Wioski Budowlanej pooglądać domy, może pogadać z ludźmi a tu proszę ZLOT sie szykuje.

Mam nadzieję, że uda nam się pozbierać info z kategorii "budowlane".

Przyjedźcie też - każda wymiana doświadczeń jest ok :)

Czyli 19 maja (sobota) start o 14.00 :)

majówkę spędzamy na wsi - paru sąsiadów na krzyż, kury, kaczki, szczekające psy i konie - akurat wieś jest ostoją hodowców koni ...

wspaniale jest wstać o świcie, podlewać ogród i potrzeć na pasące się koniki:)

Zrobię kilka zdjęć - może kogoś zainspirują. Dom na wsi jest domem wybudowanym jakoś po wojnie, mamy go chyba już z 10 lat. Kupiliśmy od starszej pani i etapami poprawialiśmy. Ze strychu zrobiliśmy 2 ogroomne pokoje (jest tu sypialnia moja i męża), wymieniliśmy kuchnię na drewno na nowszą kuchnię na drewno. W sypialni na dole jest koza, w tzw. salonie kominek - ten nie wyszedł niestety. W zasadzie w kwestii ogrzewania niepotrzebnie zrezygnowaliśmy z typowych piecy kaflowych - były zwykłe, ale jak się napaliło... to hoho!

Starą chlewnię połączoną ze stodołą przerobiliśmy - w chlewni jest pom. gospodarczo-ogrodnicze (składzik), w części stodoły pokój na różne rzeczy + 1 łóżko (tzw. wytrzeźwiałka). Część pozostałą stodoły zburzyliśmy, na jej fundamencie jest taras zadaszony, obok murowany grill i doprowadzona woda.

Pokaże wszystko na zdjęciach ...

Jak się cieszę, że popracuję w ogrodzie - nawet w warzywniku :)

Może uda się wstać wcześnie i podlać co trzeba ...

majówka mija ... mi miło :)

mojemu mężowi też ... hihi

pomimo początkowych wiatrów, od środy przynajmniej tu jest bardzo ładnie - oczywiście słońce robi sobie żarty - niby nie świeci mocno, a ja spalona, że aż piecze. Podlewam kwiaty, trawę, warzywnik, przycinam i sieję warzywa. Szkoda, że jutro już piątek. Obiecane fotki wrzucę po powrocie do domu - brak sprzętu...

Pies i kot też bardzo się cieszą wolnością i ładną pogodą.

i po majówce, a ja czekam na powrót części rodziny - będziemy decydowali co dalej z budowaniem. Tzn. szkielet czy murowany i kiedy zaczynamy budowę. Ja na wszelki wypadek już szukam fundamentowej ekipy :)

Tak chciałam wrzucić fotki ze wsi i gucio wyszło z tego :( Mąż baterii nie naładował w aparacie - kurcze, a tak było ładnie. Teraz pojedziemy na wieś dopiero pod koniec maja. Na zjazd muratorów też nie jedziemy - zobowiązania wobec rodziny...

Postaram się w tym tygodniu umówić z naszym inspektorem budowlanym - coś trzeba poustalać, o coś popytać - bo przecież my kompletnie jesteśmy nie tego w temacie budowania.

W sobotę przewozimy część naszych mebli - już pod kontem nowego domu zakupionych. Domu nie ma - trzeba było wynająć jakieś pomieszczenie na te mebelki. Druga część mebli jest w Szczecinie - bo ze Szczecina nas przywiało do Poznania 2 lata temu :)

oj - wszyscy na forum tacy gadatliwi, a ja nie mogę od Was uzyskać ceny za wybudowanie domu przestronnego - takiego jak nasz. I się miotam w niepewności za ile i z kim budować. Podajcie choć cenę za murowanego - żebym miała jakieś pojęcie. Chyba nie pisałam:

szkieletowy drewniany w stanie surowym zamkniętym wyceniają na ok. 230 tyś, szkielet do stanu deweloperskiego na 450 tyś. Dużo, mało?? Podpowiedzcie dobrzy ludzie :) :cry:

i nikt nie podpowiada ....

Mój przyszły inspektor budowy powiedział, że za stan surowy zamknięty powinno się liczyć ok. 170-200 tyś. Te 200 to już max.

Natomiast mnie oświecił, co do ceny za deweloperskiego szkieleta - że 450 tyś to koszmar i nie ma mowy.

Na szczęście on ma jakiegoś znajomego od szkieletów i drewna więc ten ktoś też zrobi wycenę.

Generalnie powiedział, że projekt przestronnego jest dobry, ładny dom będzie z tego, a zmiany jakie chcemy wprowadzić są do zrobienia.

Poza tym czekamy na uzyskanie mapek, w next poniedziałek muszę jechać z wnioskiem o podłączenie do ścieków. Jak dostanę od nich opinię to będę mieć komplet opinii koniecznych do pozwolenia na budowę.

Jakoś nie mam nastroju do niczego przez tę pogodę - wiatr, deszcz, zimno. A w domu by się włączyło ogrzewanie kominkowe i byloby ciepło.

kochany dzienniku/ pamiętniku ...

jeszcze przecież nie zaczęliśmy budować, a ja mam wielką głowę od pytań i wątpliwości. Na forum szkieletowym czytam, że ludzie budują sami... - ale My ani nie potrafimy, ani nie mamy czasu. Co z tego, że czytam na stronie Pana Nitki, jak się buduje, kiedy nic nie rozumiem z tego.

Jedno chociaż wiem - że cena ok. 250 tyś. za fundament + szkielet/ dom gotowy w stanie sur. zamkniętym to cena faktycznie dobra. Pewnie można ją troszeczkę zbić, ale pewnie nie dużo.

Marzę o tym, aby mieć za sobą etap wybierania firmy, zmian w projekcie i ewent. dostosowywania projektu do potrzeb wszelakich. A tu jeszcze tyle przede mną... :roll: :cry:

Co mi tam - zrobiłam mały wysiłek i wysłałam 58 zapytań do firm budujących domy drewniane - odpowiedziało kilka narazie. Dwie chciały projekt - to wysłałam zeskanowany - wycena na next week. Firma Focus podała ceny z kosmosu: za stan surowy zamknięty 2 tyś/m.kw, stan dewelop. 2500/m.kw, za pod klucz 3 tyś/m.kw. Zostali skreśleni - wyszło mi za surowy zamknięty 350.000 PLN (gdzie średnio należy przyjąć około 200 tyś.). Na razie mam 2 firmy wyceniające surowy zamknięty na ponad 200 bez fundamentu. Więcej napiszę za parę dni - jak będę miała wyceny. Myślę, że dla Was to będzie dobra informacja :)

ach.. napiszę dokładnie, jak i co:

Firma Focus - budują w każsej technologii, chcą 2tyś/m.kw. przy stanie surowym zamkniętym; 2,5tyś za stan deweloperski; 3tyś za pod klucz. Po przeliczeniu mojego domu wyszło, że na dzień dobry kasują około 60-100 tyś więcej niż obecnie powinni. Czyli zostali skreśleni :)

Firma Wood House - poprosili o projekt, wycena za tydzień.

Firma Scandia Homes - jak wyżej

Firma Damir - jak wyżej, robią tylko pod klucz. Pan przez telefon był prawie niemiły "nie zawracamy sobie głowy robotą mniejszą niż pod klucz, szkoda naszego zachodu..."

Firma Drewimed - odpadli w przedbiegach, gdy napisali, że z projektu domu szkieletowego Muratora robią własną wyceną, która .... kosztuje 500 zł. Brak słów ...

pozdrawiam :)