kajetana 25.04.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Co prawda jeszcze około 2 miesiące do rozpoczęcia budowy, ale już się coś rusza w sprawie, więc - dla siebie, męża, potomstwa i forumowiczów - pisanie czas zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Kubas 25.04.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Wiem co to znaczy-my zaczelismy budowe w Kwietniu 2006.Zycze cierpliwosci,wytrwalosci i JAK NAJMNIEJ KLOPOTOW![/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 26.04.2007 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 jednak człowiek się gubi w świcie komputerów... cała nerwowa byłam, bo nie umiałam wpisać odnośnika do swojego dziennika - w desperacji poprosiłam koleżankę z pracy o pomoc. Teraz już wszystko gra - mogę pisać i Wy możecie pisać. Dostałam ofertę na dom w technologii szkieletowej od jednej firmy - jak pozbieram wszystko to napiszę ile chcą i za co. Problemem jest niestety brak możliwości postawienia domu w stanie deweloperskim - firmy nie mają czasu. Dwie z trzech powiedziały, że stawiają tylko do surowego zamkniętego. A co dalej? Sama nie wiem. Majówka upłynie na odpoczywaniu/ pracy w ogrodzie (nie moim - rodziców) oraz przeglądaniu netu w poszukiwaniu innych firm - innych ofert zbieraniu. Na razie mam ofertę firmy: Domy Z Paczki ...A że wiosna już widoczna wszędzie, zamiast się cieszyć znów mnie dopada depresja - po pracy do mieszkania w bloku powroty, wickendy wpraszane do znajomych, co posiadają ogródki i można doświadczać wiosny. Zaczęłam jeździć na rowerze - wyczyn niemały - robię 2 do 3 okrążeń Malty w Poznaniu - sama jestem dumna, bo to wychodzi około 15-20 km. HUURA:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 26.04.2007 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 ha! o mnie się wydawało, że dziennik zacznę pisać w lipcu - ha! kiedy to już teraz - koniec kwietnia muszę się zastanawiać nad inspektorem budowy, nad firmą budowlaną, nad fundamentem, wykończeniem pewnie na jesieni. I powoli mnie przeraża brak perspektywy na budowanie domu - tzn. firma Domek chce ponad 400 tyś za dom w deweloperskim (bez fundamentów i wykończenia i pewnie bez czegoś jeszcze), inne firmy mówią o kwotach około 230-250 tyś za stan surowy zamknięty. I co tu robić dalej? Co zdecydować? Będę na urlopie wyszukiwać w necie info o wszystkim co potrzeba - koszmar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 26.04.2007 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55bd7e66ffa314e3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 26.04.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 http://images20.fotosik.pl/269/e6f86c887444623cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 26.04.2007 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 ojej ojej ojej - udało się coś wkleić ... aż sama popatrzę z przyjemnością na wizualizację swojego przyszłego domu przestronnego i jeszcze ... - w końcu już umiem :) A ta łąka to nasza działka http://images20.fotosik.pl/269/c867a7958580024emed.jpg http://images20.fotosik.pl/269/efbddef5b8c53f18med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 26.04.2007 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 czytam rady Forumowiczów w naszych komentarzach i faktycznie - nie ma co - trzeba opcjonalnie sprawdzić oferty firm "murowanych" na wybudowanie naszego przestronnego. Może wyjdzie taniej? Bo nie ma co ukrywać - w budowaniu tradycyjnym My czyli inwestorzy mamy możliowść wyboru, rezygnacji i zmiany wykonawcy. A przy szkieletowym - z jedną firmą się zaczyna - z tą samą trzeba skończyć choćby to minimum czyli surowy zamknięty. Coraz bardziej oddala się od nas perspektywa wprowadzenia się jesienią/ zimą. Zabieram się za czytanie o przestronnych murowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 27.04.2007 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 no tak - przecież musi być wstęp do dziennika WSTęP DO DZIENNIKA KAJI I ARTURA Chęć posiadania własnego domu z ogrodem to marzenie moje od bardzo wielu lat. Przyczyna jest prosta - moi rodzice mają dom z małym 700m.kw ogródkiem, oprócz tego dom na wsi z duużym ogrodem, w którym uwielbiam pracować. Spędzamy na wsi dużo czasu - teraz na majówkę też tam jedziemy. Depresje wiosenno-jesienne zaczynają się u mnie właśnie teraz - drzewa zielone, ptaszki śpiewają, robalki chodzą i fruwają a ja zamknięta w mieszkaniu. OCHYDA! Wtedy uciekamy z mężem na wikendy - na wieś albo do znajomych z ogrodem. Tam sama sobie znajduję zajęcia - koszenie trawy, przycinanie kwiatów - wszystko, tylko żeby być na dworze. Z zeszłym roku chcieliśmy kupić dom z drugiej ręki z jakimś ładnym ogrodem - ale się nie udało. Za to zmieniliśmy koncepcję - działka będzie lepsza - bo większa i budujemy dla siebie. Szukałam w necie ofert pod Poznaniem i znalazłam! 15 km od Poznania, piękna działka (widać na foto), 1800 m.kw, za działką stary sad, duży teren podzielony na 2 działki (oby jak najdłużej wolne) i kawałek dalej - piękne jeziorka połączone ze sobą i ogromny teren rekreacyjny. Do lasu też kawałeczek - w zasadzie nie las tylko Puszcza Zielonka. Jedyny problem, to droga powiatowa asfaltowa przebiegająca przez wieś - przed naszą działką też - pomimo nakazu jazdy 40 km/h ludzie zasuwają jak wariaci. Ale My sobie z tym poradzimy - jak mówimy z moim kochanym mężem - wiatrówkę się kupi i będzie się strzelać w opony Tyle wstępu. Kolejne wyzwania przede mną - wszyscy wiedzą jakie hihihi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 27.04.2007 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 http://images20.fotosik.pl/273/9734aba431aa8252med.jpg http://images20.fotosik.pl/273/b6b080d9d7b6014emed.jpg hmm może coś o okolicy i sąsiadach jak wspominałam przed działką biegnie droga, po drugiej stronie ulicy są już domy - w większości piętrowe. Po naszej stronie, na prawo od naszej działki są sąsiedzi - autochtoni, po lewo - pusta działka taka sama duża jak nasza. Także, jak się w końcu wybudujemy to możemy mieć nowego sąsiada po lewej stronie. Działka za nami raczej nie zostanie kupiona - została okropnie wytyczona - przyszły właściciel musi dojechać do domu po własnej co prawda drodze, ale aż ponad 50 m. Ta droga odgradza nas od sąsiadów z prawej strony. Czyli pomimo obecności sąsiadów jest sympatycznie i miło Zresztą wielkość działki gwarantuje izolację od świata zewnętrznego - kiedyś zrobimy suuper żywopłoty i będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 27.04.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 I dobrze Akurat się zastanawialiśmy, czy nie pojechać do Wioski Budowlanej pooglądać domy, może pogadać z ludźmi a tu proszę ZLOT sie szykuje. Mam nadzieję, że uda nam się pozbierać info z kategorii "budowlane". Przyjedźcie też - każda wymiana doświadczeń jest ok Czyli 19 maja (sobota) start o 14.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 28.04.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 majówkę spędzamy na wsi - paru sąsiadów na krzyż, kury, kaczki, szczekające psy i konie - akurat wieś jest ostoją hodowców koni ... wspaniale jest wstać o świcie, podlewać ogród i potrzeć na pasące się koniki:) Zrobię kilka zdjęć - może kogoś zainspirują. Dom na wsi jest domem wybudowanym jakoś po wojnie, mamy go chyba już z 10 lat. Kupiliśmy od starszej pani i etapami poprawialiśmy. Ze strychu zrobiliśmy 2 ogroomne pokoje (jest tu sypialnia moja i męża), wymieniliśmy kuchnię na drewno na nowszą kuchnię na drewno. W sypialni na dole jest koza, w tzw. salonie kominek - ten nie wyszedł niestety. W zasadzie w kwestii ogrzewania niepotrzebnie zrezygnowaliśmy z typowych piecy kaflowych - były zwykłe, ale jak się napaliło... to hoho! Starą chlewnię połączoną ze stodołą przerobiliśmy - w chlewni jest pom. gospodarczo-ogrodnicze (składzik), w części stodoły pokój na różne rzeczy + 1 łóżko (tzw. wytrzeźwiałka). Część pozostałą stodoły zburzyliśmy, na jej fundamencie jest taras zadaszony, obok murowany grill i doprowadzona woda. Pokaże wszystko na zdjęciach ... Jak się cieszę, że popracuję w ogrodzie - nawet w warzywniku Może uda się wstać wcześnie i podlać co trzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 03.05.2007 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 majówka mija ... mi miło mojemu mężowi też ... hihi pomimo początkowych wiatrów, od środy przynajmniej tu jest bardzo ładnie - oczywiście słońce robi sobie żarty - niby nie świeci mocno, a ja spalona, że aż piecze. Podlewam kwiaty, trawę, warzywnik, przycinam i sieję warzywa. Szkoda, że jutro już piątek. Obiecane fotki wrzucę po powrocie do domu - brak sprzętu... Pies i kot też bardzo się cieszą wolnością i ładną pogodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 07.05.2007 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 i po majówce, a ja czekam na powrót części rodziny - będziemy decydowali co dalej z budowaniem. Tzn. szkielet czy murowany i kiedy zaczynamy budowę. Ja na wszelki wypadek już szukam fundamentowej ekipy Tak chciałam wrzucić fotki ze wsi i gucio wyszło z tego Mąż baterii nie naładował w aparacie - kurcze, a tak było ładnie. Teraz pojedziemy na wieś dopiero pod koniec maja. Na zjazd muratorów też nie jedziemy - zobowiązania wobec rodziny... Postaram się w tym tygodniu umówić z naszym inspektorem budowlanym - coś trzeba poustalać, o coś popytać - bo przecież my kompletnie jesteśmy nie tego w temacie budowania. W sobotę przewozimy część naszych mebli - już pod kontem nowego domu zakupionych. Domu nie ma - trzeba było wynająć jakieś pomieszczenie na te mebelki. Druga część mebli jest w Szczecinie - bo ze Szczecina nas przywiało do Poznania 2 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 07.05.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 http://images20.fotosik.pl/314/5eab013b0ce12f39m.jpg A to główny członek naszej rodziny - bokser, lat 11, imię Gęba. Kota muszę wgrać do netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 08.05.2007 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 oj - wszyscy na forum tacy gadatliwi, a ja nie mogę od Was uzyskać ceny za wybudowanie domu przestronnego - takiego jak nasz. I się miotam w niepewności za ile i z kim budować. Podajcie choć cenę za murowanego - żebym miała jakieś pojęcie. Chyba nie pisałam: szkieletowy drewniany w stanie surowym zamkniętym wyceniają na ok. 230 tyś, szkielet do stanu deweloperskiego na 450 tyś. Dużo, mało?? Podpowiedzcie dobrzy ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 09.05.2007 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 i nikt nie podpowiada .... Mój przyszły inspektor budowy powiedział, że za stan surowy zamknięty powinno się liczyć ok. 170-200 tyś. Te 200 to już max. Natomiast mnie oświecił, co do ceny za deweloperskiego szkieleta - że 450 tyś to koszmar i nie ma mowy. Na szczęście on ma jakiegoś znajomego od szkieletów i drewna więc ten ktoś też zrobi wycenę.Generalnie powiedział, że projekt przestronnego jest dobry, ładny dom będzie z tego, a zmiany jakie chcemy wprowadzić są do zrobienia. Poza tym czekamy na uzyskanie mapek, w next poniedziałek muszę jechać z wnioskiem o podłączenie do ścieków. Jak dostanę od nich opinię to będę mieć komplet opinii koniecznych do pozwolenia na budowę. Jakoś nie mam nastroju do niczego przez tę pogodę - wiatr, deszcz, zimno. A w domu by się włączyło ogrzewanie kominkowe i byloby ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 11.05.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 kochany dzienniku/ pamiętniku ... jeszcze przecież nie zaczęliśmy budować, a ja mam wielką głowę od pytań i wątpliwości. Na forum szkieletowym czytam, że ludzie budują sami... - ale My ani nie potrafimy, ani nie mamy czasu. Co z tego, że czytam na stronie Pana Nitki, jak się buduje, kiedy nic nie rozumiem z tego. Jedno chociaż wiem - że cena ok. 250 tyś. za fundament + szkielet/ dom gotowy w stanie sur. zamkniętym to cena faktycznie dobra. Pewnie można ją troszeczkę zbić, ale pewnie nie dużo. Marzę o tym, aby mieć za sobą etap wybierania firmy, zmian w projekcie i ewent. dostosowywania projektu do potrzeb wszelakich. A tu jeszcze tyle przede mną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 12.05.2007 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Co mi tam - zrobiłam mały wysiłek i wysłałam 58 zapytań do firm budujących domy drewniane - odpowiedziało kilka narazie. Dwie chciały projekt - to wysłałam zeskanowany - wycena na next week. Firma Focus podała ceny z kosmosu: za stan surowy zamknięty 2 tyś/m.kw, stan dewelop. 2500/m.kw, za pod klucz 3 tyś/m.kw. Zostali skreśleni - wyszło mi za surowy zamknięty 350.000 PLN (gdzie średnio należy przyjąć około 200 tyś.). Na razie mam 2 firmy wyceniające surowy zamknięty na ponad 200 bez fundamentu. Więcej napiszę za parę dni - jak będę miała wyceny. Myślę, że dla Was to będzie dobra informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 12.05.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 ach.. napiszę dokładnie, jak i co: Firma Focus - budują w każsej technologii, chcą 2tyś/m.kw. przy stanie surowym zamkniętym; 2,5tyś za stan deweloperski; 3tyś za pod klucz. Po przeliczeniu mojego domu wyszło, że na dzień dobry kasują około 60-100 tyś więcej niż obecnie powinni. Czyli zostali skreśleni Firma Wood House - poprosili o projekt, wycena za tydzień. Firma Scandia Homes - jak wyżej Firma Damir - jak wyżej, robią tylko pod klucz. Pan przez telefon był prawie niemiły "nie zawracamy sobie głowy robotą mniejszą niż pod klucz, szkoda naszego zachodu..." Firma Drewimed - odpadli w przedbiegach, gdy napisali, że z projektu domu szkieletowego Muratora robią własną wyceną, która .... kosztuje 500 zł. Brak słów ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts