milek1719500956 25.04.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Mam na oku fajną działkę, o atrakcyjnej cenie (jest dość wąska). Jestem jutro umówiona z właścicielem. Niestety wyjeżdżam w piątek na tydzień i nie będę w stanie zająć się sprawą "na gorąco". Co mogę zrobić na tym etapie, żeby jakoś tą działkę przytrzymać? Nie podpiszę umowy przedwstępnej, bo nie zdążę sprawdzic wszystkich dokumentów. Będę wdzięczna za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 25.04.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Możesz w umowie przedwstępnej zawrzeć warunki, jakie działka musi formalnie spełniać, żeby doszło do sfinalizowania transakcji - pytanie, czy sprzedający się na to zgodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 26.04.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Poporoś przynajmniej o numer działki i numer ksiegi wieczystej. Dowiesz się kto jest właścicielem, czy są jakieś obciążenia, a w gminie - jakie jest przeznaczenie działki. To wszystko da sie załatwić nawet przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 26.04.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Jedyne wyjście - podpisać chociaż nieformalną umowę przedwstępną między stronami (nie aktem notarialnym). Wprawdzie generalnie jest ona tak średnio ważna, ale to zawsze coś, a sprzedający nie musi wiedzieć, że nie wiąże go ona w sposób mocny... A inne wyjście - szybciutko do notariusza i upoważnić kogoś do występowania w Twoim imieniu przy umowie przedwstępnej czy też od razu przy um. sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 26.04.2007 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Dzięki za rady. Działka jest dość wąska, ale nie aż tak, żeby miała kosztować sporo poniżej cen rynkowych w tej okolicy (atrakcyjna okolica), co podejżewałam i faktycznie nie to jest powodem jej taniości - jest rolna. Tak więc raczej nie obawiam się że mi ją ktoś tak szybko sprzątnie, mimo ceny (4000m, 150 tys zl) - chyba że jakiś desperat lub osoba mająca silne znajomości w urzędach , bo taki zakup musi być dobrze przemyślany. Nie ma planu, jak obowiązywał działka była na terenie przeznaczonym pod budownictwo, później to zablokowali (tego sformułowania użył właściciel). Teraz powstaje nowy plan (ponoć do końca roku ma wejść) i w związku z tym właściciele okolicznych działek składają wnioski o zmianę przeznaczenia gruntu w nowym planie. Ponoć jest projekt aby wszystkie działki rolne znajdujące się przy ulicach ( ta jest asfaltowa) były przeznaczone pod budownictwo mieszkaniowe. Okolica jest piękna, działka ma prąd a inne media łacznie z gazem jakieś 100 m. Wjazd z idealnej strony, lekkie nachylenie dające super widok na okolicę z lasem. Do centrum jakieś 10 - 15 min. I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts