Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Domu w oleandrach" Gosi i Adama

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Właśnie się zarejestrowałem na tutejszym forum ;-), czytam uważnie wasz dziennik. Jestem na etapie kupowania działki pod wymarzony domek, zdecydowałem się już prawie na 100% na "Dom w Oleandrach 3 - lustrzane odbicie" z pracowni Archeton.

Mam pytanie czy możecie mi napisać ile mniej więcej kosztował was wasz Oleander do dnia dzisiejszego ? i ile planujecie że może kosztować budowa całkowicie do stanu żeby móc mieszkać ?

Pozdrawiam

Witaj djwaca,

na chwilę obecną kosztowało nas to ok 80 tysięcy (licząc od otrzymania pozwolenia na budowę, czyli jakieś 10 trzeba dodać na wcześniejsze formalności). Co do planowania - bardzo ciężko to ocenić. Wszystko zależy od tego jak się wykończy :-) Chcielibyśmy sie zamknąć w 350 tys, ale czytając opowieści innych, to zapewne się nie uda... ale czas pokaże ;-) Natomiast "stan żeby móc zamieszkać" to oczywiście mniej, bo wiesz - nie trzeba mieć pomalowanych ścian, aby mieszkać, nie?

Co do wersji z garażem to polecam dziennik April13, link jest w naszych komentarzach. Tylko nie wiem czy mają wersję "2" czy "3".

• 1 month później...

Budujemy prawie identyczny domek jak Wasz - "'Grześ z pracowni Archeton.

Jesteśmy na etapie instalacji wewnętrznych.

Napiszcie jakie macie plany na urządzenie pokoju na dole. Jego proporcje nie są najlepsze - u nas jest jeszcze węższy 3,5 m i dłuższy. Też planujecie kominek w tym pokoju ?

Budujemy prawie identyczny domek jak Wasz - "'Grześ z pracowni Archeton.

Jesteśmy na etapie instalacji wewnętrznych.

Napiszcie jakie macie plany na urządzenie pokoju na dole. Jego proporcje nie są najlepsze - u nas jest jeszcze węższy 3,5 m i dłuższy. Też planujecie kominek w tym pokoju ?

Jacku, pamiętam Was, wpisywaliście się w komentarzach :-) Dlaczego uważasz że proporcje salonu nie są najlepsze? U nas będzie to ok 5.6x8m. Plan jest jeden - będzie to salon. A co więcej, to nie mamy pojęcia. I tak - będzie tam kominek, z lewej strony. Z prawej strony wyjście na ogród i połączenie z kuchnią (a więc pewnie będzie tu jakaś jadalnia).

Tutaj to dobrze widać (kliknij, to się powiększy). Na dole obrazka jest kuchnia (jej długość to ok 4.5m), a na prawo od niej jest salon - i tu jest ok 5.6. Razem trochę ponad 10m. A szerokość salonu - ok 8m.

http://lh3.ggpht.com/GosiaIAdam/R_eGGkEdyZI/AAAAAAAAAyo/Vhwk79jKqKU/s400/IMG_1360.JPG

Witajcie oleandrowicze!

Czy macie już pomysł na urządzenie kuchni? - wydaje się niezbyt szeroka? My chcieliśmy ją poszerzyć kosztem wiatrołapu, ale koszty tej zmiany wydają się duże w porównaniu do do pozyskanych 40 cm.

Pozdrawiam

Iwona

Hej!

Jeszcze nie myśleliśmy o tym - ale kuchnię mamy otwartą na salon, więc zapewne tam będzie część jadalniana. Ja bym nie zmniejszał holu - i tak jest już wystarczająco mały... Też budujecie dom w oleandrach?