Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Telewizor w Kuchni

kagan_sk

Recommended Posts

Obyście tylko dziewczęta kotletów nie przypaliły ogladając sceny umizgów Leoncia do Isaury. :wink:

Pozdrawiam

przypalałam .....jak Tv nie miałam w kuchni bo latałam co chwila do pokoju na Wiadomości czy jakieś inne bajki :lol:

TV w kuchni dobra rzecz ...w sypialni też ....ale to już było :lol:

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też myślałam ,że w domu bede miala tak jak na kablówce w bloku -co telewizor to inny program niezależnie od siebie ...a tu zonk :-?

Satelita i jeden dekoder czyli Cyfrowy Polsat tylko w jednym pokoju ....do pozostałych dochodzi sygnał ze zwyklej anteny .W kazdym pokoju zrobilismy podłączenie do satelity i istnieje możliwość zabrania dekodera i podłączenia w innym pomieszczeniu ....

Chociaż w sypialni też mam odbiór poprzez satelite ponieważ mam bezpośrednie połączenie z dekoderem poprzez dodatkowy kabel i urzadzenie ( ok 100zł) oczko + 2 szt nadajniczków z antenkami ( te odbiorniki stoją jeden w sypiani a drugi w salonie przy dekoderze ....nie wiem jak sie to fachowo nazywa :oops: ). Ale to umożliwia tylko jednoczesne oglądanie tego samego programu na dwóch telewizorach jednocześnie . Ale mnie to wystarcza -uwielbiam oglądać filmy w sypialni :D

JoShi – pisząc:

Posiadanie dekodera telewizji cyfrowej (Polsat, Cyfra+, N) ogranicza przesyłanie sygnału tylko do jednego odbiornika telewizyjnego.

Miałem na myśli dzielenie sygnału na kilka odbiorników w zakresie odbioru różnych kanałów równocześnie.

Oczywiście. Ja również... I wystarczy jedna karta i jeden abonament.

Jeśli ktoś szuka problemów i konfliktów zawsze je sobie znajdzie (choćby dekoderów można było mieć ile zamażysz)

Wowka zgodnie z założeniem wątku chodzi o TV w kuchni, a dalej -poruszona przez ciebie możliwość oglądania "bardziej ambitnych programów" w porze obiadowej w kuchni. Niemożliwe- pokazałam, że możliwe.

Odbiór programów dodatkowego telewizora nie ogranicza się do programów dostępnych przy pomocy anteny analogowej, dekoder i pojedyńczy abonament nie ogranicza przesyłania sygnału tylko do 1 odbiornika telewizyjnego(schematy powyżej).

Jeśli chodzi o zakłucanie odbioru telewizji przez pozostałych członków to posiadając dodatkowy tv w kuchni zagrożenie się nie powiększa, a może nawet zmniejsza. Oglądanie "gekonów" na 1 odbiorniku w salonie może przegrać z najniezbędniejszymi kreskówkami dziecka czy cotygodniowym "meczem sezonu". Posiadając 2 odbiorniki powiększa się szansa, że np. ten mecz będzie na kanale naziemnym - wtedy pozostaje tylko konkurencja z kreskówkami. Kiedy dodamy do tego jeszcze 3 odbiornik dojdzie minimalna szansa, że te kreskówki to jakiś teleranek i zamiast siedzieć nad jednym telewizorem i dyskutować który kanał na nim oglądać każdy zadowolony bezkolizyjnie zerknie we własny odbiornik.

Dodatkowo dodam, że w porze gotowania obiadu żadko kiedy cała rodzina jest w domu i na raz ma czas na oglądanie tv zagrażając moim "gekonom" oglądanym w kuchni.

Jeśli ktoś szuka problemu zawsze go znajdzie! Można zacząć rozważać sytuację kiedy przy wspólnym śniadaniu każdy woli inną telewizję śniadaniową...i co zrobić gdy odbiornik w kuchni tylko 1!

Minusem dekodera, że nie jest kablówką i nie ma niezależnie odkodowywanych kanałów w każdym gniazdku ( przynajmniej ja nie znam takich legalnych rozwiązań) ale to nie jest dyskusja: "czy TV w kuchni to dobry pomysł"

Fachowe dyskusje jak mieć kanały satelitarne niezależnie na każdym odbiorniku są w innych wątkach. Polecam wyszukiwarkę.

Niemożliwe- pokazałam, że możliwe.

Odbiór programów dodatkowego telewizora nie ogranicza się do programów dostępnych przy pomocy anteny analogowej, dekoder i pojedyńczy abonament nie ogranicza przesyłania sygnału tylko do 1 odbiornika telewizyjnego(schematy powyżej).

Jeśli chodzi o zakłucanie odbioru telewizji przez pozostałych członków to posiadając dodatkowy tv w kuchni zagrożenie się nie powiększa, a może nawet zmniejsza. Oglądanie "gekonów" na 1 odbiorniku w salonie może przegrać z najniezbędniejszymi kreskówkami dziecka czy cotygodniowym "meczem sezonu".

Nie zupełnie. Wystarczy zainwestować w spliter i zrobić tak zwany sharing, czyli rozdzielenie uprawnień z oryginalnej karty abonamenckiej na dodatkowe karty bezprzewodowe. Oglądasz wtedy na każdym telewizorze co chcesz i nikt Ci nie zakłóca :)

Ten spliter,sharing mnie zastrzeliły :roll: , więc pociągnę tu ten temat.

Poszperałam troszkę ale nadal nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi... :oops:

Czy moja zatynkowana już instalacja przystosuje się do takiego systemu czy niekoniecznie, jaki jest tego całkowity koszt, czy naziemna też będzie na każdym odbiorniku...itd.?

Dla zaineresowanych podobnie jak ja wklejam schemat:

http://images26.fotosik.pl/159/0cee19de97a881ea.jpg

wypatrzony na allegro na aukcji sprzedawcy spliterów jdruk

adres: http://www.allegro.pl/item307849901_new_spliter_cyfra_1_karta_auto_spliter_6_od_ss.html

a tak wygląda oferowany zestaw:

http://images27.fotosik.pl/158/5fcb2311705e670cmed.jpg

A teraz jak co krok na budowie: wiem, że nic nie wiem! :cry:

Genialne!

Tylko w kuchni jak to w kuchni - mało miejsca na TV więc gdzie wcisnąć jeszcze dodatkowy dekoder?

Czy można połączyć te 2 wersje sieci tv? Tak by poprzez spliter i dekodery działały odbiorniki odrębnie w salonie, odrębnie w sypialni a w kuchni bez dodatkowego dekodera to samo co w salonie?

Genialne!

Tylko w kuchni jak to w kuchni - mało miejsca na TV więc gdzie wcisnąć jeszcze dodatkowy dekoder?

Na szafkach?

Czy można połączyć te 2 wersje sieci tv? Tak by poprzez spliter i dekodery działały odbiorniki odrębnie w salonie, odrębnie w sypialni a w kuchni bez dodatkowego dekodera to samo co w salonie?

Oczywiście.

Nie wiem jaki typ TV przewidujesz, ale generalnie jeżeli będzie to LCD to można dekoder schować za TV umieszczając go pionowo. Jeżeli natomiast naprawdę nie chcesz dekodera w kuchni można to zrobić tak:

Zakładając że chcesz oglądać różne kanały satelitarne w trzech pomieszczeniach i nie mieć w nich umieszczonych dekoderów. Będziesz potzrbowała:

- karta abonencka Cyfra+

- splitter z trzema kartami klienckimi,

- trzy dekodery z modułem warunkowego dostępu pracującego w systemie seca i wbudowanym modulatorem RF np Ferguson AF7318,

- trzy bezprzewodowe przedłużacze pilotów.

- instalację satelitarną opartą na muliswitchu i konwerterze quatro

Trzy dekodery instalujesz w jakieś szafie, wnęce itp.. Przy dekoderach instalujesz splitter z kartami oraz przedłużacze pilotów(odbiorniki), w miejscach gdzie będą TV instalujesz nadajniki przedłużaczy pilotów. Ciągniesz od każdego dekodera z wyjścia RF Out kabel antenowy do poszczególnych TV np. z dekodera 1 do kuchni, z dekodera 2 do salonu, z dekodera 3 do sypialni. Można też to zrobić stosując zewnętrzne modulatory RF, ale to troszkę więcej zabawy. Instalacja pozwala na ukrycie wszystkich dekoderów w jednym miejscu. Można też jeden dekoder położyć w salonie pod TV a resztę ukryć w szafie, kombinacji jest wiele.

Należy również pamiętać że puszczenie TV przez modulator wiąże się z utratą jakości obrazu, warto zainwestować w dobry kabel np. TRISET-11 PE Total Cu

Na koniec tylko dodam że taki system możemy zastosować tylko do operatora Cyfra+, Polsatu Cyfrowego czy TV N nie da się podzielić splitterem.

Genialne!

Na szafkach?

jako ciekawostke wklejam takie rozwiazanie

okap z wbudowanym monitorem 17''

http://siemens-agd.pl/Files/Siemens/Pl/pl/ProductFiles/ProductImages/SmallImages/MCSA022497_LC8M950_def.jpg

ceny nie sprawdzalam :roll:

Połaczyłem się telefonicznie z Centrami Obsługi Klientów działających w naszym kraju platform cyfrowych.

Polsat – 022 212 72 22

Cyfra+ 022 344 60 60

N – 012 291 55 55

Zadałem pytanie:

Czy w ramach opłacanego abonamentu za usługę platformy cyfrowej mogę wykorzystując kartę sharingową dzielić sygnał telewizji cyfrowej na kilka odbiorników telewizyjnych zlokalizowanych w tym samym budynku jednorodzinnym, zamieszkałym przez członków jednopokoleniowej rodziny?

Na słowo sharing konsultanci reagowali wprost alergicznie. Stwierdzili, że umowy pozwalają dzielić sygnał na kilka odbiorników zlokalizowanych w tym samym lokalu, pod warunkiem, że na każdym z odbiorników będzie odbierany w danym momencie tan sam kanał.

Nie jest dozwolone dzielenie oferty programów telewizji cyfrowej w rozbiciu na różne kanały w tej samej jednostce czasowej. Dotyczy to także sytuacji, gdy sygnał byłby rozprowadzany w ramach jednego gospodarstwa domowego. Przyznaję, że wątpliwości miał konsultant N-ki.

Konsultanci Polsatu oraz Cyfry+ zaproponowali by wejść na strony internetowe i poczytać na temat styczniowej akcji Cyfry+ oraz policji wynikiem której było aresztowanie grupy osób sprzedających i kupujących na aukcjach internetowych urządzenia do sharingu.

Sprawdziłem, akcja taka miała miejsce i doprowadziła do aresztowania osób, które sharing wykorzystywały do celów komercyjnych. Chciałbym dodać, że niekoniecznie trzeba być aresztowanym by stanąć przed sądem.

Na stronie Cyfry+ jest komunikat, że aukcje internetowe są nadal monitorowane.

Konsultant Cyfry+ na kolejne pytanie, „Z jakich uwarunkowań wynika ten zakaz zabraniający dzielenia kanałów w obrębie jednego gospodarstwa domowego” odpowiedział, że wynika z konstrukcji umów pomiędzy Platformami a właścicielami kanałów. Platforma płaci nadawcom kwoty zależne od ilości potencjalnych odbiorników sygnału. Liczbę odbiorników ustala się na podstawie zawartych umów abonamentowych.

Dlatego też JoShi, nie zgodzę się z Twoim twierdzeniem, że to co proponujesz jest legalne.

Nawet, jeśli Tobie (nie wiem czy tak robisz) udaje się bezkarnie kraść sygnał to namawiając do tego innych poinformuj ich o prawnym aspekcie.

Gamiga - czy nie zastanowiło Cię, że w ofercie poważnego dostawcy akcesorii elektronicznych jakim jest Dipol nie spotkałaś oferty instalacji sharingowej?

Wowka

Jeżeli masz podpisaną umowę z którym z operatorów, bardzo proszę napisz na forum fragment tej umowy zabraniający dzielenia sygnału w obrębie jednego lokalu mieszkaniowego.

Co do uwarunkowań, to co do podpisanej umowy z operatorem ma umowa podpisana pomiędzy operatorami?

Niezależnie od rozmów telefonicznych z konsultantami przesłałem pytanie o cytowanej treści drogą elektroniczną.

Po otrzymaniu odpowiedzi zacytuję je na forum.

Dlatego też JoShi, nie zgodzę się z Twoim twierdzeniem, że to co proponujesz jest legalne.

Nawet, jeśli Tobie (nie wiem czy tak robisz) udaje się bezkarnie kraść sygnał to namawiając do tego innych poinformuj ich o prawnym aspekcie.

Ale mnie nie obchodzi co mówi konsultant (wmawiali na przykład ludziom, że płacąc za platformę nie muszą płacić abonamentu, ale to inny temat). Mnie obchodzi co mam w umowie :) Mogę Ci również pokazać informację o zaniechaniu postępowania (również akcja policji i cyfry) w stosunku do osób, które dzieliły sygnał w domu i niekomercyjne. I to nie z powodu niskiej szkodliwości a z powodu tego, że złamania prawa nie było.